Hasan Telli

Hasan Telli

Vergi Kaçırıyorlar!

Vergi Kaçırıyorlar!

Kamu hizmetlerine harcanmak üzere devletin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya ya da kimi maddelerin, hizmetlerin fiyatları üstüne ekleyerek dolaylı yoldan yurttaşlardan topladığı paraya ergi denir. Bir devletin yaşaması için en önemli kaynaklardan biri vergidir. Herkes yaşadığı ülkede yaptığı yada aldığı hizmetler için vergi öder. Bizim ülkemizde ise durum biraz farklı. Bizde az vergi ödeyen yada az vergi ödeten muhasebeci makbuldür.

***

Hiç vergi kaçıramayan tek kesim maaşlı çalışanlardır. Daha onlar ellerine maaşları geçmeden vergiyi peşin öderler. Bir asgari ücretli 2017 yılı rakamları ile ayda 373.44 TL vergi veriyor. Oda yılda 4 bin 481.28Tl yapıyor. Şimdi gelelim benim yakaladığım vergi kaçırana.

***

Uzun bir bekleyişten sonra Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmeti girdi. Hastanenin hizmete girmesinden önce kantin ihalesi yapılmak istenmiş ancak eksiklikler nedeniyle ve oluşan kamuoyu baskısıyla iptal edilmişti. Ne hikmetse ihale yenilenmeden hastane hizmet vermeye başladı. Hastaneye gelenlerinde kantin hizmetinden yararlanabilmesi için geçici işletme olarak bir firmaya verildi. Firma çalışmaya başlar başlamaz fiyatları ile dikkat çekti. Çayın 2 lira 50 kuruşa satılmasına sosyal medya üzerinde tepkiler gelince geri adım atıldı fiyat düşürüldü. Sağlık Sen Muğla Şube Başkanlığı tepkisini sosyal medya üzerinden dile getirdi. Paylaşımda, “Muğla’mıza yeni hizmete başlayan MEAH de aylardır gece gündüz demeden hastanemizin hizmete başlaması ve sürdürülmesi için büyük bir özveri gösteren sağlık çalışanlarımıza hastanenin tek çay ocağı işletmecisi ANS Firması tarafından çayın 2 tl satılması haksızlık ve fırsatçılıktır. Sağlık Sen Muğla Şube Başkanlığı olarak bu durumu esefle kınıyoruz” denildi. Hemen paylaşımın 20 dakika sonrasında Sağlık Sen Muğla Şube Başkanı Yusuf Dural bir yorum yaparak, “Genel Sekreterimiz Murat Himoğlu ile yaptığım telefon görüşmesi sonucu çay fiyatlarının 1 tl ye düşürüldüğü ve diğer satılan ürünlerin de eski hastanedeki fiyatlara göre yapılacağı bilgisini aldım” dedi. Ancak Sağlık Sen Muğla Şubesi eksik bilgi almış gibi görünüyor. Zira çay 2 lira 50 kuruşa satılıyordu yapılan indirimle 1 lira 50 kuruşa düşmüş.

***

Okuyucularımızdan gelen telefonlar ve iletilerle kantinlerde çay fiyatlarının düşmediği ihbarı üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gittim. Mevcutta bulunan kantinlerden ikisine uğrayarak çay aldım. İlk kantinde üç çay için 5 lira 50 kuruş ödedim. Diğer kantinde ise iki çay için 3 lira ödedim. Fiyatlar 1 lira 50 kuruşa düşmüş diyordum ki fiş no gözüme takıldı. Resmi yazar kasa fişinin birinde no8 diğerinde ise 19 yazıyordu. Saat 20:43 yani başka bir değişle neredeyse 21 saatte 8 kişi alışveriş yapmış! Bu imkansız zira ben sıra beklerken en az 10 kişi alış veriş yaptı. Sanırım hiç biri fişini almadı. Hastanenin güvenlik kameraları ile bunları tespit etmek çok kolay.

***

Muğla Valili Sayın Esengül Civelek,Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, Muğla Defterdarı Veysel Sezgin, Muğla Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar’ı bu vergi kaçağı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. VERGİ USUL KANUNU 359 UNCU MADDESİNDE açıklandığı gibi vergi kaçırmak SUÇTUR!

Bu yazı toplam 1433 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR