Hasan Telli

Hasan Telli

AK Parti'de Adaylar

AK Parti'de Adaylar

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak 27. Dönem milletvekili seçimlerinde AK Parti'den milletvekili olmak için başvuran aday adayları için süreç devam ediyor. İlk olarak 5 mayıs tarihinde teşkilatın teamülünü yansıtacak temayül gerçekleştirildi. Muğla Milletvekili olmak için başvuru yapan 54 aday adayından 52. Teşkilatın desteğini alabilmek için mesai harcadı. Geçtiğimiz cumartesi günü Atatürk Spor Salonunda yapılan temayül yoklaması için 1501 kişinin oy kullanması beklenirken kullanılan oy sayısı 878'de kaldı. Bir çok kişi tabanın temayüle inancı kalmadı şeklinde yorumlara neden oldu. O halde bir hatırlatma yapalım. AK Parti'de aday belirleme sürecinin nasıl işlediğini şöyle bir hatırlayalım.

***

İlk olarak genel merkez tarafından yaptırılan anket sonuçları masaya konur. Anketlerin belirlemede ki ağırlığı yüzde 15'dir. Sonrasında yapılan temayül seçimleri sonuçları masaya gelir burada da teşkilatın eğilimi görülür bununda belirlemede ki ağırlığı yüzde 15'dir. Sonrasında Genel Merkez Tarafından belirlenen komisyonların yapacağı mülakat başlar. Aday adayları ile yüz yüze yapılan bu mülakatın aday belirlemedeki ağırlığı ise yüzde 40 oranındadır. Alt komisyonun alacağı kararın ardından Genel Başkan ve Genel Merkez yöneticilerinin vereceği kararın da ağırlık oranı yüzde 40'tır. Sonuç olarak birçok değerlendirme sonrası adaylar belirlenir.

***

Muğla milletvekilli olmak için aday adayı olarak başvuranlar ilk aşamayı geçtiler. İkinci aşama için yani Alt komisyon için yazıyı hazırladığım şu sıralarda Ankara'da Genel Merkez çevresinde vakit geçiriyor. Muğla Milletvekili aday adayları Tamer Dağlı, Yasemin Atasever, Pınar Doğan Aksoy, Enis Günay'dan oluşan alt komisyon tarafından mülakata alınacak. Mevcut milletvekili Nihat Öztürk ve MKYK Üyesi Bülent Karakuş alt komisyon mülakatına katılmayacaklar. Alt komisyon 52 aday adayı ile yapılacak mülakat sonrası Muğla'nın milletvekili sayısının iki katı olan 14 aday adayının bir üst komisyonun yapacağı mülakata girmesi için belirleyecek. Başka bir değişle bugün Ankara'da mülakata giren aday adayları arasından neredeyse dörtte üçü bir başka seçimde aday olmak umudu ile Muğla'ya dönecek.

***

AK Parti'de kadın aday adayları daha şanslı. AK Parti'nin pozitif ayrımcılık yaparak kadınlara yüzde 30 kontenjan ayırdığını açıklamasının ardından kabaca bir hesap yaparsak 14 kadın aday adayının en az ikisinin ilk yedide olması bekleniyor. Yani her kadın aday adayının yedide bir şansı var. Yüzde 30'luk genç kontenjanını da hesaba katarsak diğer adayların 10 bir şansı var.

***

Ahmet Şahin, Ali Doğan Serçek, Arif Sert, Aysel Selçuk, AyşegülMungan, Bekir Tavas, Bilge Sargın, BusegülGürcoşkun, Bülent Mutlu, Büşra Üstek, Cavit Okur, DeryaYazıcıoğlu Demirbaş, Elvan Göçer, Emel Varol, Emine Demir, Eşref Şen, Eylem Tan, Gülsüm Sezer, Gültekin Akça, Hakan Şahin, Hakkı Kavas, Haluk Laçin, Hasan Kökten, Hüseyin Zafer Alkaya, İbrahim İlhan, İbrahim Macit Gündoğdu, İhsan Küreci, İlyas Kaya, İsmail Baykal, Kadir Dağlı, Levent Akyer, Mehmet İnpınar, Mehmet Özkök, Mehmet Nedim İlgün, Mehmet Nil Hıdır, Mehmet Yavuz Demir, Metin Öztürk, Meva Nur Okşak, Muhittin Kayabaş, Muhsin Eryılmaz, Mustafa Kılınçarslan, Necati Yavuz, Nihat Öztürk, Nuray Bozyer, Ramazan Sarıhan, Ramazan Yıldırım, Ramazan Beyazit Aydın, Süleyman Çoşgun, Temel Türkmen, Tunay Dikmen, Yelda Erol Gökcan, Zafer Aktaş. Bir üst komisyona bakalım bu isimlerden hangileri katılacak bekleyip göreceğiz.

Bu yazı toplam 1221 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR