Nurhan Keleş

Nurhan Keleş

AHİLİK KAPİTALİZMİN ÇÖKÜŞ KRİZİNDE İSLAMİ İKTİSADIN ÇIKIŞ ANAHTARIDIR (1)

AHİLİK KAPİTALİZMİN ÇÖKÜŞ KRİZİNDE İSLAMİ İKTİSADIN ÇIKIŞ ANAHTARIDIR (1)

Dünya ölçeğinde uygulanan Ekonomi sistemine bakıldığında, karşımıza acımasızca uygulanan KAPİTALİZM sistemi gelmektedir. Kapitalizm finans temelli yapıdadır. Finansı Bankalar üzerinden FAİZLİ olarak, tüketimi de çılgınca körükleyerek, Dünyada ki insanları ülkeleri yüzyıllarca acımasızca sömürerek borçlandırdılar. İnsanı aileyi toplumu ahlaken sosyal ekonomik olarak, her alanda çökertip bitirdiler.

KAPİTALİZM bir kriz ve sorun ile karşılaştığında, sisteme sahip olan hakim küresel güçler kendi aralarında bir şekilde anlaşarak, sistemi tamir ederek yollarına yine acımasızca devam ediyorlardı. Özellikle 1944 Bretton Woods anlaşmasıyla DOLAR ’ın 1ons altın 35 dolar karşılığında tüm dünyada ülkelerin döviz kuru değişimi kabul edilerek hakimiyeti sağlamış, 1971 yılında altın değer karşılığı kaldırılarak karşılıksız olarak para basılmış, tek taraflı olarak Doları Dünya da güç haline getirilmiştir. Bu güçle ABD Merkez Bankası FED yıllarca parayı ekonomiye karşılıksız basmışlardır.

KAPİTALİZM artık sorun karşısında, çözüm üretemez boyutlara ulaşmış, Ekonomi sistemi çökmeye ve patlamaya hazır hale gelmiştir. Ekonomiye hakim güçler arasında KAPİTALİZM devam ettirmek isteyenler ile KÜRESELİZM yeni bir sisteme geçme arasında, ciddi anlaşmazlıklar patlak vermiştir. Her iki sistemde temelde FAİZE dayanmaktadır.

KAPİTALİZM devam etmesini isteyen FAİZLİ hakim güçler; ABD üzerinden silah gücü ile PETROLE hakim olmaya devam ederek, DOLAR gücünü aynen devam ettirmek istiyorlar.

KÜRESELİZM isteyen FAİZLİ hakim güçler de KAPİTALİZM bitirme kararı alarak; ÇİN üzerinden yeni bir DİJİTAL DÜNYA yani BLOCKCHAİN Teknoloji üzerinden İPEK YOLU Projesini hayata geçirmeyi istiyorlar.

Bu anlaşmazlıklar hakim olan güçler arasında 21 yüzyıla girdiğimiz şu dönemlerde mücadeleyi savaş olarak her alanda tetikledi. Ucuz işçilik ile sanayi üretimini Çine taşıdılar. Sonrasın da İlk 2008 yılında Lehman Brothers Mortgage Krizi patlak verdi. 2011 yılında da Dünya Ticaret Merkezi İkiz kuleler çöktü. Dünyada ki mücadele ve ekonomi krizleri daha da derinleşti.

Dünya Ekonomik sorunlar ile boğuşurken 2019 Yılın sonunda COVİT 19 Corona Virüsü ÇİN üzerinden patlak vererek tüm Dünyaya Pandemi olarak yayıldı. Çıkan Virüs hakim güçlerin arasındaki savaşın devamı biyolojik savaş olarak uzmanlarca değerlendirildi. Virüs pandemi olarak dünyaya hızlı bir şekilde yayıldı. 2020 yılında doğal felaketler ile birleşerek birçok insan öldü. Dünya için geri dönülemez çok ciddi sonuçları oldu.

Günlük sosyal yaşam her alanda çok derin etkilendi. Virüs ile sağlık konusu en önemli yapı haline geldi. Temassız yaşamın önemiyle tüm mekanlar her alanda tekrar şekillendi. Ekonomik Sorunlar, Corona virüsü ile birleşerek Dünya ölçeğinde Ekonomik ve yaşamsal sorunlar daha da çekilmez hale geldi. Dünya ölçeğinde ülkeler birçok sorun ve kriz ile karşılaştı.

Ülkemiz de ise zamanında virüse karşı gerekli sosyal ve ekonomik tedbirleri alarak, kontrol altına alması, ülkelere tıbbi yardım yapması, Sağlık sektörüne gerekli yatırımların yapılması ile Dünyada birçok ülkeye de ayrıca örnek olmuştur. Ülkemiz diğer ülkelere göre virüsü çok daha az hasar ile bugüne kadar atlattı. Şimdide gelebilecek diğer virüs dalgalarının tedbirlerini de ayrıca almaktadır.

Bu Virüs temassız fiziki yaşam ile DİJİTAL DÜNYA nın yani BLOCKCHAİN altyapı uygulamaların önünü açtı. Temassız ödeme ile DİJİTAL PARA nın yani BİTCOİN gibi dijital para coinlerin önünü de açmış oldu. Temassız yaşam ile DİJİTAL UZAKTAN UYGULAMALAR yani çalışma yaşamı, eğitim, sosyal yaşam, lojistik gibi birçok sektörel uygulama alanın önünü de açılmış oldu.

Ancak Dünya genelinde ilk etapta işsizlik arttı. KÜRESELİZM isteyen hakim güçlerin işine yarayan bu değişim, İMF nin Dünya Ekonomik Forumun da THE GREAT RESET yani BÜYÜK SIFIRLAMA ile önümüzdeki süreçte de hiç kuşkusuz devam edecek. İşsizlik ile şirket iflaslarını tetikleyecek, şirket iflasları ile ödeme dengesini bozulan Bankalar olumsuz etkilenecek, İnsanları gıdaya erişilemez bir noktaya taşıyacak, sosyal patlamalar ile zamanla bu olumsuzlukların Dünya genelinde tetiklemesiyle KAPİTALİZM sistemi dünyada her alanda çökertilerek bitirilecektir.

Sevgi Muhabbet ve Dua ile İnşallah

NurHan Keleş

Bu yazı toplam 807 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurhan Keleş Arşivi
SON YAZILAR