Mustafa İnci

Mustafa İnci

Kendi elimizle yok ediyoruz...

Kendi elimizle yok ediyoruz...

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisiyiz. Doğal güzelliklerimiz o kadar muhteşem ki kıskandıracak bir biçimde. Maviyle yeşilin her tonunun buluştuğu bir başka yer yüzü cenneti yoktur sanırım. Muğla kıyılarının bu doğal güzelliklerini maalesef kendi ellerimizle yok ediyoruz maalesef. Tıpkı Fethiye körfezinde olduğu gibi. Fethiye körfezi çamura bürünmüş durumda. Üstelik bilim adamlarının yıllar öncesinden uyarıda bulunmasına rağmen hiçbir önlem alınmamış…

Türkiye'nin cennet köşelerinden Fethiye Körfezi, açık denize kapalı dikdörtgen yapısı nedeniyle derelerin taşıdığı çamurdan olumsuz etkileniyor. Körfez, her geçen yıl çamurla dolarken denizde oluşan kirlilik artık gözle görülebiliyor. Helikopterle havadan çekilen fotoğraflar, deniz içinde oluşan çamur tepelerini gözler önüne serdi. Körfezdeki teknelerin çamura saplanmamak için belli rotalarda zikzaklar çizerek ilerleyebildiği belirtildi…

2012 yılında Muğla Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırma 12 kilometre uzunluğundaki körfezde 2 milyon metreküp çamur bulunduğunu ortaya koymuştu. Yapılan araştırmanın son bölümünde tabanı her yıl 8 santimetre dolan Fethiye Körfezi'ne 15 yıl ömür biçildi. Ancak araştırmanın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Murt Deresi'nin ıslahı dışında körfezin temizliği için atılmış somut bir adım bulunmuyor…

Körfezde biriken çamurun deniz trafiğini olumsuz etkilendiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, körfezde hareket eden yat ve teknelerin çamura saplanmamak için belli bir rotayı kullanmak zorunda olduğunu söyledi. Özellikle Çalış'taki Murt Deresi'nde demirli teknelerin çamur nedeniyle denizde zikzaklar çizerek ilerlediğini anlatan Arıcan, önlem alınmazsa Çalış bölgesindeki deniz trafiğinin 3-4 yıl içinde tamamen duracağını kaydetti. Yeni tamamlanan Murt Deresi ıslahının körfeze çamur taşınmasını engellemediğini vurgulayan Arıkan, "Aksine derede yapılan betonlaşma körfeze çamur taşınmasını hızlandırdı. Uğur Mumcu Parkı yanından denizle buluşan DSİ Deresi de körfeze yüklü miktarda alüvyon getiriyor. Körfez her geçen gün dolmaya devam ediyor" dedi.

Şöyle bir baktığınız zaman bu doğa katliamının uyarısı yıllar önce yapılmış. Ancak tüm uyarılara rağmen yetkililer hiçbir şey yapmamış. Kulaklarının üzerine yatmışlar. Bilim adamlarının uyarını dikkate almamışlar. Ve sonuç şimdi ortada. Hala geç kalınmış değil. Fethiye körfezi kurtarılabilir. Eğer buna rağmen hala bir şeyler yapılmaya başlanmaz ise körfezi tamamen kaybedeceğiz…

Bu yazı toplam 975 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa İnci Arşivi
SON YAZILAR