Nurhan Keleş

Nurhan Keleş

AHİLİK KAPİTALİZMİN ÇÖKÜŞ KRİZİNDE İSLAMİ İKTİSADIN ÇIKIŞ ANAHTARIDIR (2)

AHİLİK KAPİTALİZMİN ÇÖKÜŞ KRİZİNDE İSLAMİ İKTİSADIN ÇIKIŞ ANAHTARIDIR (2)

Bu mücadele şu an ULUS DEVLETLER ile KÜRESELİZM isteyen DEVLETLER ve hakim güçler arasında kıyasıya devam ederken peki biz ne yapacağız? Değerlerimiz ile tamamen birbirine zıt olan FAİZLİ KAPİTALİZM mi yaşatacağız yoksa İnsanlığı kontrol edecek olan yine FAİZLİ KÜRESELİZM ime gireceğiz? Elbette her ikisi de değil !!!

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 12.Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı (IIEFC) İstanbul’da, telekonferans ile katılarak, bize işareti verdi. Dinimizin emri gereği Faizsiz temelde ; “İslam İktisadı Krizin Çıkış Anahtarıdır” dedi.

Türkiye olarak hedefimize İSLAM İKTİSADI özellikle koydu. Dünyadaki sistem mücadelesinde Faizli Dolar Kapitalizm ve Faizli Dijital Küreselizm yanına karşımıza üçüncü bir yol Faizsiz bir sistem kurma yolu açılmış oldu. Müslümanların da artık kendi değeri olan İslamı bir bütün olarak yaşayacağı, AHİLİĞİ Adil BİR Sistem olarak sosyal, ekonomik her alanda sahip çıkma vakti gelmiştir.

İslam iktisadı krizin elbette çıkış anahtarı, ancak genel ekonomi alandaki FAİZSİZ sistem çalışmalara baktığımızda Katılım Finans (Bankacılık) alanında %6, Katılım Tekafül (Sigorta) alanında %1 gibi bir oranda FAİZLİ Ekonomi ile rekabette ciddi oranda geri kaldığımız da acı bir gerçektir.

Bu sorunun en büyük sebebi REEL SEKTÖR de FAİZSİZ Uygulama derinliği bir türlü kazandırılamamasıdır. Bugüne kadar REEL SEKTÖR ciddi girilemedi. Alanda çalışmaların olmadığını görmekteyiz. Katılım Finans ve Katılım Sigorta alandaki çalışmaların daha çok Akademik olarak üniversitelerde araştırma merkezlerinde yapılmakta olduğunu görmekteyiz. Ancak buna rağmen yıllarca FAİZSİZ ekonomi ne acıdır %6 oranından fazla bir artış gösterememiştir.

Alandaki çalışma oranımızı arttıracaksak eğer ekonomi ve sosyal tecrübemiz AHİLİĞİ bir sistem olarak İslami İktisadın Reel sektör ayağına önemle yerleştirmeliyiz. Ahiliği 21.Yüzyıl dinamik şartlarında İşadamları ve esnafların uygulama ile konuya her alanda mutlaka sahiplenmesi gerekir.

Bu alanda eser vermeme ve birçok kez yazmama rağmen, ilgili sivil toplum kuruluşlarında dile getirmeme rağmen, gerekli girişimlerde defaten bulunmama rağmen, ne yazık ki bugüne kadar reel sektör de işadamları ve esnaflar arasında AHİLİK ciddi bir uygulama altyapısı üzülerek ifade edeyim bugüne kadar kurulamadı.

Adalet, Hak, Hakikat ve Liyakat temelindeki AHİLİK daha Adil BİR Sisteme geçme üzülerek ifade edeyim bugüne kadar sahiplenme olmadı. Faizli Kapitalist sistemin sunduğu, Adaletsiz, Haksız ve Liyakatsız uygulamaların sömürü çarkına, menfaatine genelde Müslümanlar her alanda maalesef teslim olmuşlardır. Ahilik değerimizi ne hikmetse sadece nostalji kutlamalar ile ya anmak yada kutlamak dışında bugüne kadar hiçbir uygulama çalışmasına sahada girilememiştir.

Faizsiz Katılım Finans ve Sigorta alanındaki kazanımları, Reel Sektör de AHİLİK ile uygulama derinliği mutlaka kazandırmalıyız. Bu çalışmaların tamamını İSLAMİ İKTİSAD altında gerçekleştirmeliyiz. AHİLİK daha Adil BİR Sistem olarak Reel Sektöre uygulama olarak girmediği müddetçe FAİZSİZ ekonomi oranımız %6 da kalacak ve artmayacaktır.

Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra önemi artan FAİZSİZ Ekonomi Sistemi REEL SEKTÖR İşadamları ve Esnafları AHİLİK kadim değerimizi gerçek anlamda uygulamalı olarak sahip çıktıklarında başarılar gelecektir. Artık AHİLİK kadim değerimizi uygulamalı olarak sahiplenme vakti gelmiştir. Pandemi virüsü ile oluşan Dünya’daki ekonomik sistem değişikliği ortamında artık bu hepimizin bir yükümlülüğü olmuştur.

Alanda uzun yıllar dertlenerek saha tecrübe temelinde ortaya koyduğum Reel Sektör de rahatlıkla uygulanabilir, Türkiye’deki ilk faizsiz daha Adil BİR Sistem çalışması olan Akademik temeldeki kitabım “VAKIF İŞ KÜMESİ - AHİLİK 21.YÜZYILIN ÜRETİM ODAKLI FAİZSİZ YENİ KURUMSAL MODELİ” alandaki ilk ve tek sistem çalışmasıdır.

Çalışmanın alanda ve sahada derinlik kazandıracak olduğunu özellikle inanıyorum. AHİLİK temeldeki çalışmalara İşadamlarımız ve esnaflarımız alın teri ile gerçek tecrübeyle ecdadının dürüst güvenilir kendi öz ticari mirasını mutlaka sahip çıkarak sahada aktif uygulayacaktır.

Günümüz faizli Kapitalist sistemin Bireyi, Aileyi ve Toplumu her alanda sorun ve sıkıntılarla parçalaması, bize yaşattığı tüm olumsuzluklardan, hayat pahalılığından, fahiş fiyat artışlarından, sermaye ve emeği sömürmesinden, adaletsiz haksız uygulamaları ile günümüzde bize birçok defa acılar yaşattığını görmekteyiz.

AHİLİK kadim değerimizi özveriyle, her alanda sahip çıkmayı dileyerek, Reel Sektör de uygulama altyapısını bir an önce mutlaka azim ve kararlıkla sahada sağlanmalıdır.

İşte günümüzde yaşadığımız tüm bu sorun ve olumsuzluklara karşı AHİLİK kadim değerimizin daha Adil BİR Sistem olarak yaşamımıza olumlu etki edecektir. 21.Yüzyıl Bilim ve Teknoloji temelinde iş ahlakın olduğu, dürüst, güvenilir, akılcı ve gerçekçi çözümler ile sahada olumlu iyi uygulamaları getirecektir.

Sevgi Muhabbet ve Dua ile kalın İnşallah

NurHan Keleş

Bu yazı toplam 1013 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurhan Keleş Arşivi
SON YAZILAR