Hasan Telli

Hasan Telli

Başarı Nedir Birde Açıklayabilsek

Başarı Nedir Birde Açıklayabilsek

Hayatının en önemli sınavıdır üniversiteye giriş sınavı. İyi çalışmak zorundasın, tabir yerinde ise nefes bile almadan ders çalışmak ve bol bol tekrar yapmak zorundasın. Hayatına yön vereceğin sınavdır. Eğitim sistemimiz için herkes bir şeyler söyler. Başarı yüzdesi her geçen yıl farklıdır. 2017 yılında YGS’ye 2 milyon 265 bin 902 kişi katıldı. 180 puan olan baraj puanını geçemeyen aday sayısı 700 bin. İki yıllık yüksek okul için tercih yapabilmek için gerekli 150 puanı geçemeyen ise 400 bin aday. Ülke genelinde durum bu. Şimdi gelelim bu konunun nereden çıktığına. Geçtiğimiz günlerde ajanslardan bir haber düştü. “Rıdvan Milas’ın gururu oldu” başlıklı haberi görür görmez merakla okumaya başladım. “Aydın Fen Lisesinde öğrenim gören Milaslı Rıdvan Tatlı, YGS’de 486 puan alarak Türkiye 135.’si oldu. Başarısıyla Milas’ın gurur olan Tatlı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı ailesi ile ziyaret ederek başarısını paylaştı.” Haberin daha ilk cümlelerinde Rıdvan’ın öğrenimine Muğla dışında devam ettiğinin anlatılması ile acaba Muğla’da bu puanları alan yok mu diye meraktan kendimi alamadım.

***

Rıdvan başarılı bir öğrenci ve başarısı tartışılmaz. Böyle bir sınavda 486 puan alması büyük bir başarıdır. . Öncelikle İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bir açıklaması odluda ben mi kaçırdım diyerek tüm ajansları ve haberleri tekrar gözden geçirdim bir açıklama yapılmamış. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğünü aradım. Bilgi almak istedim. İl Milli eğitim Müdürümüz il müdürleri toplantısında olduğu için kendisiyle görüşemedim konuya hakim şube müdürüne yönlendirmenden önce kendisinden bilgi alıp aktaracaklarını söylediler. Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli şube müdürü okullardan sonuçları toplaşıp genel bir değerlendirme yapacaklarını söylemiş. Sınav sonuçları 28 Mart 2017 tarihinde açıklandı. Açıklanalı toplam 10 gün oldu ama bizim genel başarıdan hala haberimiz yok. Bizimde toplanmaya çalışılan sonuçlarla ilgili katkımız olsun diyerek, dershanelerin kapatılma kararının ardından özel liselere dönüşen okulların durumları ne acaba diyerek küçük bir araştırmaya başladım.  Özbilim Lisesinden 72 öğrenci sınava girmiş başarı oranı yüzde 97,2 TEK Kolejinden 39 öğrenci sınava girmiş başarı oranı yüzde 98 Final Lisesinden 67 öğrenci sınava girmiş başarı oranı yüzde 100. Birde tartışılan meslek liselerinde durum nedir diye merak ettim. Ancak bir meslek lisesinden sonuç alabildim. Toplam 25 öğrenci sınava girmiş başarı oranı yüzde 75.

***

Ben kısacık bir zaman diliminde 15 dakika içinde bu bilgilere ulaşabilirken İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 10 günlük süreçte hala sonuçları derleyememesini anlayamıyorum. Hala Muğla’da başarı oranımız belli değil. Diğer illerde durum ne diye bakınca Muğla’nın durumu pek de kötü değil. 81 il arasında 21. Sırada. Muğla’da 12 bin 882 aday sınava girdi bunlardan 10 bin  699 barajı geçmeyi başardı. Başka bir değişle başarı oranımız yüzde 83,05. Verdiğim bu rakamlar resmi olarak açıklanan rakamlar değil. Zira Eğitimci bir Vali’nin görev yaptığı ilimizde bir sınavın sonuçlarının açıklanmasının üzerinden geçen 10 günlük sürede hala resmi bir açıklama yapılamıyor. Umarım İl Milli Eğitim sonuçları derlemeyi başarırda başarı ortalamasını açıklar.

Bu yazı toplam 1077 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR