DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

Daha Güçlü Tırnaklara Sahip Olabilirsiniz

Daha Güçlü Tırnaklara Sahip Olabilirsiniz

Tırnaklar, parmak uçlarını zedelenmeden koruyan ve tutma işlemini kolaylaştıran sert deri ekleridir. Tırnakların uzaması kişinin genetik yapısına, yaşına, beslenmesine, bakım şekline ve yaşanılan mevsime göre değişiklik gösterebilir. Sağlıklı bir tırnak; parlak ve pürüzsüz yüzeye sahip, esnek ve dış etkenlere karşı dirençli olur. Bazı hastalıklar, fiziksel etkenler, bazı ilaçlar ve tırnak hastalıkları bozukluklara neden olabilir. Besinler, tırnaklarınızın görünüşünü etkileyen çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Güçlü ve parlak tırnaklara, sağlıklı ve doğal beslenerek sahip olabilirsiniz. Tırnak bakımı en az cilt bakımı kadar önemli bir durumdur. Bakımlı ve sağlıklı tırnaklara sahip olmak için manikür ve pedikür gibi uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Ancak tırnak bakımında en önemli konu doğru beslenme ve vücuttaki vitamin-mineral dengesidir.

TIRNAĞIN YAPI TAŞI KERATİN

Tırnağın yapı taşı keratin adı verilen bir tür proteindir. Beslenmenizde proteinlere yeterli miktarlarda yer vermezseniz keratin sentezi azalır. Bu da tırnakların yumuşamasına ve kırılmasına sebep olur. B grubu vitaminler de keratin yapımında önemli rol oynar. B grubu vitaminler vücutta depolanmadığı için düzenli olarak besin yoluyla bu gereksinim karşılanmalıdır. Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu vitaminlerin yeterli miktarlarda alınmaması durumunda tırnak problemleri görülebilir. Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller hem kaliteli protein kaynaklarıdır hem de B vitaminlerinden zengindir. Ayrıca tam tahıllı ürünler ve kuruyemişler de yüksek miktarda B vitamini içermektedir.

GÜZELLİK VİTAMİNİ BİOTİN

Biotin doku oluşumunu ve yenilenmesini destekler. Saç, cilt ve tırnak oluşumu için temel protein olan keratin üretiminde görev alır. Bu sebeple biotin cilt, saç ve tırnak sağlığı için önemli bir vitamindir. Biotin eksikliği saçların güçsüzleşip dökülmesine, tırnakların kırılgan olmasına neden olabilmektedir. Cilt içinde önemli bir vitamin olan biotin cildin su dengesini de düzenlenmesinde rol oynar. Vücutta depolanmadığı için biotin besinler yoluyla alınmak zorundadır. En iyi biotin kaynakları arasında; baklagiller, yumurta sarısı, maya, yer fıstığı, fındık, ıspanak, soya fasülyesi, yulaf gevreği, buğday, mantar ve dana ciğeri bulunmaktadır. Dana ciğeri ve yumurta sarısı gibi hayvansal gıdalar biyotin açısından özellikle zengindir.

SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN KALSİYUM-ÇİNKO-DEMİR

Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir. Vücudun kalsiyumu tamamen emmesini sağlamak için somon, sardalya, ton balığı gibi yüksek miktarda D vitamini içeren besinler de tüketilmelidir. Çinko ve demir eksikliğinde ise tırnaklarda lekelenme ve kırılmalar görülür. Kırmızı et, deniz ürünleri, süt ürünleri, çiğ kuruyemişler, kurubaklagiller ve tam tahıllı besinler çinko açısından zengin besinlerdir. Demir ise özellikle kırmızı et ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, tam tahıllılarda, çekirdekli kuru üzüm ve kuru erik gibi meyvelerde yüksek miktarlarda bulunur.

KIRILMAYAN TIRNAKLAR İÇİN C VİTAMİNİ

Tırnakların uzun süre suyla temas etmesi; sabun, deterjan gibi kimyasal maddelere maruz kalması da tırnak kırılmalarına neden olabilir. Bu nedenle temizlik yaparken mutlaka eldiven giyilmeli, eller ve tırnaklar ıslandığında kurulanmalıdır. Yıkama ve kurulama sonrasında ise ellere besleyici yağlar içeren kremler sürülebilir. Özellikle E ve C vitamini gibi antioksidan içeren nemlendiriciler tercih edilebilir. Bu sayede hem tırnaklarınızın kırılmasını önleyebilir hem de bakımlı görünen ellere sahip olabilirsiniz. C vitamini birçok dokuya şekil, güç ve bütünlük veren kolajen üretimi için de gereklidir. Turunçgiller başta olmak üzere kivi, biber, domates ve yeşil sebzeler C vitamininden zengin besinlerdir.

Bu yazı toplam 936 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK Arşivi
SON YAZILAR