Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

DEMOKRASİ EĞİTİMİ

DEMOKRASİ EĞİTİMİ

Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi öğrencilerde;

*Demokrasi kültürünün oluşturulması,

*Hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi,

*Kendi kültürünü özümsemiş milli ve manevi değerlere bağlı,

*Öğrencilere seçme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması,

*Katılımcı olma,

*İletişim kurabilme,

*Demokratik liderliği benimseyebilme ve

*Kamuoyu oluşturabilme becerilerini kazandırma amacıyla 2004 yılında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ile  Çocuk Haklarının kullanılmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesine dayanak, TBMM ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol (Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi)’üne dayanılarak hazırlanmıştır.

2005 yılından itibaren bütün ilköğretim ve ortaöğretim okullarının 2,sınıfından başlanarak son sınıf öğrencilerini kapsayan bir nevi demokrasi kültürünün geliştirme yerleştirme uygulamasıdır.

Proje dahilinde öğrenci temsilciliği sınıf temsilciliğinden başlayıp Türkiye Öğrenci  Meclis Başkanlığına kadar dikey hareketlilik yaşanabilen bir sistemdir.

Bu dikey hareketlilik seçimle yapılmakta. Ekim ayı içinde okullarda Şube temsilcileri, ardından okul öğrenci meclisi seçimi yapılmakta.

Okul öğrenci meclisi başkanlığına seçilen tüm öğrenciler Kasım ayının ilk haftasında  ilçelerde kendi aralarında yaptıkları seçimle 5 kişilik başkanlık divanı oluştururlar.

Aralık ayı ilk haftasında her ilçede seçilen 5 temsilciden oluşan ekip seçimle 5 kişilik İl Öğrenci Meclisi başkanlığını oluşturur ve Milli Egemenlik Haftasında toplanırlar. Kendi aralarında yaptıkları seçimle Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanlık divanını oluştururlar.

Evet, yasal prosedür yukarıda belirttiğim gibi. Ak Parti Hükümetinin eğitimde uygulamaya koyduğu en önemli adımlardan birisi.

Yukarıda belirtilen öğrenci meclisleri eğitim öğretimle ilgili tesbit etmiş oldukları sorunları ve çözüm önerilerini ilgili makamlara ulaştırırlar. Ancak alınan kararlar tavsiye niteliği taşır.

***      ***      ***

Geçtiğimiz hafta Muğla Milli Eğitiminde İl Öğrenci Meclisi Başkanlık seçimi yapıldı.

4 listenin yarıştığı seçimi Datça’dan Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yusufcan Yoldaş Kaya ve ekibi kazandı.

Öğrencileri tebrik eder, başarılar dilerim.

Ancak yönergede yazılı görev ve sorumlulukları yerine getiremedikleri, fonksiyonel olmadıkları takdirde bir anlam ifade etmeyecektir.

Daha önce Muğla’da yaşanılan birçok örnekte olduğu gibi.

Yapılan yasal düzenlemesi gerçekleştirilen her projenin uygulanabildiği ölçüde kıymetli olduğu unutulmamalı.

Bu yazı toplam 893 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR