Güzide Kasim

Güzide Kasim

Mesele 0,25 kuruş mu?

Mesele 0,25 kuruş mu?

Evet, hepimizin bildiği gibi 1 Ocak 2019 tarihinde ücretli poşet uygulaması yürürlüğe girdi. Tabi bu uygulamayla ilgili birçok şey yazıldı çizildi. Tepki gösterenlere de karşı savunma başladı. Anlamıyorsunuz değil mi? mesele poşet değil, mesele 0,25 kuruş değil.

Yürürlüğe giren uygulamanın amacı; plastik ürün kullanılmasını en aza indirgemek ve doğayı korumaksa; o zaman plastik ve naylon içine paketlenmiş ürünler neden hala market raflarında?

Söz konusu insan sağlığı ve doğayı korumaksa neden önce raflardan başlanılmadı?. Hadi beni inandırın! mesele sadece doğa meselesi olduğuna mesele sadece insan sağlığı olduğuna.

Peki, ben paramla satın aldığım poşetin üstünde neden sizin reklamlarınız var? Bunun açıklamasını yapabilir misiniz? Madem belli bir ücret karşılığında satın alacağım ürünse neden raflarda ve barkot sistemiyle satılmıyor?

Düşünsenize firmanıza ait bir reklam afişi bastırıyorsunuz. Ve bu afişleri belli bir ücret karşılığı vatandaşlara dağıtıyorsunuz.” Bana ne kardeşim senin reklamından” demezler mi? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

***                        ***                        ***

Yapılan açıklamalarda son 10 günde poşet kullanımında yüzde 50 azalma olmuş. Peki, çöp poşetlerinin kullanımı ne kadar arttı ya da çöp poşetlerinin fiyatları ne kadar arttı? Bu uygulama neden kimin için çıktı?

Vatandaşlar tepki gösteriyor diye suçluyorsunuz. Türk milleti o kadar akıllı ki, protestonun en güzelini yapıyor. Haber kanallarında görüyoruz markete eşekle girenleri, markete el arabasıyla girenleri. Artık vatandaş her şeye boyun eğmiyor, artık vatandaş “ben yaptım oldulara” gelmiyor. Alışmak ya da alıştırılmak istemiyor.

Mesele 0,25 kuruş mu? Tabi ki hayır…

Bizler, alışverişe gittiğimiz de kasa da bozuk para üstü kalmayınca ”önemli değil kalsın” ya da yerine bir sakız alan milletiz. Dedim ya mesele 0,25 kuruş meselesi değil, mesele dayatmalar, mesele birileri rant sağlayacak diye bize yüklenenler.

***                        ***                        ***

Şimdi bazıları Avrupa ülkelerine örnek gösteriyor. Avrupa ülkelerine girersek bence hiç çıkamayız. Mesela Avrupa ülkelerinde asgari ücreti konuşalım, mesela Avrupa ülkelerindeki vergileri konuşalım, mesela Avrupa ülkelerindeki çalışanların şartlarını ve aldıkları ücretleri, oradaki konut kiralarını , yaşam standartlarını konuşalım mı?…..

Tabi bizler işimize geldiği zaman Avrupa ülkelerini örnek veririz, işimize geldiği zaman “burası TÜRKİYE” deriz.

Madem mesele doğa ve gelecek nesillere temiz bir Türkiye bırakmak, o zaman alışveriş merkezlerine poşet yerine Avrupa’daki gibi kese kâğıdı koyalım, file koyalım.

Al sana Avrupa….

***                        ***                        ***

Mesele, 0,25 kuruş mu ? Tabi ki değil, bizden ne 0,25 kuruşlar çıktı da biz ses çıkarmadık. Mesele artık verecek 0,25 kuruşumuzun bile olmadığı, mesele birileri kazanacak diye benden 0,25 kuruş bile artık çıkmayacağı…..

Bu yazı toplam 708 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR