Hasan Telli

Hasan Telli

Bisküvi Kolisinde Demokrasi

Bisküvi Kolisinde Demokrasi

Vatandaşların rol aldığı hükumet şeklidir. Vatandaşlar doğrudan ya da temsilciler vasıtasıyla hükumette yer alabilirler. Demokrasi toplumdaki siyasi, ekonomik, dini, kültürel, etnik, yasal eşitlik konularında öne çıkan bir anlayıştır. Yasal eşitlik, özgürlük ve hukukun üstünlüğü demokrasinin en önemli unsurlarıdır. Yunanca δημοκρατία  (dēmokratía) sözcüğünden gelir, halk idaresi anlamındadır. (dêmos:halk+ kratos:güç) ἀριστοκρατία(aristokratia) -aristokrasiye-yani elitlerin idaresine zıt bir anlayıştır. Monarşi(tek kişinin idaresi), oligarşi(zümre idaresi) gibi otoriter- hükumet biçimleri de demokratik anlayışa aykırıdır. Türkçe sözlükte: Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık olarak geçer. Demokratik: Demokrasi anlayışına uygun. Demokrat: Demokrasi düşüncesini savunan demektir.

***

AK Parti’de başlayan kongre sürecinde ilçelerde delege seçimleri devam ediyor. İlçe başkanlığı tarafından hazırlanan liste üyelerin ellerine verilerek önce şuraya imza atın sonrada bunu kutuya atın deniyor. Bisküvi kolilerinden hazırlanmış sandık görünümü verilmeye çalışılmış kolilere insanlar sırasıyla ellerine verilen listeleri zarflara koyarak atıyorlar. İyide ne var bunda nasıl olacaktı ki diyeceksiniz? Bana kalırsa özensiz yapılan bir çalışma! İlçe Başkanı ve yakınında bulunan birkaç kişi tarafından yani belirli bir zümre tarafından Oligarşik olarak hazırlanmış listeleri üyelerin katılımı ile makgaj yaparak demokratik hale getirmeye çalışıyorlar. Özensizliğin bir başka hali de kullanılan oy pusulaları ve oyların toplandığı koliler. En küçük STK seçimlerinde bile oy pusulaları özenle hazırlanıp bildiğimiz seçim sandıkları kurularak bu sandıklara atılması sağlanırdı. Ancak AK Parti Menteşe İlçesinin bu kadar özensiz davranmasına anlam veremiyorum. Acaba çok da lazım değil oyunuz ama madem geldiniz atın bakalım şuraya mantığı ile hazırlanmış.

***

AK Parti’nin bir önceki delege seçimlerini hatırlıyorum. Öğretmenevinde seçim sandıkları ve oy kullanma kabinleri vardı. Her sandık başında üç görevli seçimlerin kendi akışı içerisinde gitmesini sağlıyordu. Ancak dün karşılaştığım manzara yeni kurulmuş belirli bir kökü olmayan  küçük bir siyasi partinin teamüllerini yerine getirmek gibi bir görüntü idi. Peki bisküvi kutusundan neler yapılabilir? Çok kolayca ev maketi yapabilirsiniz. Biraz süsleyerek takı kutusu yapma şansınız var. Havluları düzenli bir halde tutmak için kullanılabilir. Kitaplık, klasörlük, dosyalık yapmak için de kullanabilirsiniz. İçine birde silindirik kağıt havlu kartonlarını yerleştirerek kalemlik bile yapabilirsiniz. Güzel duvar süsleri yapabilirsiniz. Oyuncak araba garajı yapabilirsiniz. Daha birçok şekilde kullanmak mümkün bisküvi kolilerini. AK Parti Menteşe ilçe başkanlığı ise bisküvi kolilerini delege biriktirmek için kullanıyor. Beklenen demokrasi bisküvi kutularından çıkar mı? hep birlikte bekleyip göreceğiz. Umarım yakında bisküvi kolilerinin yanında birde lokum sandıkları olmaz…

Bu yazı toplam 1162 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR