NurHan Keleş
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN AHİLİK İLE MÜTHİŞ TESPİTİ; TÜRKİYE ÇOK İLERLER HIZLI KALKINIR.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün;
“Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”
Sözü, tarih bilincinin genç nesillere yüklediği büyük sorumluluğu ve ilham kaynağını özellikle bizlere ifade etmektedir.
Tarih bilincinin önemi, Türk Milletinin geçmişteki tecrübelerini, başarıları öğrenmek, Türk örf adet ve Töresi gereği, Millî ve Manevi öz değerlerini öğrenerek kavramak, zorluklar karşısında kadim tarihimizden ve ecdadımızın mirasından cesaret bulmak ve geleceğe birlik beraberlik içinde güvenle bakmaktır.
Gençlere düşen görevler, şanlı tarihimizi, doğru kaynaklardan okuyarak, doğru anlamak ve kavramaktır. Tarihte ecdadımızın, fedakârlıklarını doğru anlamak, günümüz 21.yüzyıl Bilim ve Kültürde ileriye gitmek, vatanını ve ülkesini geliştirerek daha ileriye taşımaktır.
Bu çerçevede, Türk Milletinin bir neferi ve evladı olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milletinin öz sistemi olan Ahilik ile olan ilişkisini araştırdım. Türkiye Vatanımızın kurucusu Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ahilik’ten elbette habersiz olması mümkün değil dedim. Araştırmalarım sonucunda yeni tespitlerimde, Ahilik Vakfında kaynağa rastladım.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ahilik ile ilgili Anayasa çalışmasında şu müthiş tespiti ;
“Öyle bir anayasa ile Türkiye çok ilerler, hızlı kalkınır. Biliyorum”
İfadesi beni gerçekten heyecanlandırmıştır. Ahilik Vakfının kaynak yazısını sizinle özellikle paylaşıyorum;
““”Mustafa Kemal Atatürk TBMM’nin açılış konuşmasında, (1 Mart 1922) ;
“Milletimizin dehasının inkişafı ve bu sayede layık olduğu medeniyet mertebesine yükselmesi, bittabi ali meslekler erbabını yetiştirmekle ve milli harsımızı yükseltmekle kabildir.” demiştir.
Atatürk, kültür bağımsızlığı konusunda (15 Temmuz 1921, Ankara Maarif Kongresi’nde) da şunları söylemiştir;
“Bir milli terbiye programından bahsederken, eski devrin hurafatından ve evsaf-I fikriyemizle hiç de münasebeti olmayan seciye-i milliye ve tarihimizle mütnasip bir kültür kasdediyorum. Çünkü milli davamızın tam inkişafı ancak böyle bir kültür ile temin olunabilir. Lalettayin bir ecnebi kültürü şimdiye kadar takip olunan yabancı kültürlerin muhrip neticelerini tekrar ettirebilir. Kültür zemin ile mütenasiptir. O zemin milletin seciyesidir.” (Milli Kültür, Temmuz 1930)
Mustafa Kemal Atatürk, büyük nutkunda da Türk halkına şöyle hitap etmektedir;
“Asla şüphem yoktur ki Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti bundan sonraki inkişafı ile atinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır.”
Bu özdeyişinde Atatürk, unutulmuş olan eski Türk Kültür ve Medeniyeti gün ışığına çıkarıldığında, tüm Dünya’yı aydınlatacağını vurgulamıştır.
Atatürk’ün, Ahilik hakkında düşünceleri…
Derin Türk tarihi bilgisi olan Atatürk’ün, Ahilik’ten habersiz olması düşünülemez. Bu düşüncemizi, değerli tarihçimiz rahmetli Cemal Kutay, 3. Cumhurbaşkanımız ve Atatürk’ün silah arkadaşı Celal Bayar’dan dinlediği bir hatırayı naklederek teyit etmiştir:
“1924 yılında Anayasa çalışmaları yapılırken uzun zaman İttihat-Terakki’nin sekreterliğini yapan Mithat Şükrü ile Mehmet Ali Şevki Baba birlikte Ankara’ya giderek eski ittihatçı olan Mahmut Celal Bey’i (Bayar) bulurlar.
Yeni Türk Devleti’nin sağlam temeller üzerine kurulması için yeni anasaya ahilik sisteminin hakim kılınması lüzumunu gerekçeleri ile etraflıca anlatırlar. Bu hususta Gazi Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) nezdinde yardımcı olmasını rica ederler. Sayın Bayar konuyu aynen Atatürk’e anlatır.
Atatürk: “Biliyorum Celal Bey, çok haklılar, ama şimdi maateessüf zamanı değil. Öyle bir anayasa ile Türkiye çok ilerler, hızlı kalkınır, biliyorum… Evvela Avrupalı müttefiklerle sorunlarımızı çözelim.
Türkiye’yi tam istiklale kavuşturalım. Ekonomimizi ve maliyetimizi Avrupalılar’ın tahakkümünden kurtaralım; şimdi getirdiğiniz tavsiyeye göre anayasamızda ahi sistemini benimsersek birbirine zıt olan iki fanatik grup, dünyayı bize zehir ederler.
Karşılaşacağımız çatışmalardan yakamızı sıyıramayız. Sen arkadaşlarının tekliflerini sakla, ahi sistemini de daha çok incelettir. Zamanı gelince ve güçlenerek uygulayacak duruma ulaşınca ele alırız” buyurmuştur. “”” (Kaynak: Ahilik vakfı; ahilik.net/ahilik-ve-ataturk/)
Anayasa çalışmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tespitleri gerçekten müthiş bir tespittir. “Ahi sistemini de daha çok incelettir.” İfadesi konuya gösterdiği ciddiyeti ve özellikle çok yoğun ilgisini ifade etmektedir.
Günümüzde, Ahilik Sistemi olarak tıpkı Atatürk’ün ifade ettiği gibi Ahi Sistemi detayları ile inceleyerek, Türkiye’de ilk ve tek akademik sistem eseri, bir kurumsal model olarak, “Vakıf İş Kümesi” Adil Bir Sistem olarak, Akademik eserim olarak ortaya çıkmıştır. Eserim çıktığı tarihten itibaren, Devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarına, ilgili yetkili kişilere özellikle gönderilmiştir.
“Vakıf İş Kümesi - Ahilik 21.Yüzyılın Üretim Odaklı Faizsiz Yeni Kurumsal Model” kitap eserim ile 2018 yılından itibaren de yayındadır. Kitabım Devletimizin Cumhurbaşkanlığı Milli Kütüphanesi ve TBMM Milli Kütüphanesinde ayrıca vardır.
Eserim, “Vakıf İş Kümesi” günümüz 21.yüzyıl bilimsel ve teknolojik temellerinde, gelişmiş ve ilerlemiş teknoloji temelinde, günceli özellikle yakalamış, Ahilik temelinde kendi öz değerlerimize, kıymetlerimiz ile çağın gereklerine ve dinamik rekabet şartlarına, saha tecrübesi temelinde, İnsanı merkeze alan teknolojik yapısı ile rahatlıkla uygulanabilecek potansiyeldedir.
“Vakıf İş Kümesi” Adil Bir Sistem eserimi sizlerin de bildiği gibi şahsi Youtube kanalımda bilgilendirme temelinde videolar yapılarak sistemin dinamik yapısı özellikle anlatılmaktadır. Sizler kanalımdan video ayrıntıları ve günümüzde teknoloji temelimde uygulanabilir potansiyelini, detayları ile rahatlıkla inceleyebilirsiniz.
Sevgi, Muhabbet ve Dua ile kalın İnşallah
NurHan Keleş
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.