Hasan Telli

Hasan Telli

Keramet Sandıkta!

Keramet Sandıkta!

Hepimizin bildiği gibi 16 Nisan Pazar günü ülke olarak sanık başında olacak ve 18 maddelik anayasa değişikliğini oylayacağız. Sandık başına giderken alınması gereken önlemler var. Öncelikle resmi mühürlü ve üzerinde TC Kimlik numarası yazılı kimlik kartınızı almayı kesinlikle unutmayınız. Oy kullanma kabinine girişte cep telefonu yada kaydedici bir cihazınız varsa mutlaka sandık kuruluna teslim ediniz. Oy kullanma kabininde tercihinizi yansıtan bölüme mührü basarken diğer kısma taşmamasına özen gösteriniz. Mührün kurumasını bekleyerek zarfa koyarak azını kapatınız. Bütün işlem bu kadar basit. Zor kısmı karar vermek. Kararınızı nasıl aldığınızı yada neleri kriter olarak belirlediğinizi bilemem ama kararınız ne olursa olsun hepside değerli zira vatandaşın istediği çıkacak sandıktan. Tabi sandığa giderseniz.

***

Oy kullanmak demokratik yönetimlerde vatandaşın en meşru hakkıdır. İşte bu yüzden demokrasiyi savunuyor ve geliştirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Toktamış Ateş “demokrasi çok berbat bir rejimdir fakat rejimlerin en az berbat olanınıdır” demiştir. Dediğine göre de demokrasiden başka alternatifimiz yoktur. Demokrasiler insana eşit mesafede yaklaşır ve insanı birbirinden ayırmaz. En basitinden seçimleri düşündüğümüz zaman zenginin oyu da aynı değere sahiptir, fakirin oyu da aynı değere sahiptir. Daha bunun gibi nice tezatlıklar vardır ki hepsi eşittir.

***

Oy kullanmaya geldiğimiz zaman, oy kullanmak bir seçmen olarak vatandaşlık görevimizdir. Oy kullandığımız zaman, diyoruz ki, ülkenin geleceğinde ben de söz sahibiyim, oy kullanarak diyoruz ki, yönetimde ben de varım ve oy kullanarak insanların ortak bir tarafı olduğunu görüyoruz.

Oy vatandaşın elindeki en büyük kozdur. İktidarı ele geçirmek için uğraşan partiler zamanı geldiğinde bizlerden bir oy alabilmek için var gücüyle birbirleriyle savaşırlar. Buda bize gösteriyor ki oy hakkı insanın en büyük silahıdır. Bazen diyoruz ki bir oy neyi kurtarır ve ya bir oydan bir şey olmaz, kimse bir şey kaybetmez. Böyle düşünenlere büyüklerimden öğrendiğim çok güzel bir laf vardır: “Bir çivi bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir süvariyi, bir süvari bir orduyu ve bir ordu bütün memleketi kurtarır.”

***

Referandum sonuçlarının açıklanacağı saate kadar neredeyse tüm televizyon kanallarında sonuçlarla ilgili programlar başlayacak. Genel olarak da sanırım cıngıl olarak bir türkünün nakaratı kullanılacak.

Yangın olur biz yangına gideriz

Düz ovada keklik gibi sekeriz

Yokuşlarda şahin gibi uçarız

Sandık sandıklar içinde çok şanımız var

Hazreti Mevla'ya yalvarmamız var

Beyoğlu'ndan kalktık sandık selamet

Galata'ya vardık koptu kıyamet

Hurşit Reis sandık sana emanet

Sandık sandıklar içinde çok şanımız var

Hazreti Mevla'ya yalvarmamız var.

***

16 Nisan Pazar günü de sandık sizlere emanet. En temel vatandaşlık görevinizi yerine getirmeniz ve sizin düşüncenize ihtiyacı olan yönetime düşüncenizi aktarmanın en kolay yolu. Dünya genelinde her zaman en çok katılımın sağlandığı seçimleri yapmayı başarabilen bir ülke olarak yine vatandaşımızın yüksek katılımı ile gerçekleştirelim. 

Bu yazı toplam 860 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR