Hasan Telli

Hasan Telli

Tutugomak  ve Yutugomak

Tutugomak  ve Yutugomak

[embed]

Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız, aklınız beyniniz bunun neden imkânsız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar.  Ama bir şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar. Her başarı önce hayal etmeyle başlar. Kimileri hayal eder sonrada başarmak için gereken ne varsa yapar ve başarır. Kimileri de hayal eder ama o hep onun için hayal olarak kalır.

***

Yıllar önce bir basın toplantısı sonrasında dönemin valisi Cemil Serhatlı’ya “sizce Muğla’nın en büyük projesi nedir?” diye sormuştum. Mesleğe yeni başlayan rahmetli gazeteci ağabeyim Hasan Önkaş’ın değimi ile bir “tozkoparan”dan beklenmeyen bir soruydu. Vali Serhatlı gülümseyerek, “Muğla’nın en büyük projesi, proje üretmesidir” demişti. O dönemde bu cevabı hepimiz beğenmiş hatta haber başlıklarına bile taşımıştık. Ancak geçen zaman içerisinde üretilen projelere baktığımda sayısını saymakta bile zorlanıyorum. Akıllara zarar birçok proje hazırlandı ve uygulaması beklenenlere teslim edildi. Kamu kurumlarının tozlu raflarında uygulanabilecek ama bir türlü ele alınmamış yüzlerce proje görebilirsiniz. Bir Gazeteci büyüğüm Özcan Özgür yıllar önce bir köşe yazısında, “Manhattan sokaklarını süsleyen Muğla Mermeri neden Muğla sokaklarında yer almaz?” diye sormuştu. Bu soru 500 günü aşkın bir süredir devam eden prestij caddelerimizde cevabını yeni buluyor. O dönemde Muğlalılara siz bunu tutugoyon deseydi Özcan Özgür hala tutulmaya devam ederdi. Ancak o tutturmak yerine sofraya koydu ki yutuldu.  Buradan bakınca hayal etmenin başarmasının yarı olduğunu söylemek geliyor içimizden ama durum pek de öyle değil. Başarmak için çabalamak ve çalışmayı bırakmamak gerekiyor yoksa sizin hayaliniz sadece hayalde kalıyor. Yıllar önce 1996 yılında ODTÜ’yü ziyaret eden Amerikalı bir öğrenci topluluğu içerisinde bulunan Sergey Brin, Lary Page burada ODTÜ öğrencileri tarafından tasarlanan kütüphane dokümantasyon programı olan ODTÜMETA’yı gördü. Çalışma prensiplerini iyice merak ederek öğrenmeye başladılar. Konuya hakim olmaları sadece birkaç saatlerini aldı. Ardından Amerika’ya dönen ikili 9 Ocak 1998’de, ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne patent başvurusunda bulundu. Şimdilerde elimizden düşürmediğimiz internete bağlanan her makinenin ilk açılış sayfası olarak kullandığımız Google yayın hayatına başladı. ODTÜ’lü gençler hayal etmişti ama onlarınki hayalde kaldı.

***

Çevrenize baktığınızda böyleleriyle çokça karşılaşırsınız. Bu kişiler geçmişte kendisinin yapamadığı veya kendisine yaptırılmayan şeyleri başkasında görmeyi çok kabul edilemez bir durum olarak görürler. Bu algıyı değiştirmek o kadar kolay değildir. Bunun için kendi hayal dünyalarından çıkıp kurtulmaları gerekir. Acaba hangisi gerçek… Zihinlerindeki kendilerini tutsak eden kalıplaşmış fikirler mi yoksa gerçekten beyin eğitimi ile başardığını söyleyen insanların fikirleri mi…

İNANMAK BAŞARMANIN YARISIDIR… BAŞARI BAŞARACAĞIM DİYENLERİNDİR…

Bu yazı toplam 743 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR