Güzide Kasim

Güzide Kasim

Deli Deli Küpeli

Deli Deli Küpeli

Her şey akıl hastanesinden kaçan iki delinin karlarla kaplı kaçış yollarında gördükleri kasabada geceyi geçirmek için bir yer bulmalarıyla başlar. Geceyi geçirdikleri yer kasabanın kaymakamlık binasıdır.

Ağır kış koşullarından dolayı yollar karla kaplanarak buz tutmuş, kasaba ile diğer şehirlerin bağlantısı kesilmiştir. Kapanan yollardan dolayı kasabaya atanan kaymakam ve hakim gelememiştir.

Kasabada oluşan otorite boşluğunu ve kanunsuzluğu fırsata dönüştüren tefeci, karaborsacı, fırıncı, oduncu kendi sömürü çarklarını kurmuşlardır. Kurduklarını düzene cılız bir şekilde karşı gelene bile tahammülleri yoktur. Çarklarına çomak sokanı Eşkiya Yılanoğlu (Yaman Okay)’nun zorbalığına havale etmektedirler.

Kasaba halkı buzların çözünüp, yolların açılarak kaymakam ve hakimin gelmesini, bu kanunsuzluğun ve asayişsizliğin son bulmasını beklemektedirler.

Tıpkı akıl hastanesinden kaçan iki deli gibi “deli” unvanına sahip olan, kaymakamlığın hademesi Deli Çavuş (İhsan Yüce), kaymakamlık makamında uyurken gördüğü delileri kasabanın yeni kaymakamı ve hâkimi zanneder. Haberi kasaba halkına coşkuyla ulaştırır. Delilerden biri hali hazırda kendini “hâkim” olarak da gördüğü için bu durumu çok rahat kabullenirler.

Yeni kaymakam ve hâkim tüm heybetleriyle, deliliklerinin de verdiği cesaret ile işe koyulurlar. İlk olarak halka çamurlu ekmeği fahiş fiyatla satan fırıncının, odunun küfesini 3000 liraya satan oduncunun hazırdaki mallarına el koyup halka bedava dağıttırırlar, ekmeğin ve odunun fiyatını makul bir seviyeye çekerler. Kasabalının toprağını haczedip yüzde seksen ile ipotek karşılığı borç para veren Tefeci Mahmut Ağa (Sırrı Elitaş)’ya olan borçları silip, halka ölmüş eşek eti yetiren Karaborsacı Hacı Karamuratoğlu’nu hapse atarlar.

Artık kompradorların sömürü düzeni bozulmuştur..

İlk yöntem kaymakama bir kese altın göndererek rüşvet vermektir. Sonuç alamazlar. İkinci yöntem günümüzde de devam eden siyasetin, bürokrasinin belden aşağı tuzaklarlarla dizayn edilmesidir. Çukurovalı Çengi Afet’e kaymakamı baştan çıkarma görevi verilir.

Kaymakamı uygunsuz şekilde basıp ele güne rezil etme planı da delilerin kurnazlığıyla geri tepilir. Son çare çıkmaza giren sistemlerin yöntemidir. Kaymakama suikast! Kaymakamı yok etme görevi Eşkıya Yılanoğlu’na verilir. Ancak kaymakamlık binasında kaymakam yerine Deli Çavuş ölür.

Deli Çavuş’un ölümüne çok içerleyen kaymakam hem azmettiricilerden hem de Eşkıya Yılanoğlu’ndan intikam alır.

Zaman ilerlemiş, buzlar çözülmeye başlamış, yollar açılmıştır. Yeni kaymakam da kasabaya gelmiştir. Delilere de artık kasabadan ayrılmak kalmıştır. Ayrılmadan önce“şimdi nereye gidiyorsun?” diye soranlara “buzla kaplı başka bir kasabaya” der.

*** *** ***

Evet, yukarıda konusunu alıntı şeklinde yazdığım bu film 1986 yılında yapılmış kemal Sunal’ın filmi; tabi bir çoğunuz hatırlamıştır.

Ne diyelim memlekete böyle deliler lazım…

Bu yazı toplam 1151 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR