Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu

Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu

Botoks nedir, ne işe yarar?

Botoks nedir, ne işe yarar?

Sık sık karşınıza çıkan, televizyonda, çevrenizde duyduğunuz, belki düzenli olarak kullandığınız belki doktorunuzun bir kere uyguladığı bir ilaç… Botoks nedir? Ne değildir?

Botoks Nedir?

Botoks kelimesi İngilizceye yeni giren birçok kelime gibi bazı kelimelerin kaynaştırılmasıyla oluşturulmuş. Birinci kelime: Botulinum. Bu bir bakterinin adı. Botoks ise bu bakterinin kendi yaşamı sırasında ürettiği bir madde, bir çeşit zehir. İkinci kelimemiz de buradan geliyor: Toksin. Botulinum Toksini, yani ilgili bakterinin ürettiği bir toksin, yani botoks… Bu madde saflaştırılmış, güvenlik testlerinden geçirilmiş, güvenli dozlar belirlenmiş ve ilaç olarak günümüzde rutin olarak kullanılıyor. Uygulama yolu ise iğneyle kas içine veya deri altına enjeksiyon.

Botoks Nasıl Etki Eder?

Zehir dedik diye hemen aklınıza kötü şeyler gelmesin. Elbette her ilacın aşırı dozları zehir özelliği taşır. Ancak doğru dozlarda uygulandıklarında ilaçlar yeri gelir hayat kurtarır. Doğru kişiye doğru zamanda doğru miktarda verilen bir ilaç çok faydalı olabilir. Gelelim botoksa; nasıl etki ediyor, ne yapıyor da iyi geliyor? Vücudumuzda hareket sistemi kemik, eklem ve kaslardan oluşuyor. Hareketi gerçekleştirmek için beynimizden bir sinir ilgili kasa kadar geliyor ve kasa çalışması veya durması için bir sinyal veriyor. Botoks bu noktada devreye giriyor. Belirli bir kasa botoks uygulandığında artık bu kas beyinden gelen hiçbir sinyali duymuyor, dolayısıyla uzun bir tatile çıkıyor.

Botoks Kasları Tatile Yolluyor… Peki Bu Ne İşe Yarıyor?

İlk bakışta bir kasımızın 4-6 aylık bir tatil yapması, hiç çalışmaması aslında çok da mantıklı, işe yarayacak bir şey gibi durmuyor. Ancak geçen yıllar durumun böyle olmadığını gösterdi. Vücudumuzda irili ufaklı yüzlerce, binlerce kas lifi var. Bazı hastalıklarda şikayetlerin oluşması, bazı durumlarda şekil bozuklukları, hareket bozuklukları kasların çalışmasına bağlı olabiliyor. Bu noktada botoks devreye girebiliyor.

Hangi Durumlarda Botoks Kullanılabilir?

Günümüzde botoks ilacının en yaygın kullanım alanı yüz estetiği. Ancak tabii ki ameliyatla, keserek biçerek değil. Yüzümüzde yüzümüzün şeklini etkileyen onlarca kas mevcut. Örneğin kaşı kaldıran, kaşı indiren kas grupları var. Yüz çizgilerinin oluşmasına neden olan da bu kasların sık sık kasılması zaten. Botoks kullanılarak bazı kasların gücü azaltılabiliyor, kaşın kaldırılması veya indirilmesi gibi etkiler elde edilebiliyor. Yüz çizgilerinin oluşması engellenebiliyor.

Gelelim tıbbi kullanımlarına… Botoks günümüzde yüzden fazla hastalığın tedavisine katkıda bulunabiliyor. Sık kullanıldığı yerler ise, mide (kilo vermeye yardımcı), sindirim sistemindeki darlıklar, aşırı terleme (ter bezlerinin durdurulması), kas spazmları, makat çatlakları olarak sıralanabilir. Bir hastalıkta botoks kullanımı o hastalığı tamamen iyileştirebileceği gibi bazen sadece bir belirtiden hastayı kurtarmak için kullanılabilir.

Özetle, her ilaçta olduğu gibi botoks’ta da, bilinçli bir şekilde yaklaşmalı, uygun bir hekim gözetimi olmadan dikkatsiz kullanımlardan kaçınmalıyız. Botoks’un da her ilaç gibi belli yan etkileri olabilir. Ancak doğru kişide doğru amaçla doğru şekilde kullanıldığında botoks’tan pek çok fayda sağlayabiliyoruz.

Değerli okurlarımız, sizleri bilgilendirmek bizim için büyük bir keyif. Özellikle değinmemizi istediğiniz konuları eposta yoluyla bize iletebilirsiniz: [email protected]

Bu yazı toplam 1222 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu Arşivi
SON YAZILAR