Hasan Telli

Hasan Telli

Sarıyerli Çıtayı Yükseltti

Sarıyerli Çıtayı Yükseltti

Önceki gün Muğla İŞ-Kur Müdürü İlyas Sarıyerli yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya geldi. 2017 yılında kurumunun faaliyetlerini değerlendiren Sarıyerli başarının haklı gururunu yaşıyordu. Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda Muğla’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarını ne kadar yakından takip ettiğini de neredeyse verdiği her örnekte gösterdi. Tüm örneklemelerinde isim zikrederek yazdığımız yazılardan yada yaptığımız haberlerden alıntılar yaparak yerel basını ne kadar sıkı takip ettiğini herkese gösterdi.

***

Şimdi toplantının fotoğrafları yayınlanınca rahatsız olanlar olacaktır, “Bu kahvaltının parasını kim ödedi” gibi sorular soranlarda olacaktır o kısmı bizim dışımızda. Bizim için önemli olan kısmı Muğla’da istihdam ne kadar arttı ve bunun için neler yapıldığıydı. Geçtiğimiz yıl uygulanan “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik”  ile istihdam yaratmak amaçlanmış ve illere hedefler verilmişti. Muğla’nın hedefi ise 30 bin yeni istihdamdı. Muğla İŞ-Kur ve Muğla SGK Müdürlüğü öyle iyi çalıştılar ki Türkiye’de ilk sırayı aldılar. 30 bin hedefini 73 binin üzerine taşıyarak rekor kırdılar. İstihdam seferberliği sonuçlarına göre Muğla işveren başına 3,5 kişilik ek istihdam ile Türkiye birincisi, istihdam artışı sıralamasında ise 73 bin 440 kişi ile Türkiye’de ilk 5 il arasında yer aldı. Bu haklı gurur Muğla’nın.

***

Sarıyerli kurumu tarafından yürütülen İş başı eğitim hakkında da bilgi erdi. Sarıyerli, “Bir mesleki eğitim programı olması yanında aynı zamanda özel sektöre istihdam teşviki de olan İşbaşı Eğitim Programında Muğla 2016 yılında Türkiye 3’üncüsü iken 2017 yılı hedefi 3 bin olmasına rağmen 4 bin 700 kişilik işbaşı eğitim programı düzenlendi. Programdan faydalanan 2 bin 948 kişi kalıcı istihdama dönüştüğü program kapsamında 15 milyon 300 bin TL ödeme gerçekleştirildi” dedi. Desteklenen iş başı eğitimlerinde sanayi tesislerinde 45, geleneksel sanatlarda 35, diğer işlerde ise kursiyerlere 25 TL. cep harçlığı ödeniyor. İstihdam seferberliğinden en çok yararlanan sektör ise turizm. İş-Kur Müdürü Sarıyerli, 2017 yılında gerçekleşen 73 bin kişilik istihdamın yaklaşık 50 bininin turizm alanında istihdam edildiğini açıkladı. Sarıyerli, 73 bin kişinin yüzde 79’unun turizm alanında istihdam edildiğini, bunun da yaklaşık 50 bin kişiye tekabül ettiğini söyledi. İstihdamın turizm alanında yoğunlaşmasının nedeninin ise turizmcilere verilen teşvikten yararlanmalarından kaynaklandığı açıklandı.

***

Birçok kurumun personel ihtiyacını karşıladığı program olan toplum yararına çalışma programı ile Muğla’da belediyeler ve kamu kurumlarına 2017 yılında Toplum Yararına Programı kapsamında 3 bin 125 işçi yerleştirildiğini belirten Sarıyerli, bunun karşılığında kurumdan 35 milyon TL ödeme yapıldığını açıkladı. Program çerçevesinde ağaçlandırma, çevre düzenlemesi, parke taşı döşeme, tohum üretimi, fidan dikimi yapıldığını açıkladı. Tüm bunlardan sonra ben bir Muğlalı olarak, İŞ-Kur Müdürü Sarıyerli’den daha da iyisini beklemeye başladım. Çıtayı kendisi yükseltti umarım seneye de yükseltmeye devam eder.

Bu yazı toplam 1083 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR