Hasan Telli

Hasan Telli

Yeniden Devlet Hastanesi

Yeniden Devlet Hastanesi

Yıllar önce sağlıkta atılan adımlardan biri SSK ve Devlet Hastanelerinin birleşmesiydi. İlk birleşmede yapılan haberleri hatırlıyorum. “SSK Muğla Hastanesi olarak hizmet verirken, Sağlık Bakanlığı'na devredilen Menteşe Devlet Hastanesi baştan sona yenileniyor.” Spotu ile başlamıştı haberler. Tıp fakültesinin açılması ardından da Devlet hastanesinin Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüşmesinin ardından fiziki yetersizlikler yeni ve modern bir hastane kazanmamızda en büyük paya sahipti. 475 yatak kapasiteli yeni hastanenin şehir merkezinden uzak olmasının yanı sıra eski hastanenin sadece bir hastane olmadığının sosyal yaşamın içinde neredeyse Muğla ekonomisinin lokomotifi görevinin olduğunun herkes tarafından fark edilmesi siyasileri de harekete geçirmişti.

***

Beklenen müjdeli haber AK Parti Milletvekili Nihat Öztürk, AK Parti Menteşe İlçe Başkanı Tamer Topal ve Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer’in katıldığı basın toplantısı ile duyuruldu. Basın toplantısında eski SSK hastanesinde depreme karşı güçlendirme ve iyileştirme çalışmalarının ardından yeni yapılan poliklinik binası ile birlikte hizmet vermesi planlanıyor. Menteşe Devlet Hastanesinin nitelikli 125 yatak kapasitesiyle 2018 yılı sonuna kadar hizmete girmesi planlanıyor.

***

Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bir takım personel eksikleri var. Bununla ilgili olarak YÖK başkanı ile görüştük. En kısa zamanda yeni hastanemizde bizim için en önemli Kalp Damar Cerrahı ve Onkoloji Profesörleri kadrolarımız tamamlanacak. Menteşeye birinci basamak devlet hastanesi de hizmete girecek. Sağlık Bakanı genel müdürlüğe talimat verdi. Muğla’ya bakanlık bir ekip gönderecek. Binalar depreme dayanıklı hale getirilecek. Menteşe Devlet hastanesi tüm birimleriyle yılsonuna kadar hizmete girecek” dedi.

***

Hastanenin konuşulduğu masada sadece siyasiler değil konunun uzmanının da konuşması gerekmez mi? Öylede oldu. Yıllarca Muğla’da sağlık müdürlüğü görevini yürüten İskender Gencer masadaki herkesten daha hakim olduğu hastane konusunda şunları söyledi; “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin hizmete girmesinin ardından gördük ki Menteşe Devlet hastanesine ciddi anlamda ihtiyacımız var. SSK’dan bize geçen hastanede deprem güçlendirmesi yapacağız. Niteli 125 yataklı Menteşe Devlet Hastanesini yılsonuna kadar hizmete girmiş olacak. Menteşe devlet hastanesinde acil servis ve poliklinikler olacak” dedi.

***

Şimdi kısa bir hatırlatma yapalım. Yıllar önce bir devlet hastanemiz, bir SSK hastanemiz vardı. Sonrasında birde Özel hastanemiz oldu. Sağlık açısından bakılınca üç hastaneye sahiptik. İkisi şehrin merkezinde özel olan da şehrin dışında idi. Durumu iyi olan özel hastaneye gitmek isteyen arabasına binip gidiyordu. Ortalama yaşayanlar ise şehir merkezinde bulunan iki hastaneden birine gidiyordu. Gel zaman git zaman şehirdeki hastane sayısı ikiye düştü. SSK ve devlet hastaneleri birleşti. Bir devlet birde özel hastanemiz vardı. Sonra devlet hastanemizde değişim geçirdi Eğitim ve Araştırma hastanesi sonra onu da alıp fiziki mekan gereksinimi gereği şehrin dışına taşıdık. Parası olan özel hastaneye arabasına binip gitti. Maddi durumu iyi olmayanlar taşınan Eğitim ve Araştırma hastanesine gidebilmek için otobüs kuyrukları oluşturdu. O günlerde bir ihtiyar kulağıma eğilip şunları söylemişti; “Evlat önceden köyden gelince hastanenin önünde iniyor doktorlara görünüyordum. Şimdi birde başka otobüse biniyorum. Eğer işim öğlenden sonraya kalırsa yandık orada çorba içecek yer e yok muş.” 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak Menteşe Devlet Hastanesi ile akta tedavi olanların da öğlen nereden çorba buluruz derdi kalmayacak. Şehir alışık olduğu noktada sağlık hizmetini almaya devam debilecek.

Bu yazı toplam 1297 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR