Hasan Telli

Hasan Telli

Soluk Benizli Siyaseti

Soluk Benizli Siyaseti

Tek kanallı dönemin Pazar sabahlarının vazgeçilmeziydi Western filmler. O filmlerde şimdilerin fırsatlar ülkesi olarak görülen Amerika’ya Avrupa’dan gelenlerle oranın yerli halkı Kızılderililerin maceraları konu alınırdı. Kendi topraklarını işgale gelmiş soluk benizlilere karşı savaşan Oturan Boğa, Sivri taş, Kızıl toprak, Ağlayan nehir vb. kendi topraklarında yok olmama mücadelesi veriyordu.

***

Aslen Asyalı olan Kızılderililer, düz siyah saça, koyu kahverengi göze sahiptirler. Derileri, genellikle orta kahverengi olup, sarımsı kahverengi ile kırmızımsı kahverengi arasında değişir; tamamen kırmızı değildir. Ancak, bazen vücutlarının bir kısmını kırmızıya boyarlar. Kafa ve burun yapıları gibi diğer vücut karakteristikleri de çok farklılık gösterir. Şimdi nereden çıktı Kızılderililer Muğla  ile ne bağlantısı var diye soracaklara popüler bir soru ile cevap verelim. Aşağıdakilerden hangisi Amerika’nın yerli halkıdır? A) Kavaklıdereliler B)Yemişendereliler C)Dibekdereliler D)Kızılderililer E)hepsi

***

“Muğla Muğlalılara bırakılamayacak kadar değerli bir yerdir” bu cümle Muğla’da rantın peşinde koşan rantseverlerden nemalanan bir soluk benizliye ait. Bu cümleyi düşününce hak vermemek mümkün mü? Bir zamanlar Kızılderililerin verdiği mücadelenin farklı versiyonda şimdi de Muğlalılar veriyor. Bir yanda ülkemin farklı şehirlerinden gelmiş ve memleketimde karar verici olmak için savaş verenlerin yanında neredeyse Kızılderililer gibi çevresindeki doğadan etkilenip onunla barış içinde yaşamayı seven Muğlalılar. Sanırım ülke genelinde her hangi bir ilde Muğla’da yaşadığınız kadar kolay ve rahat yaşayamazsınız. Hangi şehirde saat gecenin bir yarısını gösterdiğinde sokaklarda rahatça dolaşabilirsiniz? Bu rahatlığın yanı sıra uzun sahil şeridi el değmemiş doğa harikası köşeleri ile rançıların iştahlarını kabartan Muğla.

***

Muğla’da bir çok kişinin gözünün olması Muğla siyasetine de yansıdı. Muğla’da il teşkilatı bulunan siyasi partilerden kaç tanesinin il başkanı Muğlalı? İcracı partilere bakıldığında il ve ilçe yönetimlerinde söz sahibi olanların yüzde kaçı Muğlalı. Muğla’da ticaret yaparak büyüyen şirketlerin yüzde kaçı Muğlalı müteşebbisler tarafından kurulmuş. Aslında durum ortada. Muğlalılar Kızılderililerin durumuna düşürülmek isteniyor. Maraşlısı, Bayburtlusu, Tokatlısı, Sivaslısı, Giresunlusu, Rizelisi, Trabzonlusu, Erzurumlusu vb. bir araya gelip Muğla ve Muğlalının kaderini belirlemeye çalışıyor. Muğlalılar siyasetten uzak durmaya devam ettiği sürece de böyle olacak. Şimdi uyanıp kendine gelme zamanı ya soluk benizlilerle mücadele edeceksiniz yada sizin olan ne varsa onlara vereceksiniz. Bir horozu sahibi uyarır bundan sonra ötmeyeceksin yoksa seni keserim diye, horoz ötmeyi bırakır. Bir süre sonra artık tavuk gibi yumurtlayacaksın der, horoz bunu da yapar. Vakti geçtikçe sahibin istekleri bitmez en sonunda horoza bundan sonra hergün yumurtlayacaksın yoksa seni keserim der. Horoz da keşke öterken kesmesini isteseydim der. Eğer taviz vermeye başlarsanız bunun sonu gelmez. Ben ötmeye devam ediyorum varsa kesecek olan buyursun gelsin. Yine bir horozlu ata sözü ile bugünü noktalayalım. Her horoz kendi çöplüğünde öter e malum burası da MUĞLA.

Bu yazı toplam 1246 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR