Güzide Kasim

Güzide Kasim

Şikâyet Değil, Elini Öpmen Gerek…

Şikâyet Değil, Elini Öpmen Gerek…

Geçenlerde bir arkadaşla oturduk sohbet ediyorduk. Nasıl olduysa konu okul, öğretmen, veli ve öğrencilere geldi. Son zamanlarda çıkan dedikodulardan bahsetti..

Olayı şöyle özetleyeyim; bir veli, öğretmen kaynak kitap önerdi diye Milli Eğitime şikâyet etmiş. Akıbetinde de okula milli eğitimden görevliler gitmiş. Ve sınıfta güya kaynak kitap araması yapmışlar. Öğretmenin de savunması alınmış. Evet, bu dedikodular doğruysa vay halimize. Düşünsenize okul da bir eğitim kurumunda,  eğitim-öğretim hayatına dahil olmuş çocuklarda kaynak kitap adı altında kitap arıyoruz. Eğitim kurumunda kitap aramak ne kadar mantıklı? Ya da sınıfa girip arama yapmak ne kadar mantıklı? Öğretmenin ve çocukların içine düşebileceği psikolojik durumu düşünsenize?  Ben inanmam böyle bir şeye; bir eğitim kurumunun başı,  kendi öğretmenini ve öğrencilerini böyle bir duruma düşürmez.” Dedikodudur”  deyip geçmek istiyorum…

Şimdi güya bizim akıllı veliler, öğretmenin her davranışından bir pay çıkartıp soluğu Milli Eğitimde alıyorlarmış. Tabi genelge var  yaa…

***                  ***                  ***

Yapmayın sayın veliler, öğretmen kaynak kitap önerdi diye şikâyet edilmez. Bana göre, bu şikâyeti ederken aslında öğretmeni değil siz kendi çocuklarınıza zarar veriyorsunuz. Çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi bu kadar değersizleştirmeyelim.

Diyelim öğretmen kaynak kitap aldırdı. Peki, bu kaynak kitap kimin için? Sınıf öğretmenin nasıl bir çıkarı olabilir? Her şeye harcadığımız 50-60TL yi öğretmen tamamen gönüllülük esasına dayanarak aldırdığı kitapları çok mu görüyorsun? Ola ki kitap alacak durumunuz yoksa bilin ki! Kendi cebinden karşılayarak çocuğunuzun kitabını alan öğretmenleri tanıyorum ben.

Siz zannediyor musunuz ki;  bu hayat yarışı içinde bütün çocuklar sadece devletin verdiği ders kitapları ile mi çalışıyor? Yanılıyorsun sayın veli, yarın çocuğun büyünce sınavlara girmeye başlayınca anlayacaksın. Kolejden, özel okullardan gelen çocuklarla ya da farklı yayınevi, farklı kaynak gören çocuklar arasındaki farkı anlayacaksın.

Çocuklarımız bir hayat yarışı içinde ve bu yarış da bir sürü sınavlara giriyorlar. Sadece ders kitaplarına bağlı kalarak (ders kitapları ne kadar yeterli bu da ayrı bir tartışma konusu) sınavlarda gereken başarıyı yakalayamadığı zaman, benim çocuğum başarısız diyerek özel hoca arayışına girmeyecek misiniz? Bu sınavlara hazırlanırken sizler çocuklarınıza test kitabı, farklı yayınevlerinin kaynaklarını almayacak mısınız? Alacaksınız tabi, hem de kaç çeşit, kaç yayınevinin soru bankalarını alacaksanız. Ama çocuk daha önce bunları görmediği için bu kadar kaynağı bir anda görünce gözü korkacak, bocalayacak. Yani zararı yine kendi çocuğun ödeyecek.

***                  ***                  ***

İşte dağıtılan genelge aynen şöyle;

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, 25.09.2018 tarih ve 17411997 sayılı yazıları ile;"İlgili mevzuat hükümlerine uyularak Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri ve aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması için Valiliğinizce her türlü tedbirin alınması hususunda...”

Evet, sayın veli; Tüm bunlara rağmen senin şikâyet edeceğini bile bile kaynak kitap aldıran öğretmen bil ki vurdumduymaz değil, fedakâr bir eğitimcidir. Senin çocuğun için, özel okullarda okutulan günde yüzlerce test çözen çocuklardan geri kalmamaları için kitap aldırıyorsa, sen o öğretmeni şikâyet değil elini öpmen gerek…

Bu yazı toplam 692 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR