Hasan Telli

Hasan Telli

Terzi Sökük Meselesi

Terzi Sökük Meselesi

Muğla’da sandık havası esiyor. Neredeyse tüm esnaf odalarında sandıklar kuruluyor, seçimler yapılıyor. Hafta sonu bir dostumla sohbet ederken nedir durum bu esnaf odalarında diye sorunca bana “Son dinozordan kurtulmak için çalışıyoruz” demişti. Benim bildiğim dinozorlar, 231,4 milyon yıl civarında dünya hayatına egemen olmuş hayvanlardır. Yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler. Yeryüzünde 850 civarında dinozor türü bulunmaktaydı. Bu hayvanlardan bazıları bitkilerle beslenirken, bazıları ise et yiyordu. Ot yiyen dinozorların dişleri zayıf bulunmuştur. Bunların su bitkileriyle beslendikleri düşünülmektedir. Dinozorların yumurtaları oldukça kalın kabukluydu. Bu kabuk içerisindeki yavruyu koruyor ve içindeki özel bağ sayesinde yavru güven içinde büyüyordu.  Dinozorların cüsseli bedenlerine karşın ön ayakları, vücutlarının hemen altında olması o dönemde yaşayan diğer hayvanlardan daha rahat hareket etmelerini sağlamıştır. Aynı zamanda, diğer hayvanlardan farklı olarak, koşarken nefes almalarını sağlamaktadır.

Acaba arkadaşımın bana  anlatmaya çalıştığı şehrin içinde ki STATÜKO mu?

***

Statükocu Yaklaşım'ın çeşitli tanımları yapılabilmekle beraber ekseriyetle "kalıplaşmış", "sorgulanmayan", "bağnaz" düşünüş biçimi olduğu üzerinde uzlaşılır. Bu kavram, siyasi mecraya genel itibarıyla olumsuz bir terim olarak tezahür eder. "Statükocu" kelimesinin atfedildiği kişilere, bu sıfat yakıştırılırak eleştiri amacı güdülür. Ancak önemli olan bu kavram ile ilgili popüler yaklaşım ve yakıştırmalardan ziyade; onun toplum psikolojisine ve bireyin bilinçaltına ne gibi etkiler yaptığıdır. İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki; statüko kavramının net olarak olumlu veya olumsuz bir niteliği yoktur. Bu nitelik değişkendir ve olaylara göre farklılıklar arz eder. Örnek olarak Türkiye'de yaşayan insanlar arasında Türkiye'nin dininin değişemeyeceği yönünde bir statüko oluşmuştur ve bu konunun tartışılmasına bile kesinlikle izin verilmez. Bu örnekte oluşan statükoya kimse karşı çıkmaz ve bu örnek bize 'Statükocu Yaklaşım'ın bütün toplum tarafından olumlu karşılanabileceğini gösterir. Bunun tersi bir örnek vermek gerekirse; bilimsel yeniliklere karşı direnenlerin de geçmişten günümüze var olan sistemleri ve olguları savunur. Bu bağlamda bakıldığında toplum hayatında çeşitli sapmalar ve kutuplaşmalar meydana gelir. Dolayısıyla uzun soluklu ve bağnaz bir "Statükocu Yaklaşım" uzun vadede salt bir Gelenekselciliğe dönüşür.

***

Geçtiğimiz günlerde Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası’nın genel kurulu vardı. Genel Kurulda mevcut Başkan Güven Akarken’den başka aday yoktu. Genelde meslek odalarında genel kurullarda tek aday olduğunda genel kurula katılan üye sayısı 20 yada 30’u geçmez. Ancak Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası’nın genel kurulunda oy kullanan 400’ün üzerinde üye olması dikkat çekiciydi. Sanırım burada verilen mesaj önemli. Yazının ilk başında ettiğimiz sohbet aklıma geliyor. 30 yılın üzerinde görev yapan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız’a bir rakip çıkıyor gibi.

***

Yazıyı hazırladığım saatlerde alışık olduğumuz üzere kutlama mesajları çiçekler ardı sıra geliyor. Çalışan Gazeteciler günümüzü kutluyorlar. Bir sürü ağdalı laflarla süslenmiş mesajlarla sözüm ona gün kutlanıyor. Çalışan sayısı olarak 100 binlerin üzerinde olan bir meslek gurubunun maalesef hala bir MESLEK ODASI YOK! Meslek odasına kavuşmuş gazetecilerle nice 10 Ocaklara….

Bu yazı toplam 1032 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR