Sinem Kaplan

Sinem Kaplan

Ulaşım Zammı Gündemden Düşmüyor

Ulaşım Zammı Gündemden Düşmüyor

Muğla’da ulaşım zamları bir süre daha gündemi meşgul edecek gibi duruyor.

Sadece Muğla gündemini de değil Türkiye gündeminde de baya popüler bir konu haline geldi. Başkan Osman Gürün zam açıklamasında bulundu fakat insanlara bu açıklama yeterli gelmemiş olacak ki isyanlar hem günlük yaşantıda hem de sosyal medyada hala devam etmekte. Hatta Twitter da 1. Sıralara kadar taşınan bir konu oldu.

Öyle ki Muğla’da ki zamlara Melih Gökçek bile sosyal mecralar üzerinden göndermede bulundu. Geçtiğimiz günlerde muhtarlarla bir araya gelen Başkan Osman Gürün “ Benzine ben mi zam yaptım?” diyerek isyanını dile getirmişti. Evet, benzine zammı siz getirmediniz fakat öğrencilerin kartsız binişini zamladınız.“ Mesafe kısa fiyat yüksek” diye kendilerini parçaladı öğrenciler tabiri caizse. Normal kart zammı bile öğrencilere fazla gelirken 4 lira verilmesi öğrencileri biraz kızdırmış görünüyor bence. Kötekli de ve merkezde toplu yaptıkları açıklamalarla dertlerini biraz olsun dile getirebildiklerini düşünüyorlar.

Peki, gerçekten öyle mi?

En son bu konuyla ilgili kent konseyi toplandı oraya katıldım bende. 22 Haziranda yeni göreve gelen Menteşe Kent Konseyi Yürütme Kurulu Şehir içi ulaşım fiyatlarında yapılan artış ile ilgili bir forum düzenledi. Herkese söz verdiler medeni bir tartışma yeri diyeyim size. Belediye üyeleri, şoförler, sendikacılar, halk, öğrenciler herkes derdini bir nebzede anlatabilme fırsatı oldu. Belediye, bünyesinde bulunan araçların %80’inin özel toplu taşıma olduğunun ve asıl zammın temelinde bu faktöründe rol aldığını söyledi. Ardından özel toplu taşımada şoförlük yapan bir abimize geçti konuşma sırası.  Her şeyin fiyatının arttığını ama bir tek zamlara karşı gelindiğini dile getirirken “hiç kimse bize nasıl ayakta duruyorsun diye sormuyor” diye isyan etti. “Denizin ortasındaki milyonluk yat ÖTV siz yakıt alırken ben zamlı alıyorum. Ulaşım zamları olmasın o zaman kontak kapatıp gidelim” dedi.

Baktığımızda herkes mağdur.  Dinlerken hak vermedim değil şoför abimize. Sonra oradan bir öğrenci çıktı. Yapılan zamların Muğla Belediyesinin suçu olmadığını bunu hükümetin yaptığını vurguladı. Fakat zamlara kızgın olduğunu da dile getirdi. Sonra asıl meselesine geldi. “Ulaşıma zammı siz yapmadınız tamam ama zamların altında yatan sebeplerden biri özel toplu taşıma dediniz. Ee özel şoförler kontak kapatıp anahtar bıraksa o zaman belediyenin hali yaman. Geçtiğimiz 5 senede bu ulaşım problemi hakkında bir strateji de üretmediniz.” Dedi. Benim konuşma sırasından dikkatimi en çok konulardan biri de bu oldu. Sonra sırasıyla isteyen herkes konuşmasını yaptı sorunlarını dile getirdi. Öğrencilerin mağduriyetleri, giderlerinin fazla olmasından kaynaklı sorunlar konuşuldu. Bu seviyeli tartışma ortamının öğrencilerin ve halkın yüzünü güldürecek sonuçlara varılmasını isterim.

Suçlu kim diye aramak yerine ortak bir payda da buluşulması herkesin yüzünü güldürebilir diye düşünüyorum. Umarın önümüzde ki günlerde bu ulaşım krizi aşılır.

Ortak bir payda da buluşmak üzere.

Bu yazı toplam 1160 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Sinem Kaplan Arşivi
SON YAZILAR