Hasan Telli

Hasan Telli

U-T-A-N-I-N

U-T-A-N-I-N

Sakarya meydan muharebesinin kazanılmasının ardından T.B.M.M; 19 Eylül 1921 tarihli 79’uncu oturumunda almış olduğu karar, 153 Nolu kanunla; Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesinin önderi ve devletimizin kurucusu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, mareşal rütbesi ve gazi unvanının verilmesini kararlaştırmıştır. Bu rütbe ve unvan Yüce Atatürk’e, Büyük Türk Milletinin gönlünden kopup gelen o engin sevgisinin de, tarih sayfalarına yansımasıdır.  İşte o tarihten bugüne;  ’19 Eylül tarihi, Gaziler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Savaş meydanlarının en büyük rütbesi şehitliktir ama Gazilik de bu rütbeden sonra gelen en ulvi değerlerimiz arasındadır.

***

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy dizelerinde gazileri böyle anlatıyor,

“Yılmam ölümden, yaradan, askerim

Orduma 'Gazi' dedi Peygamber'im

Bir dileğim var ölürüm isterim

Yurduma tek düşman ayak basmasın

Amin desin hep birden yiğitler

Allahu ekber gökten şehitler

Amin! Amin! Allahu ekber

Türk eriyiz silsilemiz kahraman

Müslümanız Hakk'a tapan müslüman

Putları Allah tanıyanlar, aman

Mescidimin boynuna çan asmasın”

***

Her 19 Eylül’de dernekler ziyaret ediliyor, birçok yerde ağdalı laflar ediliyor, hatta kalan 364 gün akıllarına gelmeyen gazileri bir günlüğüne hatırlayanlar nerelerdesiniz? Şimdilerde utanmıyorsunuz değil mi? 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın arifesinde haber merkezlerine düşen bir haber bizlerde buz etkisi yaptı.

***

6 Kasım 2009 tarihinde öyle bir haber düşmüştü ki o dönemde birçok naralar atıldı. “Milas İlçesi’nde, 6 Kasım’da, kullanılmayan restoranın baraka benzeri bölümünde dernek arkadaşlarınca bir deri bir kemik halde ölü bulunan Kore gazisi 80 yaşındaki Muharrem Topçu'nun cenazesi ortada kaldı. DNA ve kimlik tespiti için 12 gündür İzmir Adli Tıp Kurumu’nda tutulan Topçu’nun cenazesi, Zonguldak’ta olduğu belirlenen kardeşi ve akrabaları ile ABD vatandaşlığına geçtiği öğrenilen oğlu tarafından teslim alınmayınca, devreye Milas Kaymakamlığı girdi. Cenaze, toprağa verilmek üzere Milas’a getirdi.”  O Zaman ardı sıra açıklama yapan Gaziler Derneği, siyasi parti temsilcileri, yerel yöneticiler bu olayı üç beş gün içinde unuttu.

***

“Milas ilçesinde, bundan 7 yıl önce açlıktan ve soğuktan yaşamını yitiren Kore Gazisi Muharrem Topçu’nun mezarını Milaslı Güneydoğu Gazisi İsmet Kaya yaptırdı. Vefat eden Gazi Topçu, 7 yıl sora mezar taşına kavuşmuş oldu.”  Şimdi soru sorma zamanı, siyasetin yerel aktörleri, STK’lar, her fırsatta ağızlarından “vatan, milleti” düşürmeyenler neredeydiniz?

Not: Bize bu güzel Cumhuriyeti armağan eden başta Büyük Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı ve gazilerimizi şükranla anıyor, ülkemizin birlik ve bütünlüğü için en yüksek fedakarlığı yapan şehitlerimize rahmet diliyorum.

Bu yazı toplam 1040 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR