Hasan Telli

Hasan Telli

Taharna Aşı Gaşığınlan

Taharna Aşı Gaşığınlan

Yoğurt, bir gece önceden, bir bez torbaya veya keseye koyularak suyu süzdürülür. Ertesi gün tencereye, buğday koyularak, su ilavesi ile dirice pişirilir. Soğutulur. Soğuyunca, akşamdan süzülen yoğurt eklenir ve karıştırılır. Tuz ile tatlandırılır. Tekrar bez torbaya koyularak, mayalanması için, 3 gece bekletilir. Daha sonra küçük parçalar kopartıp, yassılaştırılarak, masa üzerine serilmiş, temiz örtü üzerine dizilir. Ara sıra ters yüz edilerek, güneşte iyice kurutulur ve bez torbalarda veya cam kavanozlarda muhafaza edilir. Uzun süre bozulmadan durabilmesi için torba veya cam kavanoz içine kabuklu bir kaç tane sarımsak dişi koyulur.

***

Şimdi neden çıktı Taharna tarifi diyenler olacaktır. Taharna Muğla için önemlidir. Hazırlaması emek ve sabır ister. Tek başına bir aştır çorba değildir taharna. Tencereye, tarhana parçaları ve yıkanmış kuru börülceler koyulur. Üzerine 4 su bardağı su ilave edilir. 2 saat bekletilir. Domatesler yıkanır, kabukları soyulur. Çekirdekleri çıkarılıp, rendelenerek tencereye ilave edilir. 1 veya 2 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızıbiber de ilave edilerek, kaynatılır. Karışımın dibi tutmasın diye sık sık karıştırılarak, orta hararetli ateşte, börülceler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edilir. Suyunu çekip katılaşmaması için arada sırada kontrol edilerek, gerekirse, sıcak su ilave edilir. Üzerinde oluşan köpükler, kevgir ile toplanarak, atılır. Sarımsaklar tuz ile birlikte havanda dövülür ve tencereye ilave edilir. Bir kaç taşım daha kaynatılan çorba, ateşten alınır ve sıcak servis yapılır.

***

Muğla’da siyaset de tarhana gibidir. İnsanların ihtiyacı olduğunda yanlarında hissedecekleri aynı soğuk günlerde içini ısıttığı gibi zor döneminde de onları ısıtması gibi. Muğla siyasetinin tarhana gibi hazırlandığı dönemleri hatırlarım. Gençlik kollarından gelen taze başaklardan buğday misali ilçe yönetimine alınır. Bir süre orada pişirildikten sonra kevgirle ile terfi eder. İlde pişmeye devam eder taki yeterince yumuşayana kadar. Ardından üzerindeki ısıyı ve gerginliği atması için beklemeye alınır sonrasında da kesede bekleyen yoğurt misali erdemlerle karılarak mayalanmaya bırakılır. Son işlem ise onun tam bir siyasetçi olması için yapılan şekil verme işlemidir. Bu işlemde tüm Muğlalılar şekil vermek için yardım eder. O da şeklini aldıktan sonra aynen tarhananın yanına konulan sarımsak misali nereden ve hangi şartlarda geldiğini bir yanında sürekli taşır ki bozulmasın, nefasetini kaybetmesin.

***

Muğlalı için kış aylarının en özel yemeğidir Tarhana. Tarhanayı unutan Muğla’yı unutur. Tarhana o kadar yerleşmiştir ki hayatın içine değimlerde bile yerini almıştır. “Taharna aşı tahta gaşığınan her şey yakışığınan” Umarım Muğla da siyaset yapanlarda her şeyi yakışığıyla yapmaya devam ederler! Tabi ki Muğla’yı ve tarhanayı unutmazlarsa…

Not: Bu köşede yazdıklarımı sadece bir yemek tarifi olarak görenler için benimde yapabileceğim bir şey yok. Onlarda yakışığı en azından aş tüketmeyi öğrensin demekten başka…    

Bu yazı toplam 1705 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR