Hasan Telli

Hasan Telli

TOKİLEME

TOKİLEME

Beklide hep çocuk kalmalıydık her şey o zaman güzeldi. Çocukluğumuzda oyunların bile tadı vardı. Ebe oyunu, ebeleme, ebecilik olarak da bilinir, koşma, kovalama ve rakibe elini değdirerek onu ebe yapma ilkesine dayanan çocuk oyunudur. Kovalamaca oyunlarının en yaygınlarından biridir. İkiden çok çocuk arasında açık alanlarda oynanır. Gönüllü olarak ya da çeşitli yöntemlerle ebe çıkan çocuk, öteki oyuncuları kovalar. Yetiştiği oyuncuya “ebe” diyerek dokunur ve böylece ebelik dokunduğu çocuğa geçer. Bu kez yeni ebe oyuncuları kovalamaya başlar ve oyun böylece sürer.

Ebe oyunu “el bende” ve “elim sende” gibi kovalamaca oyunlarına benzerse de, kuralları ve oynanış biçimi onlardan farklıdır. Dün itibariyle ise Muğla’da en yeni oyun TOKİLEME.

***

Aralık 2005 de yapılan 1. Etap TOKİ konutlarında Muğla’ya 880 adet konut yapılmış ve Muğla’da yaşanan konut sorununa çare olmayınca ilk olarak dönemin iktidar milletvekili Yüksel Özden’in çabalarıyla 2. Etap TOKİ gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan 2. Etap TOKİ konutları için yine iktidar milletvekilleri ve iktidar partisi il yöneticileri “Dar gelir” gurubu için konutların yapıldığını ve bu konutları dar gelir gurubunun alabileceği standartlarda olacağı dilendirildi. Hızlı başlayan 2.Etap TOKİ konutları inşaatının yüzde 30’luk bölümü tamamlanınca TOKİ Resmi internet sitesinde rakamları açıkladı. İşin açığı rakamları görünce acaba site hacklendi diye düşündüm. Birileri bizimle kafa buluyor, dalga geçiyor sandım. Ancak TOKİ ile yaptığım telefon görüşmelerinin ardından bizimle birilerinin değil TOKİ’nin dalga geçtiğini düşünmeye başladım. Rakamlara bakınca inanmak pek mümkün değil zira.

***

Muğla’da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımına başlanan konutların fiyatları belli oldu. 1+1 evler 172 bin 966 TL, 2+1 evler 242 bin 205 lira ve 3+1 evler 285 bin 425 lira olarak açıklandı. 1+1 evlerin aylık taksiti bin 622 lira, 2+1 evlerin taksiti aylık 2 bin 271 lira ve 3+1 evlerin taksiti ise 2 bin 676 lira olarak belirlendi. Açıklanan bu fiyatlara vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Vatandaşlar “ Askeri ücretin bin 404 lira olduğu yerde bin 622 lira taksiti dar gelirli vatandaş nasıl ödeyecek. Bizle dalga mı geçiyorlar. Bu evler dar gelirliler için değil zenginler için yapılmış” diyerek tepkilerini gösterdi. Haberin yayınlanmasının ardından gerek sosyal medyada gerekse sokakta tepkiler yükselmeye başladı. Tepkiler gelirken İktidar Partisi AK Parti Milletvekilleri Hasan Özyer ve Nihat Öztürk’le İl Başkanı Kadem Mete’den ses çıkmıyor. İşin açığı sadece onlardan değil AK Partili hiçbir yöneticiden ses çıkmıyor. Sanırım Muğla’da dar gelirli rakamları bizim düşündüğümüzün üzerinde. Muğla’da dar gelirli sayılabilmek için aylık 7 ila 8 bin lira geliriniz olması gerekiyor ki bu taksitlerle ev sahibi olabilin.

***

TOKİ Resmi internet sitesinde

Bu yazı toplam 1116 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR