SİNEM BARUT

SİNEM BARUT

TÜRK FUTBOL TAKIMI: TRACTOR SAZİ

TÜRK FUTBOL TAKIMI: TRACTOR SAZİ

 En büyük taraftarı olan takım hangisi? Dünyada Türkler en çok hangi takıma gönül veriyor? Bu soruların cevaplarını biraz dışarıda arayacağız. 2016 da bir araştırma şirketi insanlara şu soruyu soruyor; Hangi takımı tutuyorsunuz? Sonuçlar yüzdelik olarak hesaplanıyor. Galatasaray %36, Fenerbahçe %35, Beşiktaş %19, Trabzonspor%1, Diğer %6 şeklinde sonuçlar elde ediliyor. Bu bildiğimiz takımları bir kenara bırakıyoruz. Anadoluda önce türklere yuvalık yapan İran topraklarına gidelim. İranın’da  30 milyonu aşkın Türk yaşıyor kendilerine Azerbaycanlı Türk diyorlar.

Sovyet savaşı sonrası  Azerbaycan bağımsızlığına kavuşamaz ve Türk toprakları İran işgali altında kalır. Bu savaş sonrasında  büyük isyanın sesi olacak olan 1970 yılında  Tebrizde  Tractor Sazi  takımı kurulur. Şehirdeki traktör fabrikasının desteği ile kurulduğu için bu ismi alır. Bu takım emekçilerin, işçilerin takımı haline gelir. Arması Ay, Yıldız. Renkleri Kırmızı, Beyaz. Stadlarında 30 milyon Türk taraftarı oldukları iddia edilen bu takım belki en çok Türk taraftarı olan takımmış o zamanlarda. Lakapları Kırmızı Kurtlar. 80 milyonluk stadlarında gerçekleştirmişler maçlarını. Peki bizler bu takımı ne zaman tanıdık? 2015 yılında.

15 Mayıs 2015 de kendileri ile aynı puanda olan Lig ikincisi Neftcala ile karşı karşıya gelir takım. Maçın 77. Dakikasından sonra skandallar patlamaya başlar ve Tebrizde unutulamayacak bir gün yaşanır. Aynı gün içinde Şampiyonluk için yarışan diğer iki takım berabere bitirir maçlarını. Tractor Sazi içinse diğer iki takımın berabere kalmaları onlara şampiyon olmak için yeterlidir. Tarctor Sazi ve Neftcala maçıda berabere biter ve Tractor Sazi şampiyon olur. Anons yapılır ve takımın bütün taraftarlı stada inerek büyük bir sevinç içinde kutlama yapmaya başlarlar tabi  ikinci anons yapılana kadar sürmüş her şey. İkinci anons bir katakulli sonucu Tractor Sazi takımının şampiyon olamadığıdır. O bolca sevinç yerini derin üzüntülere bırakır. Maç sonrasında yapılan bu haksızlık sonucunda sokaklarda da karmaşalar olmuştur ve İran polisleri taraftarlara çok sert davranmıştır. İran polisinin sert davranışları sonucu hayatını kaybeden Türk taraftarlar olmuş ne yazık ki. Ayrıca bu takım hakkında şunuda bilmeliyiz. Yıllarca içlerine bastırılmış bir Türklük duygusu, bir davanın sesi olmuştur. Çünkü o topraklarda bulunan türklerimiz için Eğitim demek, Bağımsızlık demek Azerbaycan demektir. Bir milletin baskılara göğüs gererken her defasında Türklük duygusunu gururla ortaya çıkaran bir hikayedir aslında.

Şunu söylemek istiyorum; nerede olursak olalım  nerede yaşarsak yaşayalım hep beraber olacağız.

Bu yazı toplam 1628 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
SİNEM BARUT Arşivi
SON YAZILAR