Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

SAĞLIKTA ŞİDDET ÖNLENİR Mİ?

SAĞLIKTA ŞİDDET ÖNLENİR Mİ?

Son haberlerden anlaşıldığı gibi sağlıkta ve eğitim hizmetlerinde çalışanların hangisine bir şey soracak olsan bin ah işitiyorsun.

Sağlık alanında çalışanlar işin yükünden, personel yetersizliğinden, hasta ve yakınlarından  gördükleri fiziki ya da sözlü şiddetten yakınıyor.

Ayrıca sağlık hizmetlerinde bir siyasi parti tarafından referans alarak işe başlayanların, görevlerini yerine getirmedikleri, bu konuda aldıkları uyarı halinde ilgili siyasi partiyi ayağa kaldırdıkları yakınmaları hep duyulur.

Bir yönetici için bu insanlara iş yaptırmak zordur.

*Göreve başlamanın yada başlatmanın bir usulü olmalı.

*Geçiş, adaptasyon dönemi olmalı.

*Belli süreli eğitimden geçirilmeli.

*Hasta kimdir, hasta hakları nedir, sağlık çalışanı, hemşire, doktor, hasta ilişkileri nasıl olmalıdır.

*Başladığı kurumun fiziki yapısı, idari yapısı, teknolojik yapısı sağlık hizmetinin özellikleri alanında adaptasyon eğitimi aldıktan sonra başarılı olanlar ilgili bölümlere görevlendirilebilir.

Bu bölümde 3 ay bir uyum süreci olmalı.

*Eğitime alınan adayların sayısı ihtiyaçtan fazla olmalı ki başarısızlık durumunda yerine ikame edecek sağlık çalışanı hazır olmalı. Böylece hizmet aksatılmamış olacaktır.

Sağlık hizmetleri yalnızca sağlık-hastalık-sağlık çalışanı ilişkisinden ibaret değildir.

Sağlık hizmeti yürütülürken, özellikle de yataklı tedavi kuruluşlarında, işin pansiyon hizmetleri (pansiyon hizmetleri hastanın yemesi, bakımı ve temizliği anlaşılmalıdır) güvenlik hizmetleri, (burada hasta güvenliği-çalışan güvenliğini) birlikte düşünmek gerekir.

Teknik hizmetler; ki bunda hastanenin sıhhi tesisat (su giderleri) elektrik donanım tesisatları, tıbbi araç gereçlerin bakım ve kalibrasyonları, eczane, acil bakım hizmetleri ve ekipmanları, idari hizmetlerin eşgüdüm içinde çalışmasına  ve bunun önemine dikkat çekilmeli.

Bu anlamda ilgili siyasiler, bürokratlar, her değişimde bilgilendirilmeli.

***      ***      ***

Hükümet Sağlık’ta artan şiddet haberleri üzerine yasa teklifi hazırladı ve kabul edildi.

Sağlık’ta şiddetin önlenmesi için meclise verilen yasa teklifinde; “Sağlık çalışanlarına görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar kolluk görevlilerince yakalanacak, gerekli işlemleri yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilecek. Cumhuriyet Savcılığı  adli işlemleri yerine getirecek” der.

Bu arada yasanın 18 Ekim 2018’de Mecliste kabul edildiğini hatırlatmak isterim.

Peki neden sonuç alınamıyor?

Sağlıkta şiddet giderek artıyor.

Sebebi şu;

Sağlık/hastalık ilişkisinin hastaya ve yakınlarına psikolojik yansımaları olur. Bu durumda toplumun genelinde öfke kontrolü olmadığından,

Sağlık çalışanının da sağlık hizmetlerinde iletişimin ne demek olduğunu, hasta yakını ile iletişim, yaşlı  ile iletişim, anti sosyal kişi ile iletişim becerilerini kazanamadığından, 3-4 kaotik olgunun bir arada olması sonucu birbirini anlamayan insanların çatışması ortaya çıkıyor.

Çatışmalar son bulacaksa ya da son bulması isteniyorsa;

-Senin-benim adamım yaklaşımı öncelikle terk edilmeli. Hizmeti kusursuz sunan insanlar bu görevlere getirilmeli.

-Mutlaka adaptasyon eğitimi sonucu göreve başlatılmalı.

-Çalışanların motivasyonları yükseltilmeli.

-İş yükü azaltılmalı.

-Siyasiler sağlık hizmetlerinin içeriğini bilemeyeceklerdir.

Bu konuda yetersizliklerinin farkında olmalıdırlar.

Bu yazı toplam 1613 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR