Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

GÜVENLİK HER YERDE ÖNEMLİ ÖZELLİKLE DE OKULLARDA

GÜVENLİK HER YERDE ÖNEMLİ ÖZELLİKLE DE OKULLARDA

Son iki gün ardı ardına okullarda meydana gelen kazalar sonucu kayıp haberlerini duyuyoruz.

Velilerin şikayetleri. Okul bahçe kapısının 7 yaşındaki çocuğun üzerine düşmesi sonucu hastanedeki hayat mücadelesini kaybetmesi.

Okul kantinlerinden, toplu yemeklerden zarar gören öğrenciler, tuvalet penceresinden düşen bir çocuk. Bu haberleri sürekli basından duyuyoruz.

-Peki bunlar neden oluyor?

-Konu ile ilgili yönetmelik mi yok?

-Genelgeler ilgili birimlere tebliğ mi edilmiyor?

Hayır.

Genelgeler, yönetmelikler var, ilgili birimlere tebliğde ediliyor.

Peki arada aksayan taraf nedir?

-Denetimlerin yetersiz olması.

Okul güvenliği pek tabiî ki burada öğrenim gören öğrenciler başta olmak üzere çalışanların güvenliği ve sağlığı önceliklidir.

Okul güvenliği 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinden dayanak alarak yürütülür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin verimli, sürdürülebilir verilerin güncel kayıtlarının tutulması ve bir havuzda toplanması gerekiyor ki, Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatları ve okullarını kontrol edebilsin.

Muğla’da bulunun okullar güvenlik analizlerini yapıp, yıllık rapor halinde sunmak durumunda. Ancak okul güvenliği konusunda özel okullarda 156 birimlerinden hizmet alma zorunlu iken devletin okullarında İSG birimlerinden hizmet alma zorunluluğu yok.

Böyle bir durumda eksikler ve ihmaller kaçınılmaz oluyor.

Okullarda İş Güvenliği Uzmanı veya İşyeri Hekimi görevlendirilmesi yapılmamış ise, risk değerlendirme işlemleri ilçe İSG büro yöneticileri nezaretinde yürütülmeli.

Çok şükür ki bu güne kadar okullarımız da ciddi güvenlik zaafı yaşanmadı.

Ancak bu yaşanmaz anlamına gelmemeli.

Özellikle Muğla genelindeki tüm okullarda ve çevresinde;

-Trafik, bağımlılık yaratan madde

-Metruk binaların tesbit edilip il fotoğrafının çıkarılması

-Okulların fiziki şartlarının (aydınlatma-havalandırma-yönlendirme tabelaları, lavaboların, pencerelerin sağlamlığı) denetlenmesi ve eksiklerin okul açılmadan önce tamiratların yapılması.

-Sınıfların yazı tahtaları, sınıfların elektrik sisteminin okullar açılmadan önce yapılması.

-Öğrencilerin ortak kullanım alanlarının kütüphane, müzik, resim, bilgisayar odası gibi odaların güvenlik önlemlerinin okullar açılmadan hazır hale getirilmesi gerekiyorken,

Okullar açıldıktan sonra pencere bozuk-kapı-sıra bozuk-karatahta bozuk diyerek velilere yakınan okullar başta yöneticileri olmak üzere öğretmenleri-çalışanları, okul aile birlikleri kendilerini çek etmeliler.

Özellikle riskli bölgelerde yerleşkesi olan okulların tesbiti ve gerekli tedbirlerin alınması yerinde olacaktır.

Bu yazı toplam 799 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR