Nurhan Keleş

Nurhan Keleş

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ (1) ; KÜRESEL MERKEZİYETSİZ YAPI İLE ULUSAL MERKEZİ YAPILAR ARASINDA DÜNYA’DA GÜÇ MÜCADELESİ

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ (1) ; KÜRESEL MERKEZİYETSİZ YAPI İLE ULUSAL MERKEZİ YAPILAR ARASINDA DÜNYA’DA GÜÇ MÜCADELESİ

Dünya’daki güç mücadelesinde, Küresel ve Ulusal yapılar arasında yoğun şekilde acımasız bir mücadele yaşanmaktadır. Bu güç mücadelesinde, Küresel yapı özellikle bunu Blockchain Kripto Dağıtık Veri Teknolojisi yani Merkeziyetsiz uygulamalar ile yine Kripto temelli Kripto Para sistemi üzerinden yapacaktır. Dünya’daki Küresel yapı, Ulusal Devletleri bu güç mücadelesinde bir şekilde kontrolünü ele geçirerek, her alanda kontrolü sağlamayı hedeflemektedir.

Küresel yapı 20 yüzyıl da ABD’yi kendine merkez ülke olarak seçmiştir. Tüm dünyada askeri güç ve petrol üzerinden DOLARI tüm ülkelerin kabul ettiği Kambiyo Döviz Rezerv parası olarak kabul ettirmişlerdir. ABD de DOLAR ilk etap ta ALTIN karşılığı basılırken, Özellikle 1971 yılından sonra da DOLAR karşılıksız olarak bugüne kadar yıllarca sınırsız basılmıştır.

ABD tek taraflı olarak DOLAR satın alma gücü ile tüm Dünya’da gücünü korumuştur. Ancak günümüzde bu öyle bir hale gelmiştir ki Dünya yıllık GSMH sı yaklaşık 90 Trilyon Dolar iken, Dünya’da karşılıksız basılan ve dolaşan paraların toplamı da yaklaşık 850 Trilyon Dolar olmuştur. Karşılığı olmayan DOLAR ile sürekli Dünya ekonomisi patlama durumuna getirilmiştir.

Bu elbette Dünya ölçeğinde sürdürülebilir bir durum değildi zaten, Dünya ekonomisinin ilk kriz sinyalleri 2008 yılında Mortgage krizi ile ortaya çıktı. 2011 yılında İkiz kulelere yapılan saldırı ile ABD de çok ciddi ekonomik ve finansal sorun ve sıkıntılar baş gösterdi. Bu ekonomik krizin etkileri de özellikle Covit 19 Pandeminin ilk görüldüğü 2019 yılına kadar katlanarak artarak geldi.

Küresel güç ABD’nin karşılaştığı bu karşılıksız paraların Dünya ekonomisine çok ciddi bir sıkıntı getireceğini bildiği için yavaş yavaş kendi gücünü ABD den zaman ile ÇİN’e taşıdı.

Küresel güç artık 21 yüzyılda merkez ülke olarak kendine ÇİN seçtiğinden, ABD’yi artık kendileri için sadece bir pazar ülke olarak gördüler. Yıllarca ÇİN üzerinden ürettikleri ürünleri çok ucuz olarak ABD pazarına göndererek ABD Sanayisi ve ekonomik ÜRETİM altyapısını çökerttiler. ABD’de üretilen ürün ve hizmetler elbette ÇİN ile rekabet edemediği için zaman ile Sanayi üretim altyapısını bitirdiler.

Gelelim asıl konumuz olan Blockchain (Blok Zincir), işte tam bu nokta da kim olduğu halen bilinmeyen, Blockchain ilk defa 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kripto para bitcoin olarak bir anda ortaya çıktı.

Bu Blockchain Kripto veri teknolojisi her hangi bir kamu otoritesi veya merkezi bir yapıya ihtiyaç duymadan, Kripto veriyi bir birine zincir şekilde veri Data bloklar şeklinde bağlayarak, güvenlikli bir DAĞITIK işlem defteri şeklinde kullanılmak üzere, yeni bir Kripto veri işleme yapısı geliştirdiler.

Blockchain Kripto temelli teknoloji ile Bitcoin Kripto parası, güvenilir bir otorite veya merkezi sunucuya ihtiyaç duymadan kişiler arasında ilk para transferi yapılan bir Kripto para birimi olarak ortaya çıktı. İlk etapta bilgi işlem dünyasında el altında ilgi gördü zaman ile yatırımcıların da dikkatine çekerek Kripto Borsasında işlem gören şu an 1 Bitcoin Kripto para bir dönem 55.830,00 Dolar ile günümüzdeki tanınan değerine geldi.

Küresel yapı bu teknolojiyi ÇİN merkezli olarak, 2008 yılından bu yana sürekli geliştirerek Blockchain ağ tabanlı uygulamalar ile yine kendi istedikleri birçok yeni Merkezi olmayan (Merkeziyetsiz) uygulamaları yaşama geçirdiler. ÇİN Küresel yapı için Blockchain Kripto Teknolojisi için iyi bir deneme test alanı oluşturdular.

Küresel yapı ÇİN Blockchain üzerinden tamamen kontrol altına aldığı bir ülke haline getirdiler. Blockchain teknolojisi kendileri için KRİPTO PARA merkezli olarak ÇİN üzerinden tüm dünyayı kontrol edecekleri DİJİTAL KÖLELİK sistemini de aktif olarak başladılar. Yine kendi kontrol ettikleri ya da onları borçlandırdığı, bir şekilde kendilerine mahkum ettiği diğer ülkelere de Blockchain sistemini uygulama olarak devreye koymaya başladılar.

Bir yandan küresel yapı Dünya’da birçok siyasi sorun alanları oluşturarak, bu yapılan Blockchain çalışmaları gündeme ilk etap ta fazla getirmediler. Bir şekilde arka planda gizleyerek uygulama alanları geliştirdiler. Özellikle ÇİN devleti tarafından FON desteği sağlanarak KRİPTO TEKNOLOJİSİ her alanda güçlü bir şekilde desteklediler ve Merkezi olmayan uygulamaları ekonomi ve finans alanı başta olmak üzere sektörler de geliştirildiler ve geliştirmeye devam etmektedirler.

ÇİN tarafından Blockchain Kripto veri teknolojisi belli bir gelişim aşamasından sonra, Küresel yapı artık genel anlam da harekete geçtiler, KÜRESEL olarak tüm Dünya’yı bu teknoloji üzerinden kontrol etmeyi özellikle istemekteler. Özellikle TRUMP döneminde ABD ile ÇİN artık her alanda özellikle teknoloji ve ekonomi de karşı karşıya gelmeye başladılar.

Bu mücadele de yeni seçilen başkan BIDEN, TRUMP bir şekilde devre dışı bırakarak ABD’yi kontrol altına alarak adım adım uygulamaya başladılar. DOLARI yani eski FAİZLİ KAPİTALİST parasal sistemi yıpratmaya başladılar. Yerine yeni para sistemi BM üzerinden KRİPTO PARA yı getirmeyi hedeflemekteler. Tüm Dünya’da şu an KÜRESEL MERKEZİYETSİZ YAPI ile ULUSAL MERKEZLİ YAPI arasında güç mücadelesi her alanda yoğun şekilde devam etmektedir.

Dünya’da artık ABD güvenilmeyen sürekli sömüren bir ülke olarak lanse edilerek, ABD merkezli olarak başlattıkları ekonomik ve finansal krizler ile olayları her alanda tetiklediler, Dünya da Ekonomik kriz algısı oluşturdular. ABD’nin Dünya’nın en borçlu ve sorunlu ülkesi olarak göstererek, artık Borsa, Banka, Finansal Aracı şirketlerini MERKEZİ OTORİTE YAPIYA olan güveni sarsarak güvenli olmayan, güven kaybeden bir yapı olarak MERKEZİ YAPI olan ULUSAL DEVLETLERİNİ gösterdiler.

Yine güç mücadelesi içinde bulunduğu Merkezi yapı olan ULUS DEVLET yöneticilerine Devlet Başkanlarına ailelerine yine kendi kontrol ettikleri DİJİTAL SOSYAL MEDYA ağları üzerinden saldırdılar. ABD’den sonra RUSYA ve TÜRKİYE itibarsızlaştırmaya gidilerek, artık MERKEZİ ULUS YAPILAR siyasi yıpranma, ekonomik krizler ile merkezi kurumları güven kaybettiği, artık yeni güveneceğiniz MERKEZİYETSİZ YAPI olan Blockchain Kripto veri işleme teknolojisi piyasaya sürülerek konu sürekli işlendi ve işlenmeye devam etmektedir.

Blockchain (Blok Zincir) Teknolojisi, MERKEZİYETSİZ bir yapıdır. Sade ve anlaşılır olarak anlatırsam, iki kişi arasındaki işlem yani VERİ Kripto teknoloji ile karşılıklı olarak ŞİFRE ile BLOK oluşturuluyor. Bu Bloklar da ŞİFRE ile birbirine zincirleme bağlanıyor. Bu şifrelenen VERİ ler DAĞITIK olarak, Bu ağa bağlı olan tüm kişilere aynı anda MERKEZİYETSİZ olarak DAĞITILIYOR. İşlem iki kişi arasında ARACISIZ olarak yani herhangi bir Merkez olmadan gerçekleşmiş olmaktadır.

Bu şifrelenen Veriler KRİPTO anahtarı ile sadece işlemi yapan kişi tarafından bilindiğinden, bir bilgisayarın HARD diskinde değil de tüm ağa bağlı kişilerin HARDDİSK lerine aynı anda KRİPTO VERİ dağıtılıyor. İşlem dolayısı ile NOTER işlemi gibi olup, iptal edilip silinemiyor ya da birilerince değiştirilemiyor. Bu teknoloji ile GÜVENİLİR Şifrelenmiş VERİLER ile herhangi bir MERKEZ OTORİTEYE ihtiyaç duymadan ARACISIZ veri işlemleri rahatlık ile yerine getirilebiliyor.

Küresel yapı Blockchain teknolojini yıllar önce den iyi çalıştıkları için, Bu sistemi bir şekilde yaşama geçirmeliydiler. Tüm stratejik hamlelerini bu teknoloji üzerinde kurdular. Küresel yapı bu teknolojinin önündeki en büyük engeli MERKEZİ yapı olan ULUSAL DEVLETLERİ gördüğü için sürekli ULUSAL DEVLETLERİ yıkmak parçalamak ve otoritesini zayıflatmaya çalışmakta, onlar ile sürekli küresel ölçekte her alanda mücadeleye girmektedir. Bu mücadele şu an yoğun bir şekilde her alanda devam etmektedir.

Sevgi Muhabbet ve Dua ile kalın İnşallah

NurHan Keleş

Bu yazı toplam 1066 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurhan Keleş Arşivi
SON YAZILAR