Hasan Telli

Hasan Telli

İftarlığını Al Gel

İftarlığını Al Gel

Komşu vardır, huzur verir

Komşudur, derde derman.

Komşu vardır can yoldaşı

Komşudur kötü günün arkadaşı.

Komşular gönüldür, maruftur insan sevgisine

Komşuluk aşkıdır ülkemin yer etmiştir tarihine.

Şair böyle vurgulamış komşuluğun özünü. Dostluk ve komşuluk ince, duyarlı, sencil ilişkiler gerektiren, insanca ve barış içinde yaşamanın olmazsa olmazıdır. Komşu tabiri bitişik veya yakın yerlerde yaşayanları tanımlar. Komşuluk bize bir dizi hak ve görevler yükler. İyi düzeyde yaşandığı zaman komşu insana en yakın Dost’ tur. Özellikle köy ve kasaba gibi küçük yerlerde sosyal dayanışma açısından hem çok önemlidir ve hem de ailelerin huzur ve güven içinde yaşamalarını sağlar. İyi komşuluk ilişkileri mutluluk ve sevincin paylaşılmasında, sıkıntı ve kederin göğüslenmesinde, kişilere ve ailelere büyük bir destektir. Sosyal bünyeyi, yapıyı güçlendirir.

Komşu ve komşuluk ile ilgili kültürümüz tarihinde geçmişten günümüze süzülerek gelen birçok deyiş vardır;

‘‘İyi ev alma iyi komşu al’’

‘‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’’

‘‘Komşuda pişer bize de düşer’’ gibi.

Örf ve adetlerimiz ile İslam terbiyesi Türk insanına iyi komşuluk ilişkilerinde esas temelleri vaaz etmiştir. Bunlar ise;

* Komşu hastalandığında ziyaret etmek

* Darda kaldığında yardımına koşmak

* Bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek, bunu içtenlikle paylaşmak

* Cenazesinde bulunmak

* Aç ise açlığını paylaşmak

* Çocuklarını okutamıyorsa, el verdiğince okumalarına yardımcı olmak

***

İşte bu bizlerin çocukluktan buyana yaşaya geldiğimiz Muğla. Şimdi o Muğla’yı yeniden canlandırmak için sosyal medyada bir kampanya başladı. Ramazan ayının son günlerine geldiğimiz bu zamanlarda ardı arkasına verilen iftar yemeklerine farklı bir organizasyonda yerini almak üzere. Önceki gün akşam saatlerinde sosyal medyada başlayan paylaşımlarla Muğlalılar 23 Haziran Cuma akşamı Eski Garaj alanında iftar yapmaya hazırlanıyor. “İftarlığını Al Gel. Komşunla İftar et” sloganı ile yola çıkan bir gurup Muğlalı Cuma akşamı eski garaj alanında buluşuyor. Sosyal paylaşım sitesinde hazırlanan afişleri paylaşan Muğlalılar kendi aralarındaki yazışmalarında bizler dağıtmak için ne getirebiliriz sorularını sormaya başladı bile.

***

Muğla da yaşayan herkes Muğlalıdır, yerlisi yabancısı herkes Muğla’nın örf adet ve geleneklerini yaşamaya yaşatmaya devam eder. Hiçbir siyasi görüş yada hiçbir sicil toplum kuruluşu tarafından organize edilmeden sadece Muğla’da yaşayan vatandaşların bir ve bütün olarak buluşacağı “İftarlığını Al Gel. Komşunla İftar et” sloganı ile kendi yemeğinizi komşularınızla paylaşmanız için hepinizi Cuma akşamı Eski Garaj alanında buluşmaya bekliyorum.

Bu yazı toplam 1090 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR