Güzide Kasim

Güzide Kasim

Bir  MAYIS Mı?...

Bir  MAYIS Mı?...

İşçi Bayramı, dünya genelindeki işçilerin kutladığı, birlik ve dayanışma gösterdiği bir gündür. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye’de ilk olarak 1923 yılında resmi olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bayramın adı 2008 yılının nisan ayında ” Emek ve Dayanışma Günü ” olarak değiştirilmiştir.

Emek her zaman kutsaldır. Emeğin karşılığı hiçbir zaman ödenemez. Ancak emeğinin karşılığını alamayan insanlar ya da eşitlik ilkesine aykırı olarak emeğin karşılığı alamayan kitleler toplumda her zaman bir yara oluşturmaya hazır hale gelirler. İnsanların mutsuzluğu her yere yayılır ve mutsuz bir toplum oluşturur. Adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için her 1 Mayıs’ta sadece ülkemizde değil istisnasız tüm dünyada hem gösteriler, hem etkinlikler hem de kutlamalar yapılmaktadır.

1 Mayıs nedir? Neden 1 Mayıs diye uzun uzun yazmaya gerek yok. Zaten herkes biliyor.

Peki, 1886 yılında bir grup işçinin başlattığı grev amacına ulaştı mı? Günümüzde işçilerin çalışma şartları ne kadar değişti?

Emekçi emeğinin karşılığını alabiliyor mu?

Evet, bu gün emekçi ve dayanışma günü diğer adıyla işçilerin bayramı.

Ülkemiz de işçinin yeri ne kadar?

İşçiler ne kadar mutlu?

İşçinin sağılığı ne kadar değerli?

Kısaca bir hatırlatma yapalım: İSİG(İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği) Meclisi, 2018 yılı iş cinayeti raporunu açıkladı. Buna göre 2018 yılında Türkiye’nin 81 ilinde 119’u kadın, 1804’ü erkek olmak üzere 1923 işçi yaşamını yitirdi. 14 yaş ve altı 23, 15-17 yaş arası 44 olmak üzere 67 çocuk işçi yaşamını yitirdi.

Peki, işçilere verilen ücretler yaşamaları yeterli mi?

Mesela bugün asgari ücreti konuşalım mı?

Mesela bugün EYT ‘ye takılan işçileri konuşalım mı?

Çocuk işçileri,  üniversite mezunu genç işsizlerimizi konuşalım mı?

Hadi, bu gün işçilerin sorunlarını çözüm bulalım. Günümüz tam bir bayram olsun, günümüz Emekçi ve Dayanışma Günü olsun mu?

Aaa özür dilerim bu gün olmaz değil mi? Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı, bugün bürokratlara , memurlara resmi tatil…

İşçiler !.. İşçiler çalışıyor…

Neyse yarın çözüm buluruz!.. Ama yarın da 2 Mayıs,  1 Mayıs da geçmiş oluyor. Umutlarımız yine başka bayramlara kaldı desenize…

Bu yazı toplam 629 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Güzide Kasim Arşivi
SON YAZILAR