Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

NEDEN KADIN DOSTU KENT OLMASIN

NEDEN KADIN DOSTU KENT OLMASIN

Yaklaşık 10 bin öğrenci, 2018-2019 öğretim yılına MSKÜ’ye kayıt yaptırdı. MSKÜ’de doluluk oranı yüzde 95’lerde. Bunlara özel yetenekle  öğrenci  alan bölümlere alınacak öğrencilerde eklenirse, toplamda 13-14 bin öğrenci demektir.

2017 yılı, 31 Aralık referans alınarak elde edilen TUİK verilerine göre Muğla’ya yurt dışından 5168 kişi göç etmiş, göç edenlerin 1328’i yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 3 bin 840’ı yabancı uyruklu.

Bu arada göç alındığı gibi, göç de verilen bir il. Özetle nüfus hareketliliği olan, dinamik bir demografik yapıya sahip  il olarak görünüyor.

Birde turizmle gelen hareketliliği göz önüne alacak olursanız yatırım planlaması önem arz ediyor. Muğla’da öğrenciler için önemli bir sorun olan barınma sorunu, internete ulaşılabilirlik sorunu, altyapı ve ulaşım sorunlarının katlanarak büyüdüğünü görüyoruz.

Ayrıca atamalarla ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte Ağustos-Eylül ayları emlakta, şehir içi otelcilik hizmetlerinde geçici çözümlerin getirilmesi şart.

Kötekli’de konut yapılacak alan kalmadığı, tıkandığı için  yeni alanların imara açılması, yada öğrenciler için geçici barınma yerlerinin temin edilmesi şart.

Emlakçılar Odası Başkanı Sn. Z.Ercan’dan edinilen bilgiye göre öğrencilerin kiraların yüksekliğinden şikayetçi oldukları, gençlerin bu anlamda rahatlatılması gerektiğidir. Yeni konut alanlarının açılması elzem, ancak bugünden yarına ben yaptım oldu diyebileceğimiz bir alan olmadığından, Muğla’nın rahatlaması nefes alması zaman alacaktır. Bu süreçte en az yaklaşık 3-5 yıl.

Burada il yatırım ve koordinasyon kurulunun öğrenci hareketleri, MSKÜ’nün büyüme hedef ve planları, Nüfus Müdürlüğü demografik hareketlilik kriterleri dikkate alınarak , planlama yapması ve kamu oyu ile paylaşmasında yarar görüyorum.

Ayrıca TÜİK verilerinde dikkatimi çeken bir başka ayrıntı, Muğla’ya göç edenlerin yüzde 54.6’sı kadın, yüzde 45.4’ü erkek.

Ayrıca MSKÜ’yi tercih edenlerinde çoğunluğunu kız öğrenciler oluşturuyor.

Kadın Vali, kadın İl Müdürleri, Nüfus, Milli Eğitim, Kadın Milletvekili olan bir il olarak, Muğla Neden Kadın Dostu Kent Olmasın?

Bu konuda görev düşen kurumlarımız (Emniyet, yerel yönetimler, sağlık kurumları vb.) gerekli hassasiyeti göstereceklerdir.

Özellikle de barınma konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Belki kadın dostu şehir diyebilmek adına atılacak adımlar, Muğla’nın ve MSKÜ’nün çıtasını yükseltecektir.

Bu yazı toplam 716 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR