Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu

Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu

Obezite Ameliyatı Nedir? Kimler Obezite Ameliyatı Olmalı?

Obezite Ameliyatı Nedir? Kimler Obezite Ameliyatı Olmalı?

Değerli okurlarımız, siz değerli Muğla halkıyla buluşmak, sağlık ve özellikle genel cerrahi alanında merak ettiklerinizi elimizden geldiğince yanıtlamak için artık her hafta yeni bir konuyla bu köşede olacağız. Sizler de yanıtını merak ettiğiniz soruları eposta adresimize iletirseniz en kısa sürede köşemizde yer vermeye çalışırız.

Bugün günümüzde her toplum için önemli bir sorun haline gelmiş olan obezitenin ameliyatla tedavisinden bahsedeceğiz. Obezite hem yaşam kalitesini bozan hem de ömrü kısaltan ciddi bir durum. Peki obezite ameliyatları ne kadar faydalı? Zararları var mı? Fazla kilosu olan herkes obezite ameliyatı olmalı mıdır? Bu sorulara bir bakalım.

Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite cerrahisi, obez bireylerin kilo kaybına yardımcı olmayı amaçlayan bir tıbbi işlemdir. Cerrahi olmayan kilo kaybı yöntemleriyle deneyip başarısız olanlar için bir çözümdür. Ancak obezite cerrahisinin herkes için uygun olmadığını belirtmek önemlidir. Adaylar, obeziteye bağlı eşlik eden hastalıklar yaşayan ve yüksek vücut kitle indeksine sahip kişilerdir. Ayrıca adaylar psikolojik değerlendirmelerden geçmeli ve cerrahiye zihinsel olarak hazır olmalıdır. Bu süreç en iyi tedavi yönteminin seçilmesi için önemlidir. Obezitede ameliyatın gerekli olup olmadığı, tüp mide, bypass veya diğer ameliyatlardan hangisinin tercih edilmesi gerektiği deneyimli bir genel cerrah tarafından dikkatle incelenmelidir.

Obezite cerrahisi önemli kilo kaybı ve eşlik eden hastalıklarda iyileşmeyi, böylelikle yaşam kalitesinin artmasını ve zihinsel sağlığın iyileşmesini sağlar. Bu ameliyatlarla çok yüksek ve sağlıksız kilolardaki hastalarımız sağlıklı kilo aralıklarına inebilir ve en önemlisi bu kiloyu koruyabilir. Doğru hasta seçimi ve doğru işlem yapıldığında obezite ameliyatları hastalarımıza yepyeni sağlıklı bir hayat sunan önemli bir avantajdır.

Obezite Ameliyatı Benim İçin Uygun mu?

Obezite ameliyatına giden yol, hastanın ameliyat için uygun olduğundan emin olmak için yapacağımız tıbbi değerlendirmeler ve testlerle başlar. Özellikle vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olduğu kişilerin obezite ameliyatı açısından değerlendirilmesinde fayda vardır.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Bunun için boyunuzu ve kilonuzu bilmeniz gerekir. Kısaca: Kilo / Boy = İlk Sonuç. İlk sonuç / Boy = Vücut Kitle İndeksiniz.

Bir hesap makinesi kullanarak kilonuzu yazın. Ardından kilonuzu metre cinsinden boyunuza bölün. - Örneğin 110 kg ve 1,70 m için; 110/1,70 -Ardından çıkan sonucu tekrar boyunuza bölün. - 110/1.70=64,70. Çıkan sayıyı tekrar boya bölüyoruz: 64,70/1,70= 38,06 .

Örneğimizde vücut kitle indeksi 38,06 çıktı. Yani 35’in üzerinde. O zaman mutlaka obezite tedavisi seçeneklerinin değerlendirilmesi için konunun uzmanı bir hekime muayene olması gerekli.

Obezitesi Olan Herkes Ameliyat Olmalı mı?

Ameliyat kararı verebilmek için mutlaka detaylı değerlendirmeler yapmalıyız. Dahiliye ve psikiyatri uzmanlarının görüşlerini alarak obeziteye neden olabilecek durumları araştırmalıyız. Aynı zamanda hastamızın ameliyatla ilgili yeterli bilgi sahibi olduğundan ve ameliyatın risklerini iyice anladığından emin olmamız gerekir. Ayrıca hastamızın ameliyat sonrasında sürdürmesi gereken beslenme düzenine hazırlıklı ve bu konuda motive olduğundan emin olmalıyız.

Ameliyat Kararı Verilince Ne Olur?

Bunun ardından ameliyat öncesi gerekli hazırlıklar yapılır. Cerrahi bir hastanede gerçekleşir ve hastaların ameliyat sonrası bir iyileşme süresi olur. Sürekli kilo kaybını ve genel sağlığı sürdürmek için devam eden destek ve takip bakımı kritiktir. Ameliyatın istenmeyen riskleri ameliyat gününde başlar ve ilk bir haftada en yüksektir. Hastalarımız taburcu edildikten sonra detaylı bir beslenme düzeni verilir ve düzenli aralıklarla kontrol edilir.

Sonuç olarak, obezite cerrahisi ciddi obezite ile mücadele eden bireyler için yaşam değiştiren bir işlemdir. Önemli kilo kaybı ve genel sağlıkta iyileşme potansiyeli sunar. Ancak başarılı bir sonuç için gereken riskleri ve taahhütleri değerlendirmek önemlidir. Uygun hazırlık, destek ve takip bakımı ile obezite cerrahisi yeni bir yaşam fırsatı sunabilir.

Bir sonraki sağlık köşemizde buluşmak dileğiyle…

Sağlıklı günler dilerim…

Bu yazı toplam 1026 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu Arşivi
SON YAZILAR