Hasan Telli

Hasan Telli

Ciğerlerimiz Yanıyor

Ciğerlerimiz Yanıyor

Yangın sezonunun beklide en tehlikeli ve müdahalesi en zor döneminden geçiyoruz. 1997 yılında da yine bir eylül ayında Marmaris’te zümrüt yeşili ormanlarımız kömür karasına dönmüştü. Yine bir eylül ayı ilk yağın yeryüzünün cenneti olarak adlandırılan birinci derece doğal sit kapsamında bulunan Akbük koyunun sırtlarında çıktı. Hava rüzgarlıydı ama zamanında müdahale ile büyümeden söndürüldü yaklaşık 20 hektar alan yangından zarar gördü.

***

Eylül ayının ikinci yangınını atlatmak pek kolay olmadı. Kızılçam ormanları ile iç içe olan Zeytinköy sırtlarından yükseldi dumanlar. Nasıl çıktı kim yaktı bunlar mutlaka bulunacaktır önemli olan yanan ağaçların yerine ne alacağı. Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü girişimiyle Google, BM Çevre Programı, BM Küresel Çevre Programı ve 40’tan fazla ortağın bulunduğu bir konsorsiyum, uydu verileri ve diğer bilgilerle derlenen ‘Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi’ kapsamında Ocak 2000-Aralık 2012 tarihlerine ilişkin bir rapor yayımlamıştı. Bu raporda, bu tarihler arasında Türkiye coğrafyasında ‘342 bin 571’ hektar orman kaybı olduğu açıklanmıştı. Bu rakamın yaklaşık yüz bin hektarının orman yangınları sonucu çıktığı bilinirken, 250 bin hektar ormanın ise taammüden yok edildiği bilinmektedir. Bugün ise açıklanmış olan bir rapor olmamasına karşın, yok edilen orman varlığının 500 bin hektarı aştığı düşünülmektedir. Yanan ormanların 150 bin, sermaye talanı ile yok edilen ormanların ise 350 bin hektar olduğu tahmin edilmektedir.

***

Baltalar elimizde, uzun ip belimizde

Biz gideriz ormana hey ormana.

Yaşlı kütük seçeriz, karşılıklı geçeriz,

Testereyle biçeriz, hop biçeriz.

Ağacın yanında dur, baltayı sağından vur .

Birde sol taraftan vur kuvvetli

Kışın odun yanınca, alevler parlayınca,

Şarkı söyler oynarız hey oynarız.

***

Gerçekten de ormanların hayatımızda oynadığı rol, belki de farkında olduğumuzun çok çok ötesinde. Beslenme, barınma, sağlık gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasındaki önemli rolünün yanı sıra ormanlar, kısaca “biyolojik çeşitlilik” olarak andığımız bitkiler, hayvanlar ve diğer canlılar için üreme ve yaşama ortamı sağlarken, gezegenimizin oldukça hassas iklimsel ve çevresel dengesinin belirli bir istikrar içinde devamında da önemli bir paya sahip. Kısacası yeryüzünde yaşayan biz 7 milyar insanın varlığı, geleceği ve refahı, büyük ölçüde ormanların varlığı, sağlığı ve devamına bağlı...

Bu yazı toplam 1143 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR