Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

AYAKTA KALMAK UMUTLA MÜMKÜN!...

AYAKTA KALMAK UMUTLA MÜMKÜN!...

Evet her kişinin  (genci ve yaşlısı, kadını ve erkeği ile) gelecekle ilgili umudu ve hayalleri vardır.

Bugün Türkiye’de ve dünyada göçler, yeni yerlere gitmek, daha özgür daha refah bir yaşam için değil midir?

Dışişlerinin dün yaptığı bir açıklamada; 7 milyon Türk’ün dünyanın çeşitli ülkelerini 2. Vatan olarak kabul ettikleri ve gittikleri ülkelerin üretimine, ekonomisine katkı sağladıkları sağlayacakları belirtiliyor.

*** ****

Türkiye’de insanların umut bağladıkları, kamunun kasasına büyük miktarlarda katkı sağlayan diğer bir kurum Milli Piyango ve Şans Oyunları.

Milli piyangonun geçmişine baktığınızda Osmanlıda 18.yy sonlarında yazılmış sefaretname dikkatimizi çekiyor.

Zaman zaman yasaklamadan söz edilse de İane Sergisi Piyangosu (1898-1899) Ziraat Bankası Piyangosu (1906-1909), Donanma Cemiyeti Piyangosu (1917), Türk Ocağı Eşya Piyangoları, Tayyare Piyangosu(1926), Milli Piyango İdaresi 1939 da kurulmuş.

Bugünkü haline 1993 yılında yapılan düzenlemelerle gelmiş. Şans Oyunları Sayısal Loto 11 Kasım 1996’dan, On Numara 6 Ağustos 2002’den, Şans Topu 6 Ağustos 2001’den, Süper Loto 19 Ekim 2007’den bu yana insanların umut dünyasında varlar.

Var olmaya da devam edeceklerdir.

Her ne kadar çeşitli şaibeler ortada dolaşsa da her ayın 9-19-29’u, haftanın 4 günü Pazartesi – Çarşamba – Perşembe – Cumartesi bir umut deyip şans oyununa dahil olan insan sayısı giderek artıyor.

Teknolojik gelişmelerde bu dahle kolaylık sağlamakta.

2018 Ocaktan itibaren Milli Piyango ve Şans Oyunları Türkiye Varlık Fonuna 49 yıllığına devredildi. Bundan sonra bu kurumla ilgili şaibeleri ortadan kaldırmak TVF AŞ üyelerinin.

Şaibesiz dağılım ve çekilişler düzenlemek, eski dönemlerde Milli Piyango çekilişlerinin halka açık olduğu gibi tüm çekilişlerin şeffaf olması TVF Aş üyelerinin alacakları kararlarda.

İnsanların umutlarını kaybettirmemekte bu kurumun elinde.

Yoksa günlerce devredip devredip kendi adamına bunu vermek sonucunda yaklaşık şans oyunlarına dahil olan 2 – 2,5 milyon insan kaybedilebilir. Bu insanlar kaybolsa ne olur demeyin ödenen her kuruştan devletin kasasına yüzde 20’lik bir pay kalacak.

Bu durumda hesap kitap yapılırsa kamu ekonomisine önemli bir kaynaktır.

Bu yazı toplam 1041 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR