Hasan Telli

Hasan Telli

SU Akar Muğlalı Bakar

SU Akar Muğlalı Bakar

Zaman zaman Muğla’nın başarı değil, başarısızlık hikayelerini de anlatarak ders almamızı ve aynı hataları yapmamamızı anlatmaya çalışıyorum. Yıllarca yöre insanları tarafından girme olarak kullanılan sonrasında dönemin İl Özel İdaresince tesisler yapılarak Doğal Maden Sodası üretimi yapılan Gökova ne oldu bilen var mı? Muğla ili Yatağan ilçesi Bağyaka köyünde bulunan Gökova Doğal Maden Suyu Sodası, 1994 yılında şişelenip yurt çapında pazarlandı. Zengin mineral yapısı, kolay içimi ve yukarıda sıralanan şifalı özellikleriyle Gökova Maden Suyu Sodası, bu konuda isim yapmış sular arasına girdi.

***

Sonrasında ise 1998 yılında ilk kez kiraya verilmek için ihaleye çıktı alan firma uzun süre devam edemedi. 2010 yılında ise tekrar ihaleye çıkıldı o dönemin Muğla Valisi Ahmet Altıparmak tesisleri ilk kez gezdiğinde şu cümleleri kurmuştu, “Burası Cennet gibi, çok güzel bir yer, çok beğendim. Büyük bir hissesinin Muğla İl Özel İdaresi'ne ait olan bu tesisi, 15 yıllığına İlyas Beylere kiraya verdik. Onlar da, burada maden sodası üretimi yapıyorlar. Ancak, şu anda daha modern makineler aldıkları için, bir süreliğine üretime ara vermişler. Birkaç gün sonra üretime yeniden başlayacaklar” demişti.

***

O dönemde Gökova Maden Sularının işlemeciliğini yapan İlyas Atak, “Burada önemli harcamalar yaparak güzel bir işletme haline getirdik. Ancak, sayın Valimizin de belirttikleri gibi, ortak yapacağımız çalışmalarla daha modern termal tesisler, ılıcalar kurulabileceğine inanıyoruz. Burada yeterli sıcak su kaynağı var, zaten eskiden burada ılıca varmış. Şimdi daha modern tesisler kurularak termal turizmin hizmetine sokulabilir” diye söylemişti.

***

Gel zaman git zaman fabrika çalıştı. Hikayesi ise hep gazete kupürlerinde kaldı. Yatağan’ın Bozüyük beldesi yakınlarındaki şifalı su kaynağı, yaklaşık 30 yıl öncesine kadar köylüler tarafından ılıca olarak kullanıldı. 1980’li yılların sonunda İl Özel İdaresi tarafından “Şifalı Su” ruhsatı alındı ve soda fabrikası kuruldu. Fabrika 2007’de ünlü soda markası Sarıkız’ın sahibi İlyas Atak tarafından ihaleyle alındı. Bölgede “Gökova Maden Suyu” markasıyla kısa sürede talep gören sodanın yanı sıra meyveli soda da üretilmeye başlandı. Ancak Atak bir süre sonra İl Özel İdaresi ile mahkemelik oldu. Atak, kira süresinin devam etmesine rağmen 2014’te fabrikayı boşalttı. Tesis, “Büyükşehir Yasası”nın ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne geçti ve halen atıl durumda.

***

Aslında bölgede çıkan su hem mineral yönünden hem de debi olarak Türkiye’nin en iyi suyu. Konunu uzmanları burada çıkan su ile yapılacak üretimi şöyle özetliyor. “Kaynaktaki su hem Türkiye’nin en iyi mineralli hem de en yoğun suyu. Türkiye’nin en büyük fabrikaları Kızılay ve Beypazarı. Bozüyük’teki kaynak onların bir aylık üretimini 5 günde üretebilecek potansiyele sahip. Buradan günde 400 bin koli soda üretilebilir. Bunun karlığı yine günde 6 milyon lira civarında. Bizim hesaplarımıza göre yılda 2.5 milyar liralık su boşa akıyor. Buradaki kaynak ılıca olarak da kullanılmaya uygun. Değerlendirilirse, ülke turizmine ılıcalardan da büyük gelir elde edilebilir” Uzun sözün kısası şimdilerde Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan bu önemli su kaynağından saniyede çıkan 22 debi su boşa akıyor. Su akıyor kazanılacak paralar su ile akarak toprağa karışıyor… Su akar Muğlalı bakar durumuna düştük desenize…

Bu yazı toplam 2904 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR