Hasan Telli

Hasan Telli

Dallas Gibi Muğla

Dallas Gibi Muğla

Çok eski değil daha geçtiğimiz ağustos ayında kaleme almıştım “Metal Fırtına Gibi Muğla” yazımı. O yazıda, “İyide Metal Fırtına gibi Muğla ne demek? Muğla’da da son dönemde metal fırtına özentili hikayeler yazılıyor. İşin ilginci bu hikayeleri yazanlar Muğla yapısını bilmeyen ve hatta Muğla’yı tanımayan insanlar diyebilirim. Birçok komplo teorisi üzerinde duruluyor. Beklide 15 Temmuz sonrası ülke genelinde herkesi etkileyen komplo teorileri hastalığı gibi” demiştim. Aslında durum tam da bu.

***

Nereye baksanız çekişme rekabet ama rekabet düşmanlık seviyesine varmış. O kadarki her kafadan rakibi hakkında farklı komplo hikayeleri çıkıyor. Hafta sonu yazıya başlayınca insan tatil havasında oluyor. Aslında televizyon kanalları bile öyle hangi kanala baksanız ya magazin programı var ya bir yarışma yada bir dizi. Bizi uyutmaya devam ediyorlar. Bir dönem Dallas dizisi ile ülkede neredeyse sokaklarda kimsenin olmadığı evde çıt çıkarana kötü kötü bakıldı günleri yaşıyor gibiyiz ama bu kez Dallas televizyonda değil normal hayatın içinde. Sokakta iki adımda bir Dallas dizi filmi karakterlerine rastlamak mümkün.

***

Oyun içinde oyun kuranlar, kurdukları oyunlarla kendi mal varlıklarını katlamaya çalışanlar, bu oyunlarla aşk hayatlarının seyrini değiştirmeye çalışanlar. Tüm bunlar olurken tüyü bitmemiş yetimin hakkını kendi oyunlarına sermaye yapanlar etraf Dallas kılıklılarla dolu. 1978 yılında başlayıp 1991 yılında sona eren haftalık bir pembe dizi olan Dallas, Guiness Rekorlar Kitabı'nda en çok izlenen TV dizisi olarak yer almaktadır. JR (ceyar) karakteri, TV tarihinin en kötü karakterlerinden birisi olarak görülmekte olan Dallas'ın "Who Shot J.R.?/Ceyar'ı Kim Vurdu?" bölümü 93 milyondan fazla izleyici tarafından izlenmiştir.

Amerika'da Cuma akşamları CBS kanalında, Pazar akşamları ise TRT 1'de yayınlanan dizi, ilk olarak 1978 yılında 4 bölümlük bir mini dizi olarak tasarlanmış ancak daha sonra yakalanan başarı görülünce 1991 yılına kadar devam edilmiştir. Dizide J.R.'ın kardeşi olarak bilinen Gary Ewing ve eşi Valene, Dallas çiftliğinden ayrılıp California'ya 1979 yılında taşınmış ve bu ikilinin hikayeleri Knots Landins isimli bir kardeş dizi ile izleyenlere aktarılmıştır. Bu dizi ise 1979-1993 yılları arasında 357 bölüm olarak yayınlanmıştır.

***

Herkes Dallas dizisinin 1991 yılında bittiğini sanıyor ancak o dizi hafızalarda öyle bir yer etti ki hala devam ediyor. İnsanlar Dallas’ı kendi yaşamaya başladı. J.R. (Ceyar) adeta klonlanmış gibi çoğalarak devam ediyor. Kendinizi bir zorlasanız neredeyse her sokakta her binada her iş yerinde bir J.R. bulabilirsiniz. Siyasetin J.R.’da Muğla’da yine iş başında. Tüm siyasi partilerin içinde yer alan J.R.’lar kendi çiftliklerini büyütmenin derdine düşmüş. Çok sayıda kurumdan ve siyasilerden pis kokular geliyor. Sanırım artık Muğla’da siyasetinde de vahşi depolama işini bir kenara bırakıp siyasi atık düzenli depolama ve arıtma merkezinin de kurulması şart. Aksi takdirde yapılacak ilk seçimde bu tesisi seçmen kendisi kuracak gibi görünüyor.

Bu yazı toplam 2021 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR