Hasan Telli

Hasan Telli

Pehlivan, Pehlivan!

Pehlivan, Pehlivan!

31 Mart yerel seçimleri öncesi Muğla il genelinde netleşen adaylarını ilk açıklayan CHP oldu. En çok aday adayının yarıştığı partide Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mevcut başkan Dr. Osman Gürün yeniden aday gösterildi. CHP’de Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş yeniden belediye başkan adayı gösterildi. Ula Belediye Başkan adayı Ümit Karaarslan, Milas Belediye başkan adayı Muhammet Tokat, Datça Belediye Başkan adayı Gürsel Uçar, Dalaman Belediye Başkan adayı Muhammet Şaşmaz olarak açıklandı. CHP Muğla’da 6 ilçe belediye başkanıyla yola devam kararı aldı. CHP genel merkezi Kavaklıdere de ise Kenan Ay’ı aday olarak gösterdi.

***

Açıklanan isimlere bakınca aday adayı olanları da hatırlamadan geçmeyelim. Menteşe ilçesinde mevcut başkan Bahattin Gümüş’e rakip olarak Mustafa Şahin ve Nazlı Tepeli aday adayı olmuştu. Aday adaylarından Mustafa Şahin sahada pek görülmezken Nazlı Tepeli kiraladığı billboardlarla kendini tanıtmaya çalışmıştı. Ula’da mevcut başkan Ümit Karaarslan ile devam kararı ise sanırım herkesi şaşırttı. Ula ilçesinin seçmen ağırlığı olarak Gökova çukurunda olduğu göz önüne alınırsa Karaarslanın kampanyası epeyce zor geçeceğe benziyor. Milas da ise durum biraz daha rahat geçti geçtiğimiz dönem aynı partiden aday adayı olan iki isim şimdilerde farklı iki partiden yarışacak. Datça’da beklenen oldu belediye meclis üyelerinin seçimi ile Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Gürsel Uçar partisinin Datça adayı oldu. Dalaman da mevcut başkan Muhammet Şaşmaz’ın parti içi rakiplerinin az ve güçsüz olması ise ona yeniden Dalaman belediye Başkanı adaylığını getirdi.

***

CHP Muğla’da altı pehlivanını belirledi. Başa güreşecek Osman Gürün başta olmak üzere pehlivanlar kispetlerini giymeye başladı. diğer pehlivanlar da belirlenip kispetlerini giyince yağlanma havuzunda yağlanıp meydana inecekler. Pehlivanlar meydana indikten sonra aynı sırada kıbleye doğru dizilirler. Cazgır salavat okumaya başlar. Cazgır “Hep birlikte diyelim şu aslanlara maşallah” dedikten sonra pehlivanlar “çıkış” yapar. Daha sonra pehlivan üç adım geri, üç adım ileri attıktan sonra sağ dizleri üzerine çökerek sağ elini toprağa dokundurup üç defa dizine, dudaklarına ve başına götürürler. Bundan sonra pehlivanlar kispetlerine vurarak güreş alanında dolaşırlar. Sonra birbirlerine yaklaşırlar ve sarılıp tokalaşırlar. Bu tokalaşmanın ardından peşreve devam edilir. İkinci kez tekrar karşılaştıklarında pehlivanlar sol elleriyle rakibinin kasnağından tutarlar, sağ elleriyle de rakibinin sağ paça şirazesine dokunarak ellerine dudaklarına ve sonra da başına götürürler.

***

Ne diyelim; “Allah Allah İllallah

Erler çıktı meydana, Biri birinden merdane. Mevlam her birine kuvvet vere. Bu meydan er meydanıdır, Nice koç Yiğitler bu meydandan geçti, Acı tatlı suyun içip göçtü Atlar gibi tepişin, Aslanlar gibi kapışın Ya Muhammed.  Alta geldim diye erinme Üste çıktım diye şişinme, Alta gelirsen apış Üste çıkarsan yapış.Vur sarmayı kündeden at, Gönder Muhammed’e salavat, Seyirttim gittim pınara, Allah her ikinizin de işini unara. Alta düştü diye üzülme, Üste çıktım diye sevinme, Alta düşersen apış, Üste çıkarsan paça kazıktan yapış”

Bu yazı toplam 773 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR