Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

NİTELİKLİ OKULLAR TARTIŞMASI

NİTELİKLİ OKULLAR TARTIŞMASI

Dünkü (12 Nisan tarihli) Muğla Gazetesindeki köşemde, “Nitelikli Olmak, Nitelikli Okulda Okumak İçin” başlıklı yazımda belirtmiştim.

Muğla Temel Eğitim 8.sınıfta okuyan öğrenci sayısı 11 bin. Özetle bu durum 11 bin genci yada 11 bin aileyi etkileyecek gibi görünüyor.

Muğla il genelinde bulunan Meslek Liseleri, Fen Liseleri, Genel liseler toplamı 137 adet.

Bunun 44 tanesi Fen, Anadolu Lisesi, geriye kalan 93 civarında okul Meslek Lisesi.

Muğla il genelinde okul sayısına baktığınızda, okul sayısının yetersiz olduğunu görüyorsunuz.

Okul başına neredeyse 800 öğrenci düşmekte.

Okul sayısı doğrultusunda öğretmen kadrosu fazla, norm kadro fazlası öğretmenleri nereye gönderip, nasıl görevlendireceksiniz?

* * *

7 ilçede nitelikli okul olarak sınıflandırdığımız sınavla öğrenci alacak okul yok.

Bu ilçeler; Kavaklıdere, Yatağan, Ula, Datça, Ortaca, Dalaman, Seydikemer.

Komşu illerde eğitim görebilirler mi?

Evet Mümkün.

Ancak devletin verdiği eğitim hizmetleri kalitesi, okulların hemen hemen yüzde 50’sinde yüksek olabilmeli ki, eğitimde başarıyı yakalayalım.

Benim bu yeni uygulanan sistemden anladığım şu. Bu sistemde yüzde onluk dilime giren okullar nitelikli okul kabul edilmiş.

Muğla’da sınavla öğrenci alacak okulların belirtilen kontenjanları;

4 Fen Lisesi 450, 4 Anadolu Lisesi 240, 4 Anadolu Kız İHL 270, 1 Sosyal Bilimler Lisesi 120, Fethiye Mustafa Kemal Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 60 öğrenci alacak. Toplamda bu yıl 1140 öğrenci nitelikli okula yerleşecek.

* * *

Çocuklar çok çalışmalısınız.

Yaklaşık 100 kişiyi, belki de bir iki fazlasını elemek durumundasınız.

Meslek Liselerinden birini tercih edeceksen, işin daha zor. Hele birde nitelikli Meslek Lisesinde öğretim görmek istiyorum diyorsan, 1 tane okul belirlenmiş o da Fethiye’de. Sağlık Meslek Liselerini zaten Muğla Milli Eğitimi nitelikli okul kategorisine dahil etmemişler.

* * *

Ayrıca uygulamaya konan bu yeni sistemde eleştiriler gırla gidiyor.

Eleştirilerden biri vardı ki bunu yapan bir eğitimci idi.

Nitelikli okullar/sınavla öğrenci alacak okulların arasında neden Meslek Liseleri var?sorusunu soruyordu.

Eğitimin bütüncül düşünülmesi gerektiğini, kalkınmanın tek alanda olmayacağını bilmeyen bu eğitimci bence yerinde görevinde olmamalı.

Bu ülkenin nitelikli ara elemana ihtiyacı var kardeşim.

Nitelikli ara eleman Meslek Liselerinden, oradan da Meslek Yüksek Okullarında yetişir. Bu okullar gerek teknolojik alt yapı, gerek akademik kadroları bakımından hazır durumda olacaklar ki iyi eleman yetiştirsinler.

Meslek Liselerinin illerdeki düzenlemelerinde Ticaret ve Sanayi Odaları, ilgili sektör-sendika ve odaları, İl Milli Eğitim, İl Yatırım Koordinasyon Kurulları, Üniversitelerin eğitim fakülteleri, basın temsilcileri, yerel yöneticilerinde olacağı komisyonlar, çalıştaylarca yapılmalı.

Nitelikli okul oranı en az yüzde 40-50’ler bandında olmalı.

Nitelikli okullar kategorisinde Meslek Liselerinin sayısı arttırılmalı. Sağlıkla ilgili alanda eğitim veren Meslek Liseleri, Yaşlı Bakım, Evde bakım üzerine eğitim veren Meslek Liseleri, Çocuk Gelişimi üzerine eğitim veren Meslek Liseleri öncelikle bu kategoriye eklenmeli.

Bu yazı toplam 757 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR