Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

OYUN KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRELİM Kİ!!

OYUN KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRELİM Kİ!!

6-7 Ekim Otantik Oyun ve Oyuncak Şenliği, Yerkesik İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleştirilecek.

Metin Bilim Enstitüsü Derneğinin Sosyal Sorumluluk Projeleri arasında olan bir etkinlik.

Bugünün gençliği ile geçmiş dönemlerin 60-70’li yılların çocukları karşılaştırıldığında çocuk suçları yok denecek  kadar az iken, bugün çocuk suçlu sayısı herkesin bilgisi dahilindedir.

Otantik oyun ve oyuncak şenliğinin ne kadar ve neden önemli olduğunu açıklamadan önce Türkiye’de çocuk suç oranları ve çocuk suçlarının niteliğinden bahsetmek yerinde olacaktır.

Türkiye’nin çocuk suçları haritası çalışmasında 81 ildeki çocuk suçlarının analizini ortaya çıkarmak amaçlanmış olup, çocuk suçlarında ilk beş sırayı Eskişehir, İzmir, Manisa, Balıkesir, Aydın illeri alıyor.

Çocuk suçluluk oranını azaltabilmek için çocuklarda suç işlemenin sosyolojik açıdan ele alınması gerekiyor.

Öncelikle sosyolojik saptanmış olan çocuk suçluluğu nasıl ele alınmalı sorusunun cevabı aranmalı.

Çocukların suç işleme nedenleri arasında çocuğun fiziksel ve psikolojik durumunun suçla ilişkisi kalıtımsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmekte.

Ayrıca çocuğun suç işlemesinde kalıtımsal olmayan kişisel sebebleri arasında annenin gebelik sırasında yeterli ve dengeli beslenmemesi, ilaç-alkol-uyuşturucu kullanımı, fiziksel-psikolojik şartlara maruz kalması gibi nedenlerde vardır.

Yine yapılan araştırmalar suçlu çocuklarda akıl hastalığı, uyuşturucu madde ve alkol kullanımı ile suç ilişkisinin yanı sıra zeka seviyesi ile suç ilişkisidir.

Çocukların suç işlemesindeki diğer nedenler arasında ailenin etkileri önemli yer tutar.

Çok çocuklu ailelerde çocuklardan birinin anne-baba tarafından ihmal edilmesi, aşırı yüklenme, boşanmalar, aile bireylerinin kayıp ve ölüm durumu çocuk suçlarını artıran en önemli etkenlerdendir.

Türkiye’de tablo bu iken MSKÜ hocaları’nın Metin Bilim Enstitüsü Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında çocukları aile içinde yalnızlaştıran akıllı telefon, bilgisayar ortamından uzaklaştırarak daha sosyal, akran dayanışmasını sağlayıcı/arttırıcı eski oyun kültürünü tekrar hatırlatması, eski oyuncakları günümüze taşıyor olması Yerkesik çocukları için bir kazançtır.

Bu etkinliğin Bodrum-Milas-Datça-Dalaman-Fethiye ve Datça’daki ilköğretim okulları kapsamında gerçekleştirilmesini öneririm.

Bu etkinliğin Enstitü kurucu başkanı Sn. Dr. Ümran Deveci koordinasyonunda belirtilen ilçelerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Aile ve Sosyal Politikalar Müürlüğü, Belediyeler ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Derneği gibi STK’lar ile işbirliğine gidilerek genişlemesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Bu yazı toplam 647 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR