Hasan Telli

Hasan Telli

Datça Gelinliğini Giydi

Datça Gelinliğini Giydi

1936 yılında Muğla Valiliği görevini yürüten Recai Güreli’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e yazdığı mektupta şu satırlar yer alıyordu. “Sayın Paşam memleket topraklarımıza bu gün itibari ile 95 km uzunluğunda 3 metre eninde bir bölüm daha katılmıştır. Vilayetimiz ilçelerinden Datça’ya otomobille ulaşılabilecek yol deniz dolgusu yapılarak tamamlanmıştır.” Göreve gelmesinin ardından Muğla’da bir çok hizmete imza atan Vali Recai Güreli, Marmaris-Datça yolunu da açmıştı. Çok kayalık ve arızalı olan 95 km’lik yol 2,5 ay içinde geliş geçişe açılmıştı. Vali, komutan ve davetliler otomobillerle Datça’ya gitmişler, o zamana kadar tekerlekli vasıta yüzü görmeyen Datçalıların sevinci arasında açılış yapmışlardı.

***

Datça kendine özel bir alan. Tarihte Datça’ya karın yağdığı bir yada iki kez olmuş onda da fazla kalmamış. Datça’ya beyaz gelinliği giydirme görevi ise badem ağaçlarına verilmiş. İlk onlar çiçek açar. İlkbahar gelendek Datça’nın dağları-taşları,  bağları-tarlaları beyaza keser… Badem ağaçları, beyaz gelinliklerine bürünür. Datça’nın her bir köşesi badem çiçekleriyle donanır... Öyle çok beyaz olur ki,  kar yağmış sanılır..!  Oysa, Datça’ya bilinen tarihinde belki bir, bilemediniz iki kez kar düşmüş. İlkbaharda badem ağaçları baharın habercisi, doğanın sabahıdır. Badem çiçekleri Datça’ya coşku katar. Doğa uyandığında Datça’nın tarlaları, dağları kudurur… Papatya tarlalarının seyrine doyulmaz… Datça’nın baharı baş döndürür, kanları coşturur.

***

Datça’nın gelinliğini giydiği bu günleri herkes yaşasın herkes bu doğa güzelliğine ortak olsun diye bu yıl ilki yapılan Datça Badem Çiçeği Festivali geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Turizmi 12 aya yayma ve yerel ürünlerin değerinin arttırılması için çalışmalar yapan Muğla Sanayi ve Ticaret Odası’nın katkıları ile yapılan festivalde üç günde Datça’yı ziyaret edenlerin sayısı 20 bini buldu. 4 milyon dönüm arazi içerisinde yaklaşık 400 bin badem ağacının ürün verdiği Datça’da 82 türde badem ağacı bulunuyor. Bu ağaçlar ilk çiçeklerini aralık ayında açmaya başlıyor. Dünya’nın her yerinde yetişen bademlerden daha farklı ve besin değeri daha yüksek badem olmasın sebebi ise ağaçların  tamamı doğal sulama yolu ile yani yağmur suları ve topraktan alınan minarelerle beslenmesine bağlamıyor.

***

Festivali değerlendiren MUTSO Başkanı  Bülent Karakuş, “Hem misafirlerimiz, ilimizin güzellikleri ile tanışıyor hem de esnafımız ekonomik açıdan daha hareketli günler geçiriyor. Bu kapsamda, her yıl yüzme ve koşu maratonu, film festivali gibi farklı organizasyonlara ev sahipliği yapan Datça, bu yıl ilkini düzenlediğimiz  Badem Çiçeği Festivaline 3 gün boyunca ev sahipliği yaptı. İlçenin farklı alanlarında kurulan panayır alanlarıyla, festival coşkusunun tüm yarımadaya yayılmasını sağladık” dedi. Ancak sadece MUTSO Başkanı  Bülent Karakuş değil MUTSO meclis üyelerinin de festivalde emeği çok. Farklı ilçelerde bulunan meclis üyeleri ve Datça’da bulunan MUTSO meclis üyeleri her biri turizm elçisi gibi çalışarak ilk olmasına rağmen bu kadar kalabalığın katılımının sağlanmasında önemli görevler üstlendi. Muğla’nın sahip olduğu değerleri marka haline getirmek için çalışan herkese şahsım ve gelecek nesiller adına teşekkür ediyorum. Oturduğu koltuklarda projeler hazırlayarak memlekete hizmet ettiğini düşünenlere kısa bir hatırlatma kalkın o koltuklardan da bir an önce icraata geçin, zira biz çok proje gördük raflarda üzerlerinde parmak parmak tozlarla bekleyen. Zaman proje üretme değil üretilen projeleri hayata geçirme zamanı…

Bu yazı toplam 3122 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR