DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK

İKİNCİ BEYNİMİZ OLAN BAĞIRSAKLAR

İKİNCİ BEYNİMİZ OLAN BAĞIRSAKLAR

Bağırsak ve sindirim sistemi sağlığı, yaşam kalitenizi arttırmaya yardımcı olan en önemli unsurlar arasında yer alır. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler bağırsaklarınızın olması gereken şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Bağırsak dostu besinler, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim fonksiyonlarına yardımcı olur. Bu sayede şişkinlik, gaz ve ağrı gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz azalır. Aynı zamanda bağırsak sağlığının korunması, genel sağlığın korunmasını ve bağışıklık fonksiyonlarının desteklenmesine de yardımcı olur. Bu nedenle bağırsak dostu besinler sadece bağırsak sisteminin değil genel olarak vücudun korunmasında en etkili unsurlar olarak ele alınmalıdır. Sağlık bir vücuda sahip olabilmek için sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi de en önemli etkendir diyebiliriz ve sağlıklı bir sindirim sistemi yaşam kalitesinin artmasında da önemli rol oynar. Sağlıklı bir bağırsak ve sindirim sistemine sahip olmak için doğru besinleri almak ve sağlıklı beslenmek ilk şarttır diyebiliriz.

BAĞIRSAK SAĞLIĞININ VÜCUDUMUZ İÇİN ÖNEMİ

Bağırsak sağlığımız ne kadar iyiyse, aslında kendimizi o kadar iyi hissediyoruz. Bağırsaklarımıza nasıl iyi davranırsak da o kadar iyi bir sindirim sistemi ile karşılaşıyoruz. Sağlıklı beslenme, sigara ve alkolden uzak durup stresle vedalaşma bağırsaklarımızda bulunan iyi bakterilerin sayısını artırıyor. Böylece gelişen sağlıklı bağırsak florası hastalıklara karşı daha güçlü oluyor. Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin miktarı kadar, çeşitli olması da çok önemli. Bağırsaklarınızda ne kadar çeşitli bakteri varsa o kadar sağlıklı olduğumuz anlamına geliyor. Bakteri çeşitliliğini artırmanın yolu ise çeşitli beslenmekten geçiyor.

Sindirimin son bulduğu bağırsaklardan toksik öğelerin atılımı gerçekleşiyor. Ancak bozulan florayla birlikte bağırsaklardaki bariyer de bozularak toksik maddelerin geri emilmeye başlamasına neden oluyor. Bu emilim sonucunda da bağışıklık sistemimiz bozulurken, diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan da bağırsaklarımızı nasıl beslediğimizin değeri ortaya çıkarken, bağırsak sağlığımızı koruyan ve güçlendiren besinleri bilmeminiz önemini vurgulamak gerekiyor.

PEKİ NE YEMELİYİZ?

Sağlıklı bağırsaklar için en önemli besinler probiyotiklerdir. İçerdiği yararlı bakteriler sayesinde bağırsak florasını güçlendiren probiyotik gıdalar hem diyet listelerimizin hem de rutin beslenme programlarımızın vazgeçilmez ögesi olmalıdır. Bu gıdalar hangileri sorusuna ise dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan ev yapımı yoğurt, yüksek lif içeriği ile turşu ve bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip olan kefir ve eğer alerjiniz yoksa süt cevabını verebiliriz. Bunlarla beraber dost bakterilerin sayısının artırılmasına destek olan Omega-3 açısından zengin olan somon ve içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileriyle prebiyotiklerin sayıca artırılmasını sağlayan çiğ badem tüketmek de oldukça faydalı. Sebze ve meyvelerden de bağırsak sağlığı ve sindirim üzerindeki faydaları açısından ıspanak ve elma başı çekiyor. Yararlı bakterilerin artmasında etkili olan ıspanak, içerdiği faydalı şeker açısından ve floramızın düzenlenmesine olan etkisinden dolayı tercih etmemiz gereken bir gıda olarak öne çıkıyor. Elma ise posası ve içerdiği çözünür lifler sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine büyük katkı sağlıyor.

Sindirimi rahatlatmak konusunda da bazı önerilerim olacak. Hindistan cevizi yağı, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde vücudu daha az yorarak sindirimi kolaylaştırıcı bir etki sağlıyor. Kemik suyu da bağırsağı iyileştirmeye yardımcı olarak sağlıklı sindirimi teşvik ediyor. Tarçın da sindirimi artırıp kan şekeri seviyesini dengeleyerek vücudu rahatlatıyor. Mideyi yatıştırıp mide bağırsak kanalını rahatlatan nane de yine sindirim sistemimizin önemli dostlarından biri olarak değerli bir yere sahip.

Son olarak tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmaması sayesinde burada zararlı bakteri oluşumunun önüne geçiliyor ve böylelikle sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanıyor.

Bu yazı toplam 1130 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
DİYETİSYEN BEYZA ŞİMŞEK Arşivi
SON YAZILAR