Hasan Telli

Hasan Telli

Zeytinköy Hala Kara!

Zeytinköy Hala Kara!

Üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yıl önce 6 Eylül 2017 günü öğle saatlerinde çıkan, 24 saat etkili olduktan sonra 7 Eylül 2017 günü öğle saatlerinde kontrol altına alınabilen yangında Zeytinköy Mahallesi'nin büyük bir kısmını ve köyü çevreleyen ormanları yok eden yangının üzerinden bir yıl geçti. Her zaman olduğu gibi hepimiz bir hafta bu yangını konuşup evleri yananlara yardımda bulunmak için çaba sarf ettik. Sonrasında ise her şey unutuldu. O yangın sonrası çekilen fotoğraflardan birisi hafızamda yerini aynı tazeliği ile korumaya devam ediyor. Alevler arasında kalarak yanan bir keçinin başında bekleyen beyaz bir oğlak resmi. Etrafının kömüre dönmüş karalığına inat umutları yeşertecek beyaz bir oğlak. Beklide başında beklediği yanan keçi cesedi annesi bilmiyorum!

***

700 hektar ormanlık alanın kül olduğu yangında, 45 evin zarar gördüğü Zeytinköy Mahallesi’nde yangın mağdurları için AFAD ve Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından çadır ve konteyner yaşam alanı oluşturuldu. Sonrasında birçok yardım kampanyası ile Zeytinköy’e herkes sahip çıkmaya çalıştı. Yanan bölgeleri gezen dönemih Orman Bakanı Veysel Eroğlu bu bir afettir kaybettiğiniz evleriniz tekrar yapılacak dedi. Dedi demesine ama gelen görün ki üzerinden geçen bir yıl içinde ne yapılan ev var nede yapmak isteyene izin.

***

Yeniden inşası yapılması beklenen köy evleri için geçen bir yıl içinde farklı duyumlar aldık hep. 80 bin lira kredi ile evleri yapılacak olan köylüden 80 bin lirada peşin para ödenmesi istenmiş. İmkanı bulunmayan köylü kendi yanan evinin olduğu alana bir göz bile ev yapmak istese “olmaz yapamazsınız, elektrik vermeyiz su bağlatmayız”  gibi zorluklar çıkarılarak izin verilmemiş. Bir gününüzü o köyde geçirin yaz ayı yada kış ayı fark etmez. Yazı geçirirseniz konteynırlarda sıcaktan barınmanın ne kadar zor olduğunu görürsünüz. Eğer kış olursa ısınmak için elektrik nasıl harcanıyor görülmeli. Barınma sorunlarının çözümlene bilmesi için birçok kez milletvekillerine bile ulaşamayan Zeytinköylülerin çığlıkları dinmiyor.

***

Bakın o çığlıklardan biri şöyle kaleme alınmıştı; “Zeytinköy mahallesinde 6 eylülde çıkan yangında, evi yanan ev sahiplerinin ilgili 7269  kanunun ilgili 29,ncu bendine göre. Söz konusu kanunda il sınırları içinde  ikinci konutu olanların konutları, kesin hükümle yapılamayacağına dair afad başkanlığı  tarafından derneğimize bilgilendirilmiştir, köyde söz konusu ikinci konutların oturulamayacak durumda olduğundan ve bi çoğununda kışlak toprak dam  durumundadır, ayrıca evi yanıp köy dışında ikamet eden konut sahiplerinin bu konutları yoğun olarak kullanmakta olup köyle irtibatı daimdir. Söz konusu mevzuatın ilgili maddesinin ya düzeltilmesini, ve ahır olarak kullanılan binaların çoğunun daha önce konut olarak kullanıldığın dan bunlarında konut olarak yapılmasını, şimdiye kadar mağduriyetin hızla giderilmesi için devletin kadrolarına daimi işci alımlarında öncelik olması gerekirken, bir kişi bile isdihdam edilmemiş olup alımlarda mağduriyetin hızla giderilmesi.Yine üniversitede okuyan mağdur  yakınlarımızın da   iyileştirici bi çok çalışma yapılması kalıcı konutların kredili yaptırılmasının, yaş ortalaması 60 olan yangın mağdurlarının bı kısmının hiç bi geliri olmaması ve bi kısmının da tek geliri ya yaşlılık yada tarım  sigortası emeklisi olan kişilerin bu parayı ödemeleri nerdeyse imkansız olduğundan, kalıcı konutların hibe yardımıyla yapılması hem devletimizin gücünü hem de  şefkatini göstermesi açısından, hem de devlet geleneği açısından önem arz etmektedir.”

***

Zeytinköy mahallesinde geçtiğimiz yıl orman yangını çıkmış 46 ev yanmıştı. Evlerin yanan köylünün ahırları ve hayvanları da yanarak telef olmuştu. Zeytinköy’de evlerin yanmasının ardından tüm gözler buraya çevrilmişti. Hatta Orman ve Su işleri Bakanı dahi köye ziyarette bulunmuş,  köydeki vatandaşların barınması için konteynerler getirilmişti. Köylüye bu doğal afettir evleriniz yeniden yapılacak sözü verilmişti eğer unutulmadıysa…

Bu yazı toplam 2051 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Telli Arşivi
SON YAZILAR