Hasan Telli

Hasan Telli

Metal Yorgunluğu

Metal Yorgunluğu

Hemen hemen her gün televizyonlarda, gazetelerde sürekli görüyoruz; “helikopter düştü, tren raydan çıktı, uçak düştü, arabalar çarpıştı” vb. Bu kazaların bazılarına metal yorgunluğunun sebebiyet verdiğini çoğumuz duymuştur. Sürekli olarak çalışan veya belirli bir miktar yükün sürekli uygulanması sonucu metal malzemelerin istenilen dayanım özelliğini yitirmesi metal yorgunluğu olarak açıklanabilir. Örnek vermek gerekirse; bir teli sürekli olarak yukarı ve aşağı bükersek tel büküldüğü noktadan ısınır ve bir süre sonra kopar. Kopma olayı, metal yorgunluğunun son noktasıdır. Bir başka örnekle anlatmak gerekirse; bir köprü zamanla içten içe yıpranır. Görünüşte onun yıprandığını fark etmek çok zordur. Uzun zaman zorlu şartlara dayanır ama bir bakmışız, köprü durduk yere yıkılıvermiş. Bu durum da metal yorgunluğuna güzel bir örnektir. Metalin cinsine ve uygulanan basıncın türüne göre, metal yorgunluğunun belirtisinin ortaya çıkış süresi değişir. Uçak, helikopter gibi yüksek basınç altında çalışan cihazlarda çok fazla görüldüğü için bu tarz işlerde kullanılan malzemelerde daha dirençli alaşımlar kullanılmaktadır. Her parçanın belli bir yıl kullanım ömrü vardır. O süre sonrası görünüşte sağlam, olsun olmasın sökülüp yenilenmesi gerekir.

***

Gelelim siyasette ki metal yorgunluğuna. Her şey Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın o sözleri ile başladı. “Önümüzdeki süreyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Tüm bakanlarımızdan 180 günlük kısa vadeli bir eylem programı istedim. Bu yılsonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019'a hazırlanmamız gerekiyor” buradan şifreyi yakalamak gerekiyor. Parti içinde belirli kırılma noktalarına ulaşıldığını bu kırılmaların partiye zarar vermeden gerçekleşmesi için metal yorgunluğu yüksek olan noktalarda kırılmadan önce tasfiyelerin yapılacağı söyleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs tarihli parti gurup toplantısında verdiği en önemli mesaj ise 180 gün. Vakti olanlar 180 günü takvimden saymaya başlasınlar ama vakti olmayanlar için ben söyleyeyim 26 Kasım 2017 Pazar.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan her ne kadar MKYK ve MYK’da ki revizyonu düşük tutsa da darbeci terör örgütü FETÖ’nün siyasi ayağını temizlemek için ilçe ve il kongrelerinden başlayarak TBMM’ne kadar uzamasını hedefliyor. Her girdiği kasım seçiminden zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan muhalefeti de hazırlıksız yakalayarak 26 Kasım tarihinde FETÖ’nün siyasi ayaklarını da tamamı ile temizleme kararı almış gibi görünüyor.

***

Gelelim metal yorgunu yerel yöneticilere. Uçağın kanadında metal yorgunluğu hissedilince söker atar yerine yenisini takarsınız aksi takdirde uçak düşer. Sökülen parça uçağın başka yerine takılmaz. Yerelde de AK Parti kadrolarını 2002’den bu yana şöyle bir irdeleyin. Bugüne kadar görev alan kimler varsa hepsini bir kenara koyup yerine yenilerinin geleceğini anlamak pek de zor değil. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs 2017 tarihinde yaptığı konuşmadan bir alıntı ile bitirelim yazıyı. Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Birileri kabul etmeyebilir; ama ben sosyal hayatın da bir matematiğinin olduğuna inananlardanım. İki kere iki dörttür. Buranın da bir gerçekleri var. AK Parti, demokrattır. AK Parti, cumhuriyetçidir. Ülkemizin bütünlüğüne ve milletimizin birliğine husumet göstermeyen herkesi kökenine, inancına, kılığına ve diğer tüm farklılıklarına bakmaksızın kendisinin doğal bir parçası olarak görmüştür.”

Bu yazı toplam 888 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR