Hasan Telli

Hasan Telli

Kasırgadan Korunma Yolları

Kasırgadan Korunma Yolları

Bir haftadır dış basın ve dış meteoroloji merkezleri destekli olarak takip ettiğimiz hatta biz böyle bir kasırga ihtimali var dediğimizde bizi her defasında yalanlamak için sıraya giren meteoroloji uzmanı yada başka konularda uzman olanlar şimdilerde Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısını paylaşarak tedbirlerin alınması konusunda uyarıda bulunuyor.  Son dönemde neredeyse hastalık derecesine yükselen gazeteciler ne yazarsa konu hakkında bilgisi olsun olmasın sırf bir takım siyasi erklere yada kendi amirlerine şirin gözükebilmek için yalanlayanlar her seferinde duvara tosluyor. Ne gariptir ki onlar tekrar sahaya çıkmazken yerine yenileri geliyor. Neredeyse toplumsal bir hastalık haline geldi kendi ikballeri için gazetecileri yalanlamak yada çamur atmak. Yine ne hikmetse durum ve şartlar değiştiği anda bukalemun gibi renk değiştirerek bir anda sizin söylediklerinizi sizden daha fazla savunur hale geliveriyorlar. Ben böyle varlıkları omurgasız diye adlandırıyorum. Vücutta olsa da kişilikte omurgası olmayanları istediğiniz gibi eğip bükmek mümkün. Neyse fazla uzatmayalım da asıl konumuza gelelim. Bizim bildiğimiz en sert rüzgar Akyaka’da “Deli Memet”ir onda rüzgarın hızı 39-49 Biz ilk kez bir kasırga ihtimali ile karşı karşıyayız ama kasırgada nasıl önlem alınır bilmiyoruz. Yaşayarak öğrenmeyi seven bir millet olmamızdan kaynaklı kimse bugüne kadar böyle bir önlemi düşünmedi bile. Neler yapmalıyız kasırgayı yaşayan uzmanlar ne öneriyor gelin bir bakalım.

***

Fırtına öncesinde almamız gereken önlemlerden başlayalım. Fırtına uyarılarını radyo ve TV dan takip edin.Meteoroloji'den telefonla bilgi alın. Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.

Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.

***

Fırtına başladıktan sonra yapmamız gerekenler ise daha önemli. Mümkün olduğunca içerde kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın. Fırtına geçtikten sonra ise yapılacaklarda en az öncesi kadar önemli. Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın.

Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.

***

Yukarıda yazdıklarım vatandaş olarak bizlerin yapması gerekenler peki ya yerel yönetimler ve idareciler ne yapacak? Beklenen kasırganın gelmesine neredeyse 48 saatten kısa bir süre kaldı ama yerel yönetimlerden vatandaşları bilinçlendirici, alınan önlemler yada yapılacak çalışmalarla ilgili hala bir açıklama yok. Sanırım ilk kez karşılaşıldığı için onlarda hazırlanmaya çalışıyor eminim bir açıklama gelecektir diye düşünmek istiyorum. Hiçbir önlem almayacaklarını yada ciddiye almadıklarını düşünmek bile istemiyorum.

Bu yazı toplam 3878 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR