Hasan Telli

Hasan Telli

Siyaset – Felsefe- Seçimler!

Siyaset – Felsefe- Seçimler!

Toplumda olayları kabul etmeyen, eleştiren birileri varsa, "felsefe yapma, edebiyat parçalama!" denir. Öyle ki doksanlı yılların başında uzaylı türkücü olarak tanınan Mustafa Topaloğlu bile "felsefe yapma" diye bir şarkı yapmıştır. Her ne kadar ironik bir amaçla bu şarkıyı yapmış olsa da dinleyiciler ironi falan değil basbayağı, "Aklın varsa kendine sakla, felsefe yapma!" sözlerini benimsemişlerdir.

Aklın varsa kendine sakla, felsefe yapma.

Kimi doğru kimi yanlış, kafana takma.

Herkes bir şey anlatır kendine göre,

Kimi haklı kimi haksız boş ver sana ne!

Türkiye’deki insanların felsefeye bakış açısını böylesine iyi özetleyen başka bir esere rastlamak mümkün değil. Bu sözler aynı zamanda; politikacılara, trafiğe yakalananlara ve holiganlara “barış çağrısı” niteliği de taşımaktadır.

***

Birde son dönemde fazlasıyla kullanılan “Siyaset Felsefesi” var. Devlet, hükümet, siyaset, özgürlük, mülkiyet, meşruiyet, haklar, hukuk gibi konular hakkındaki; bu kavramlar nedir, bunlara neden ihtiyaç vardır, bir hükümeti ne meşru kılar, devlet hangi özgürlükleri ve hakları neden korumalıdır, devlet hangi biçimde kurumsallaşmalıdır, kanun nedir, vatandaşın devlete karşı yükümlülükleri nelerdir, bir hükümet yasal olarak neden ve nasıl görevden çekilmelidir gibi temel sorulara cevap arayan ve bu konuları felsefeden faydalanarak inceleyen sosyal bilim dalıdır. Siyasetin problemlerini, siyasi sistemleri, siyasal hayvanlar olarak tanımlanan insanların belli bir siyasi sistem içindeki davranışlarını felsefeye özgü yöntemlerle ele alan felsefe dalı, daha çok normatif bir nitelik arz eden kavramsal araştırma türü; felsefenin, siyasi yaşamı konu alan, özellikle de devletin özü, kaynağı ve değerini araştıran dalıdır. Eski Yunan'da doğmuş olan siyaset felsefesi, günümüzde siyasi otoritenin gücünü, doğasını ve kaynağını, siyasi otoriteyle birey arasındaki ilişkileri ele alır. Siyasi kurumların ve bu arada devletle birey arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği konusunu inceleyen siyaset felsefesi günümüzde daha çok ‘demokrasi’ kavramı üzerinde durur. Başka bir deyişle, demokrasi problemini sivil toplum-devlet kavram çiftiyle, özgürlük ve eşitlik ideallerinin oluşturduğu temel üzerinde ele alan siyaset felsefesinin temel problemi, kamusal gücün, siyasal iktidarın, insan yaşamının niteliğini korumak ve geliştirmek için nasıl kullanılması ve ne ölçüde sınırlanması gerektiği problemidir.

***

Türkiye’de siyasetin en önemli haksız imtiyazı, kişileri haksız zenginleştirmesidir. Çünkü siyaset, siyasetçilere ve taraftarlarına haksız kazanç ile zenginleştirmek için yapılıyor. Türkiye’de siyasal iktidarın bırakınız bakan ve milletvekillerini, belediye meclis üyeleri, il ve ilçe teşkilatlarında görevleri bulunanlardan zenginleşmeyen kişi yoktur. Bu nedenle onlar, mesela ABD’de Başkan, Avrupa ülkelerinde Başbakan dahi olmak istemezler. Çünkü o ülkelerde bu makamlardakiler bile maaşlarının dışında beş kuruş haksız kazanç elde edemezler. Hiç bir kişiye iltimas ve torpil yapamazlar, hiç kimseyi haksız zengin yapamazlar. Söz gümüş ise sükut altındır diyerek büyütülen yüz nesil geçti tarihten ve konuşma değil susma tavsiye edildi çocuklara. Konuşmamaya başlayan çocuklar, düşünmemeye de başladılar zamanla. Düşünmemeye başlayanlar üretmemeye de. "Neden Silikon vadimiz yok? Bizim de olsun!" Neden teknolojiyi üretemiyoruz?" "Yahu hiç Türk filozof yok mu?" "Niye bizim ünlü bilim adamlarımız yok?"

***

Bu kadar aydınlatıcı bilgi yeter. Şimdi gelelim 24 Haziran’a… Seçimlerde Muğla Milletvekili olarak kimleri görmek istersiniz sorularına. Bu sorunun cevabı herkese göre farklı hatta şöyle bir toplama yapınca bizim Muğla’ya 7 milletvekili yetmiyor. Partiler kesin çıkaracakları rakamları söyleyince merak edip topladım çıkan sonuç beni epeyce güldürdü. Bizim en az 18 milletvekilline ihtiyacımız var. Eğer bir imkan varsa Muğla milletvekillerinin sayısını 18’e çıkaralım da kimsenin gönlü kalmasın.

Bu yazı toplam 1066 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR