Ahmed Ünal Bozyer

Ahmed Ünal Bozyer

YENİ NORMALLEŞMEYE ALIŞAMADIK

YENİ NORMALLEŞMEYE ALIŞAMADIK

Ülkemizde ilk Covid 19 vakasının görüldüğü 11 Mart’tan itibaren uygulanan sokağa çıkma yasaklarını, seyahat kısıtlamalarını, restoran, kuaför, spor salonları, cafe, kahvehane, lokantaların vb. kapatılması izlemişti. Uzaktan eğitim, esnek üretim ve mesai saatleri gibi düzenlemeler hayata geçmişti. Günlük vaka sayılarının düşmeye başlaması ile birlikte 1 Haziran’dan itibaren yeni normal olarak adlandırılan bir döneme girmiştik. Düğünlerden, cenaze törenlerine, iş hayatından, sosyal hayata kısacası gündelik hayatımızın genelinde uyulması gereken kurallar açıklanmış, bu kurallara uymak şartıyla adım adım normalleşme sürecine girmiştik. Maske zorunluluğu, fiziksel mesafe ile hijyen önlemleri tedbirlerin özüydü ve her kesimin özenle uyması bekleniyordu.

Düğün ve cenaze törenlerinde istenmeyen görüntüler ortaya çıkmaya başladı. Ardından bayram günlerinde sahillerin dolup taşması, yolların tıkanmasıyla eski normale dönülmüş oldu. Tatilciler dönüşe geçti, kalabalıklar azaldı ama geride il genelinde artan vaka sayılarının daha da artacağı endişesi kaldı. Her şeye rağmen maske, mesafe ve hijyen tedbirlerine dikkat edelim, hayatımız yine kısıtlanmasın.

Diğer taraftan önceki yıllara nazaran buruk, içe kapanık bir bayram geçirdik. Her Kurban Bayramı’nda görülen bilindik olumsuz görüntülerin yaşanmadığı ilimizde aslında sakin bir bayram yaşadık. Bu ortamı bozan son yıllarda giderek artan sahillere hücumun kontrol edilememesiydi. Turizm ve tatil anlayışımızı gözden geçirmemizde fayda var diye düşünüyorum. Yoksa bu süreç salgın hastalık olmasa da sürdürülebilir değil. Çevre, ana ve ara yollar, akıllı-akılsız, ışıklı-ışıksız kavşaklar yetersiz kalıyor, kilometrelerce araç kuyrukları oluşuyor hem tatile gelenler hem de sakinlerimiz büyük sıkıntı çekiyor. Ulaşım, iletişim, kanalizasyon, çöp kısacası altyapı sorunlarımız çözüme kavuşmalı. Aylarca bitmeyen yollar, elektrik ve su kesintileri artık halkımızı usandırdı.

Yine yaz aylarının kronik sorunlarından orman yangınları bayramda da kendini gösterdi. Bazı yerlerde evler zarar gördü, bazı yerlerde tarım alanları, toplanan hasat, el emeği heba oldu. Hepsinde yanan alanlardaki canlılar, bitkiler yok oldu, yaşam alanları, habitat bozuldu.

Bayramların ardından açıklanan trafik kazalarının bilançosunun düşük seyretmesini umalım, bekleyelim ama art arda gelen kaza haberleri ümitlerimizi boşa çıkaracak gibi.

Salgın nedeniyle buruk geçen ama bilindik diğer manzaralarıyla önceki yılları aratmayan bir bayram haftasını daha geride bıraktık. İlimizin ilçe merkezlerinde yoğunlaşan vaka sayılarını dikkate alarak, tatilcilerin yoğunluğunu hesaba katarak, tedbirlerimizi arttıralım. Bundan sonra yapılacak düğünlerde, cenaze törenlerinde, Pazar alışverişlerimizde, pikniğe, tatile çıktığımızda lütfen dikkat edelim. Henüz aşı bulunmadı, sonbahar yaklaşıyor, vaka sayıları ciddi boyutlarda, aman dikkat!.. Geçmiş bayramınızı kutlar, sağlıklı günler dilerim.

Bu yazı toplam 2625 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmed Ünal Bozyer Arşivi
SON YAZILAR