Hasan Telli

Hasan Telli

Depremi Önceden Haber Veriyor

Depremi Önceden Haber Veriyor

“Hazırlanın, deprem olacak!"… Pek çok bilim adamı, bir deprem olmadan önce bu cümleyi söyleyebilmeyi çok ister. Ancak ne yazık ki depremin tam olarak hangi gün ve hangi saatte olacağını söyleyebilen hiçbir bilim adamı yok. Depremin ne zaman olacağını bilmediğimizden de gafil avlanmamız her zaman olası. Bu yüzden depremden daha çok zarar görürüz. Depremden zarar görme olasılığımızı artıran başka nedenler de vardır.

***

Depremlerin önceden tahmin edilmesi konusunda birçok bilim adamı çalışmalar yapıyor. Bazıları karıncaları, bazıları bulutları, bazıları da yer kabuğundaki ısı değişikliklerini takip ederek deprem olasılıklarını değerlendirip tahminler yapıyor. Bunların içinde en başarılı bulduğum ise emekli bir astsubay olan Veysi Kurt. Veysi Kurt kendi yaptığı bir makine ile yer yüzünnü herhangi bir noktasında oluşacak muhtemel depremi en geç 20 saat öncesinden tahmin edebiliyor.

***

Kendisine ait

***

07 Ağustos günü yaptığı bilgilendirmede, “1)Ege Denizi, Marmara sınırlarına yakın(Çanakkale,Kütahya ve İzmir üçgeni)Tedbir amaçlı.

2)Muğla Civarı: tedbir amaçlı:5.1 ve 5.4 büyüklüğünde deprem belirtisi

Doğu Anadolu(Kahraman Maraş ve Elazığ civarı Mesafe sınırları içindedir.

3)Adriyatik Denizi civarı mesafe sınırları içindedir.

Uzak Doğu Japonya ve  Orta Amerika'da önce ve değerinde:7.5 büyüklüğünde deprem olursa

Uzak Doğu ve Amerika mesafesindeki Sinyal değeri:8.4 büyüklüğünde deprem üretir.

Yakınımızdaki  deprem:4.8 büyüklüğünü geçmez.

Not: Kırılgan ve gecikmeli bir sinyaldir. Aslında son sinyal değerlerini bildirmem gerekir.

Ama bilginiz olsun diye bildiriyorum. Panik olacak bir durum değildir. Herkes rahat olsun.

Bu sinyal takip edilecektir. İlk belirtisi 6 saat sonra 24 saat içinde çıkar:159 saatlik bir zaman süreci vardır. Kesin değerleri, Yarın çıkarsa ayrıca bildireceğim. Saygılarımla Bildirim saat'i: 06 Ağustos 2017 – 22:05”  bildirime göre ilk 24 saat ve sonrasında 159 saat içinde gerçekleşeceğini bildirmiş bende bekliyordum. Bir sonraki paylaşımında harita üzerinde paylaşım yaparak nokta olarak belirtti. İşaretlediği nokta 08.08.2017 saat 10:42’de depremin oluştuğu fay hattı. Bunca zamandır tüm tahminleri doğru çıkan depremi en geç 20 saat önceden haber veren Veysi Kurt varken AFAD ve Kandilli Rasathanesi ve onca bilim adamı neden yapılan bu makinayı incelemez merak ediyorum. kendi imkanları ile yaptığı makine ile yerli ve milli bir değer olan Veysi Kurt’un çalışmalarını görmezden gelen yer bilimciler ne zaman uyanıp bizlere depremi önceden haber verecek merak ediyorum. 1999 depremini bizzat yaşamış biri olarak önceden verilecek bir deprem haberinin ne kadar önemli olduğunu biliyorum ve önceden toplumu bilgilendirdiği için de Veysi Kurt’a teşekkür ediyorum. Devletten maaş alarak sadece depremin şiddetini ölçen yer bilimcilere de hakkımı helal etmiyorum.

Bu yazı toplam 1491 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR