Hasan Telli

Hasan Telli

Saçlara Düşünce Aklar…

Saçlara Düşünce Aklar…

Hafta sonları genelde sıcak tatil tadında yazılar yazılır. Hafta boyunca gündemle yorulan köşeler hafta sonları nefes alma yerleridir. Ancak bende durum biraz farklı. Ben ne zaman tatil modunda bir yazı yazayım desem bir türlü beceremiyorum. Genelde yumuşakta başlasam sonu illaki sert bitiyor. Yine böyle bir yazı için başladığımda çevremde bulunan arkadaşlarımdan bana bir şarkı ismi söylemelerini ister ve o şarkı üzerinden başlarım yazmaya. Yıllarca gazete sütunlarında spor haberleri ile mesleğin en zor zamanlarında koşturan şimdilerde ise Orman Bölge Müdürlüğü Basın Halkla İlişkiler biriminde görevli olan Muzaffer Deniz yemek sonrası kahve molasında bizimle bir aradaydı. Kendisinden bana bir şarkı söylemesini istediğimde önce şaşırdı ardından da sebebini öğrenmek istedi. Uzun uzun anlatmadan bir şarkı söylemesini istedim. Genelde eski şarkıları beğeni ile dinlediğini anlatan Deniz her zamanki tavrı ile yine bana kulağını uzun yoldan göstermeyi tercih etti. Sonunda zorda olsa ağzından bir şarkının ismini alabilmeyi başardım.

***

Yıllarca Adnan Şenses’in sesinden dinleyerek sevilen “Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş” şarkısını bana söyledi. Tabi şarkı efkarlı olunca yazının da gidiş hattı belli oldu. Deniz ben gençliğimde böyle değildim diyerek anlatmaya başladı. Onun anlattıklarına mı yoksa benim onu tanıdığım 25 yılımı düşüneyim karar veremedim. Ben onu tanıdığımdan beri o hiç yaşlanmadı. Şakaklarına bir miktar renkler açılmaya başlasa da hala aynı. Belki de şakaklara düşen beyazlarla başlar gerçek yaşam.

***

“Neden saçların beyazlamış arkadaş

Sana da benim gibi çektiren mi var

Neden saçların beyazlamış arkadaş

Sanada benim gibi çektiren mi var

Görüyorum ki her gün meyhanedesin

Yaşamaya küstürüp içtiren mi var

Görüyorum ki her gün meyhanedesin

Yaşamaya küstürüp içtiren mi var”

***

Genelde Türk Filmlerinde görürüz bir gecede beyazlayan saçları. Sanırım yazıyı hazırladığım bu Cuma gecesi de bir gecede beyazlayan saçlar olacak gibi. Tek hakim benim, benim yerim sağlam, bana kimse dokunamaz diyenlerin saçlarının beyazlayacağı haberi geliyor şu sıralarda. Ancak beyazlayan saçlar tecrübenin bir göstergesidir ve asla hayal kırıklığı yaşamadan beyazlamaz saçlar. Umarım beyazlayan saçlarla turist girdilerini yükseltmeye çalışmaya devam edeceklerdir.

***

Gelelim kıssadan hisseye. Osmanlı Devleti’nde gelenek haline getirilmiş, koskoca Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahı olsa da neticede fani bir insan olduğunu ona unutturmamanın bir yoludur Yavuz Sultan Selim’in (I Selim) halife olmasıyla birlikte başladığı söylenen bu gelenekte yeni padişah olan şehzadeye tahta çıkışında ve daha sonra da bayram günlerinde, cülus törenlerinde, cuma namazlarında paşaların hep bir ağızdan bu sözü söyleyerek ona ölümlü olduğunun her daim hatırlatılması, kibirden uzak tutulması amaçlanır. Şimdi de biz hatırlatalım; “Mağrur Olma Padişahım Senden Büyük Allah Var”

Bu yazı toplam 1338 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR