Hasan Telli

Hasan Telli

Bakan Muğla’yı Seçer mi?

Bakan Muğla’yı Seçer mi?

Hem ülkede hem de Muğla’da gündemde 24 Haziran var. Eli kalem tutan yada ağzı laf yapan herkes düşüncelerini herkese ulaştırmanın yolunu arıyor. Önce bir tespit yapalım. Yeni sistemde  milletvekilleri yasama organı TBMM’de görev yapacak. Başka bir değişle milletvekilleri artık icracı bir konumda olmayacak. Hal böyle olunca seçim öncesi sahaya indiklerinde ne anlatacaklar. İcracı olma şansları olmayan milletvekilleri kendilerini seçmene nasıl pazarlayacak? Alışık olduğumuz tüm seçimlerden farklı olacak bu kez. Çünkü icranın başı seçilen Cumhurbaşkanı olacak, kendi bakanlar kurulunu kuracak. Haliyle vaatlerde bulunacak ve seçildiğinde hangi programı izleyeceğini ancak Cumhurbaşkanı adayları anlata bilecek.

***

Bu tespitten sonra icracı bir konuma gelemeyecek olmasına rağmen neden insanlar milletvekili olmak ister diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Muğla’da da seçimler milletvekili aday adaylarının yarışı ve kulis çalışmaları ile başladı sürüyor. Şöyle bir partilere bakıldığında fotoğrafı çekmek mümkün. CHP’de “sıfır baraj ittifakı” yada farklı bir ittifak gerçekleşirse milletvekilleri için önceki gibi erken seçim yapılmayacak. Parti Meclisi yakında Kemal Kılıçtaroğlu’na milletvekili listelerini belirleme yetkisini de verir ve listeler hazırlanır. Sosyal medyada farklı isimler üzerinden yıpratma propagandası devam ediyor ancak mayısın ilk haftası listeler netleşir ve Muğla’da kimsenin aklına gelmeyen isimlerin listede yer aldığını görürseniz şaşırmayın.  Bu kez CHP’de kontenjan adayları 1,2,3,4,5,6,7. Sıralara gelecek.

***

İyi Parti seçimlere girebilme hakkını kazanmasının ardından çalışmalarına hız kattı. Muğla’da il Başkanlığının açılışını yapan Meral Akşener Muğla’da iki önemli isme rozet takmıştı. Önceki dönem Milletvekillerinden Şükrü Zeybek ve eski ANAP İl Başkanlarından Hasan Yüzbaşıoğlu. Sanki İyi Partide ilk üç isim belli gibi. Metin Ergun, Şükrü Zeybek ve Hasan Yüzbaşıoğlu ilk üçte yer alacak gibi görünüyor.

***

MHP’de ise genel merkez atamaları ile milletvekili listeleri gelecek. Son dönemde alışıldığı üzere yine Mehmet Erdoğan ilk sırayı alacak ve altına altı farklı isim yazılarak liste hazırlanmaya çalışılacak.

***

AK Parti ise sanırım en çok aday adayını barındıran parti olacak gibi Muğla’da. 2002’den bu yana milletvekilliği yapmış kim varsa şimdiden aday adayı. Mehmet Nil Hıdır, Seyfi Terzibaşıoğlu, Ali Boğa, Yüksel Özden, Hasan Özyer, Hasan Kökten ve Nihat Öztürk’ün aday adayı olmalarına kesin bakılıyor. Bunların yanı sıra MKYK üyesi Bülent Karakuş, Yelda Erol Gökcan, Muhittin Kayabaş, Yavuz Demir, Bülent Demir, Elvan Göçer’inde aday adayı olması bekleniyor. Bakanlık görevine gelene kadar Muğla ile bir bağı olduğunu kimsenin bilmediği ancak bakanlık yapmaya başladıktan haftalar sonra “ya bu hemşerimizmiş” diyerek neredeyse Muğla’da yapılacak tüm programları onunla yapma arzusunda olan teşkilatları hatırlıyorum. Bana kalırsa AK Parti’nin Muğla Milletvekili Listesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aday olmak için Muğla’yı seçip seçmeyeceğine göre şekillenecek. Milletvekili sayısını yediye çıkmasının ardından kadın kotasının ilk yedi içinde ikiye çıktığını düşünürsek listenin şekillenmesinde kilit isim Bakan olacak. Bakan Muğla’yı seçerse iki ve üçüncü sırada kimler yer alır? Peki bakan Muğla’yı seçmezse sıralama nasıl olur? Her ikisinin cevabını da aslında geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim Ankara ziyaretinde öğrenmiştim ancak paylaşılmamak kaydı ile verilen bu bilgiler ışığında şunu söyleyebilirim Muğla AK Parti’de ezberler bozulacak.

Bu yazı toplam 1107 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR